W Anglii dodają go do mrożonej herbaty. Ten owoc przyspiesza trawienie i zmniejsza insulinooporność
Brytyjskie określenie “Five o’clock” kojarzy się głównie z czarną herbatą podawaną z odrobiną mleka. Tradycja ta jednak powoli się zaciera, a już zdecydowanie to, by pić herbatę o piątej. Co więcej, Anglicy mają jeszcze inny, ulubiony napój, po który chętnie sięgają w trakcie upałów, a o którym niewiele się mówi. Kluczem jest pewien owoc.
W czasie upałów sięgamy po wodę lub lemoniadę, to dwa rodzaje napojów, które są dość popularne, nawadniają i dają uczucie orzeźwienia. Jednak w Anglii popularna jest także zielona herbata, ale z dodatkiem pitai. Polecamy zrobić w domu taki napój, bo nie tylko świetnie smakuje, ale ma cenne właściwości.
Najlepsza na upały, czyli jak smakuje Dragon Fruit Green Tea
Dragon fruit, to inaczej smoczy owoc, a ściślej pitaja. Prozdrowotne właściwości tego owocu znane były już starożytnym plemionom Ameryki Południowej. Występuje w kilku różnorodnych odmianach, jednak w Europie najpopularniejsza jest wersja z białym miąższem w środku i różową skórką.
Z czasem naukowcy zainteresowali się pitają i udało się im ustalić, że ten nietypowy owoc jest źródłem antyoksydantów, witaminy C, E, magnezu, wapnia i żelaza. Co więcej, badania wskazują, że spożywanie smoczego owocu może ochronić nas przed otyłością, zredukować insulinooporność i chronić wątrobę.
Dodatkowo smoczy owoc ma dużo błonnika, jest delikatny i soczysty, to z kolei sprawia, że z powodzeniem możemy zjeść kilka plastrów, przyspieszając w ten sposób metabolizm i proces odchudzania.
Pitaja ma delikatny smak, jest trochę jak połączenie gruszki z kiwi. Nie jest ani zbyt słodka, ani kwaśna. Dzięki czemu nadaje się do różnych deserów, czy napojów. I tu właśnie pojawia się Dragon Fruit Green Tea, czyli zielona herbata ze smoczym owocem, letni przysmak Brytyjczyków.
Przepis na Dragon Fruit Green Tea. Wystarczy kilka składników
Kupując smoczy owoc, nie zawsze wiemy, na jaką odmianę trafimy, warto jednak dokładnie czytać oznaczenia i szukać Pink Dragon Fruit (Hylocereus guatemalensis), wtedy miąższ będzie intensywnie różowy, lub Purple Dragon Fruit (Hylocereus indicus) o soczyście fioletowym środku.
Choć smakiem raczej niewiele się od siebie różnią, to ich kolor sprawia, że przygotowany napój zyskuje wyjątkowy charakter i świetnie się prezentuje. Do przygotowania Dragon Fruit Green Tea potrzebujemy następujących składników:
- smoczy owoc,
- 2 torebki zielonej herbaty,
- 500 ml wody,
- łyżeczka miodu,
- lód,
- liście mięty (opcjonalnie).
Zieloną herbatę parzymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy. Smoczy owoc obieramy, miąższ kroimy w plastry, blendujemy. Zmiksowaną pitaję przeciskamy przez gęste sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy do schłodzonej herbaty. Słodzimy. Przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy lód oraz miętę i gotowe.
Przypominamy, że picie zielonej herbaty ma sporo zalet, do których należy między innymi oczyszczanie organizmu z toksyn, obniżenie poziomu cukru we krwi, czy przyspieszenie metabolizmu. Jednym słowem warto połączyć te dwa mało oczywiste składniki i przygotować mrożoną herbatę, która orzeźwi i pomoże schudnąć w smacznym stylu.