Co się dzieje z twoim ciałem, kiedy pijesz smakowe herbaty? 4 fakty, o których musisz pamiętać
Latem chętniej sięgamy po soki, lemoniady czy wodę. Warto jednak dać szansę smakowym herbatkom, ale wcześniej pamiętać o kilku zasadach. Stosując się do nich, nawodnimy organizm i wzmocnimy serce. Podczas upałów świetnie sprawdzi się mrożona herbata z dodatkiem kostek lodu.
Smakowe herbatki kojarzą się najczęściej z chemicznie zabawionym produktem. Otóż tego rodzaju rozwiązań należy bezwzględnie unikać, bo nie przyniosą nam żadnych korzyści, a mogą wyłącznie zaszkodzić. Niemniej nie oznacza to, że nie ma na rynku odpowiedników wartych uwagi. Wyjaśniamy ważne szczegóły.
Najlepsze herbaty na upały. Wybieraj dobry skład
Podstawową kwestią w wyborze smakowych herbat jest czytanie jej składu. Jeśli znajdziemy w niej cukier, lub barwniki to odłóżmy ją na półkę. Trzecim dodatkiem często występującym w smakowych herbatkach są aromaty. Zamiast tego szukaj takich kompozycji, które składają się z:
- naturalnych liści czarnej, białej lub zielonej herbaty,
- kawałków owoców,
- suszonych kwiatów.
Dzięki temu nie musimy pić wyłącznie czarnej herbaty z cytryną, która każdemu może się znudzić. Warto także dodać domowy sok z malin, czy pigwy, trochę mięty i lodu. Całość wymieszać i orzeźwić organizm dzięki mrożonej herbacie domowej roboty.
Czy smakowe herbaty są zdrowe? Lista korzyści
Skoro wiemy już, że mając na myśli smakowe herbaty, nie mówimy o gotowcach w proszku, czy o produktach pełnych zbędnych dodatków, łatwiej wskazać korzyści płynące naturalnych kompozycji.
Jedną z niepodważalnych zalet smakowych herbat jest fakt, że kiedy przygotowujemy napój, który lubimy i możemy dowolnie modyfikować jego ostateczną wersję, lepiej nawadniamy organizm. A to dlatego, że eksperymentując, pozbywamy się nudy. Dzięki temu chętniej sięgamy po kolejną szklankę, niż w przypadku zwykłej wody.
Oczywiście sporo mówi się na temat tego, że herbata wysusza, pijąc np. dużo zielonej herbaty, przyspieszamy diurezę, czyli częściej oddajemy mocz, a to może sprzyjać odwodnieniu.
Dlatego zwłaszcza latem i w trakcie upałów polecamy, aby zaparzoną herbatę rozcieńczyć kostkami lodu, które są dodatkową dawką wody. Do tego ulubiony domowy syrop i napój gotowy.
Kolejną zaletą picia smakowych herbat jest wzmocnienie odporności, które przyda się także latem. W końcu nie brakuje osób, które borykają się z infekcjami przez duże skoki temperatur, czy zbyt częste przebywanie w mocno klimatyzowanych pomieszczeniach.
Na rynku nie brakuje zielonych herbat z dodatkiem suszonych pomarańczy i cytryny oraz kawałkami imbiru. Zaparzając filiżankę, a później rozcieńczając ją dodatkową dawką wody z sokiem cytrynowym, lodem i łyżeczką miodu wzmacniamy odporność i orzeźwiamy ciało.
Smakowa herbatka dobra nie tylko na serce
Podczas wysokich temperatur łatwo wpadamy w pułapkę sięgania po słodkie gazowane napoje. W ciągu dnia trudno nie skusić się także na lody, co ostatecznie serwuje nam bombę kaloryczną i szybko podnosi poziom cukru we krwi.
Smakowe herbatki domowej roboty pozwolą rozwiązać ten problem. Chcąc kontrolować poziom glikemii, warto przygotować filiżankę czarnej herbaty z dodatkiem cynamonu. Ta korzenna przyprawa obniża poziom cukru.
Polecamy również dorzucić plasterek imbiru, który reguluje poziom glikemii. A żeby nadać całości lekko słodki smak, świetnie sprawdzi się świeżo wyciskany sok z mandarynki. Ten owoc ma niski indeks glikemiczny i mogą go zjadać także chorzy na cukrzycę.
Podstawą wszystkich wymienionych napojów jest herbata, a jak wiemy, ten składnik zawiera mnóstwo antyoksydantów, które wspierają pracę układu krążenia. Dlatego pijąc smakowe herbaty, regulujemy ciśnienie krwi i chronimy serce. Chcąc o nie zadbać, nie można zapominać o dodawaniu odrobiny hibiskusa, zawarte w nim antocyjany także wspierają pracę serca.