Poprawi wyniki bez leków. Jadłospis na wysoki cholesterol
Temat wysokiego poziomu cholesterolu jest nieustannie podnoszony w środowisku medycznym. Wszystko za sprawą zagrożeń, jakie niesie ze sobą wysokie stężenie frakcji LDL. Lekarze zaznaczają, że zmiana nawyków żywieniowych ma szansę zminimalizować skalę problemu i zapobiec różnym groźnym chorobom. Przeanalizujemy, co jeść, by uniknąć poważnych problemów.
Cholesterol LDL, zwany potocznie “złym cholesterolem” jest groźny dla zdrowia, kiedy jego normy zostaną przekroczone, czas na działanie. Cząsteczki odkładające się w naczyniach krwionośnych prowadzą do zwężenia światła przepływu krwi. Z czasem dochodzi do zmian miażdżycowych, zaburzeń krążenia oraz niewydolności serca. Dieta ma szansę zapobiec właśnie tym schorzeniom.
Co jeść na wysoki cholesterol? Wypróbuj ten jadłospis
Kiedy dbanie o zdrowie potraktujesz nie jako walkę, czy przymusową dietę, ale jako zmianę dotychczasowych nawyków, to szybko przekonasz się, że zmiany są przyjemne. Nowe zwyczaje żywieniowe poprawią samopoczucie, zniknie uczucie ciężkości po posiłku, ospałość i inne dolegliwości.
Jeśli jednak nie wiesz, jak zacząć, a chcesz poprawić wyniki krwi oraz zyskać wigor, energię i dobrą kondycję wypróbuj nasz przykładowy jadłospis. Znajdziesz w nim pomysł na śniadanie, obiad i kolację.
- Śniadanie:
Dwie kanapki chleba zbożowego z plastrami awokado i szprotkami oraz kawałkami świeżej papryki i szczyptą rukoli.
- II Śniadanie:
Koktajl z borówek z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym.
- Obiad:
Zapiekanka warzywna z kurczakiem. Przed podaniem polej ją domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
- Kolacja:
Sałatka z tuńczykiem, gruszką i serem feta. Połącz ulubione warzywa, najlepiej zielone, użyj naturalnych przypraw, ogranicz sól, a całość skrop oliwą z oliwek.
Zasadą diety na wysoki cholesterol jest wykluczenie wysokoprzetworzonej żywności na rzecz świeżych produktów. Sięgaj po ryby, chude mięso i nabiał, warzywa, owoce oraz zdrowe tłuszcze takie jak oleje roślinne, oliwę z oliwek. Ogranicz spożycie słodyczy i smażonego jedzenia.
Leki na cholesterol to ostateczność, zacznij od diety
Zanim przeanalizujemy, co jeść, aby poprawić stan zdrowia, wspomnimy o tym, że cholesterol całkowity składa się z frakcji HDL oraz LDL. Kluczowe jest zachowanie obowiązujących norm, dzięki czemu łatwo stwierdzić, czy organizm zaczyna mieć pierwsze problemy.
Niestety wysoki cholesterol nie daje żadnych objawów, stąd tak ważna jest profilaktyka polegająca na wykonywaniu podstawowych badań krwi. Poniżej przypominamy jakie wartości są bezpieczne dla zdrowia:
- cholesterol LDL, norma: 130 mg/dl,
- cholesterol HDL, norma: mężczyźni ≥ 40 mg/dl, kobiety ≥ 50 mg/dl,
- cholesterol całkowity, norma: 150-200 mg/dl.
W sytuacji, gdy wyniki przekraczają określone wskaźniki, lekarz może zalecić terapię farmakologiczną, jednak w pierwszej kolejności często zaleca zmianę nawyków żywieniowych. Po zastosowaniu diety, pacjent ponownie wykonuje badania w celu weryfikacji, czy nastąpiła oczekiwana poprawa. Jeśli nie, lekarz może wdrożyć odpowiednie leczenie.