Co daje codzienne jedzenie kapusty kiszonej? Lepsze trawienie to dopiero początek
Kiszona kapusta to starożytny superfood, który powinien trafić do codziennego menu ze względu na bogate źródło probiotyków, witamin i minerałów. Kapusta od wieków ceniona za swoje właściwości dziś znajduje miejsce na stołach zarówno miłośników zdrowego odżywiania, jak i osób szukających sposobów na wzmocnienie organizmu. Dlaczego warto ją jeść?
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Kiszona kapusta jest niezwykle wartościowym dla zdrowia produktem, w jednej filiżance znajdziemy:
- 27 kalorii,
- 6 g węglowodanów,
- 4 g błonnika pokarmowego,
- 3 g cukru,
- 0 g dodanego cukru,
- 1 g białka,
- 0 g tłuszczu,
- 0 g cholesterolu,
- 939 mg sodu,
- 2 mg żelaza,
- 21 mg witaminy C,
- 19 ug witaminy K,
- 34 mcg kwasu foliowego.
Jest bogata w nierozpuszczalny błonnik, który może pomóc w utrzymaniu regularnych nawyków jelitowych. Nierozpuszczalny błonnik jest znany jako błonnik "wymiatający", wspomagający zwiększanie objętości stolca i usuwanie odpadów
- mówi Beth Rosen, dietetyczka specjalizująca się w zdrowiu jelit.
Wsparcie zdrowia jelit
Z biegiem czasu czynniki, takie jak stres, dieta, styl życia, genetyka i środowisko, mogą prowadzić do zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej. Na szczęście badania pokazują, że możemy wpływać na nasz mikrobiom poprzez odpowiednie odżywianie.
Naukowe analizy dowodzą, że włączenie fermentowanej żywności może przynieść korzystne zmiany w zakresie pracy jelit. Kiszoną kapustę produkuje się z zaledwie dwóch prostych składników: kapusty i soli. W trakcie fermentacji następuje naturalny proces chemiczny, który prowadzi do powstania korzystnych dla jelit mikroorganizmów.
Lepsza odporność organizmu
Kiszona kapusta to znakomite źródło witaminy C, która pełni kluczową rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego. Badania wskazują, że spożycie fermentowanej żywności może pomóc zmniejszyć stany zapalne, które negatywnie wpływają na odporność. Dietetycy zalecają włączenie kiszonej kapusty do diety również z tego względu, że produkt ten wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie.
Ładniejsza skóra
Witamina C w kiszonej kapuście nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale także przyczynia się do poprawy kondycji skóry. Jest niezbędna do syntezy kolagenu, kluczowego białka strukturalnego, które zapewnia skórze jędrność i elastyczność. Ponadto substancja ta pomaga blokować promieniowanie UV i chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które mogą przyspieszać proces starzenia.
Czy kiszona kapusta jest bezpieczna dla wszystkich?
Kiszona kapusta jest bezpieczna dla większości ludzi, ale powinni jej unikać pacjenci z nietolerancją histaminy lub alergią na kapustę. Spożycie tego produktu mogłoby spowodować dyskomfort trawienny, bóle głowy lub wzdęcia. Dodatkowo osoby stosujące dietę niskosodową lub zmagające się z wysokim ciśnieniem krwi powinni być ostrożne ze względu na wysoką zawartość soli w kiszonej kapuście.
Warto także zaznaczyć, że niektóre badania sugerują, że produkt ten może nie być wskazany dla chorych przyjmujących inhibitory monoaminooksydazy (IMAO), które są stosowane w leczeniu schorzeń, takich jak lęk czy depresja.