Co jeść, gdy zżera nas stres? Te 5 produktów ukoi nerwy
Każdy z nas przeżywa w ciągu dnia wiele sytuacji, które mogą wywoływać reakcję stresową. Organizm wówczas wydziela kortyzol tzw. hormon stresu. Gdy jesteśmy pod jego wpływem przez dłuższy czas, może nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne. Co zrobić, by obniżyć jego poziom? Wystarczy wprowadzić 5 produktów do menu.
Trudno uniknąć stresu we współczesnym świecie. Towarzyszy nam niemal każdego dnia, np. w pracy bądź środowisku, w którym się obracamy. Żyjemy też w ciągłym pośpiechu, przez co często brakuje nam czasu na odpoczynek. Niektóre sytuacje w naszym życiu mogą wywoływać większą lub mniejszą reakcję stresową i ogólne napięcie organizmu.
Hormon stresu, czyli kortyzol
Jak wynika z definicji, stres jest psychiczną i fizyczną odpowiedzią organizmu na działanie różnych nacisków środowiska określanych jako stresory. Powoduje on przypływ adrenaliny, który zaczyna oddziaływać na układ nerwowy. Organizm wówczas zaczyna wysyłać pewne sygnały, np. zaczynają drżeć kolana, boli głowa i serce też zaczyna szybciej bić.
Gdy jesteśmy zestresowani, rośnie też poziom kortyzolu (inaczej hormonu stresu), który ma za zadanie pobudzić do działania i sprawić, że szybciej podejmujemy decyzje. Pełni on wiele ważnych funkcji w organizmie, jednak jego nadmiar bardzo negatywnie wpływa na zdrowie, np. staje się przyczyną dekoncentracji, problemów z pamięcią i snem. Do tego rozregulowuje gospodarkę hormonalną, obciąża serce, utrudnia redukcję tkanki tłuszczowej i przyczynia się do otyłości brzusznej. Co więcej, wzrost stężenia tego hormonu prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi i hiperglikemii.
Po te produkty warto sięgać, by obniżyć kortyzol
Dlatego tak niezwykle ważne jest utrzymanie zrównoważonego poziomu kortyzolu. Jednym z najważniejszych kroków do unormowania tego hormonu jest wprowadzenie konkretnych produktów do jadłospisu. Wśród nich wymienia się:
- zielone warzywa obfitujące w antyoksydanty i flawonoidy,
- gruszki i jabłka bogate w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę C,
- orzechy, ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, działają kojąco na układ nerwowy i obniżają poziom stresu,
- tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, które obniżają ciśnienie tętnicze i korzystnie wpływają na rytm serca,
- rośliny strączkowe mają w sobie duże ilości białka i magnezu, będącego ogromnym wsparciem w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Z menu warto wtedy wyeliminować słodycze, słodkie napoje, alkohol, słone przekąski, produkty zawierające tłuszcze typu trans oraz tzw. "szybką żywność".