Crème brûlée - kalorie i wartości odżywcze

2018-10-18 10:07

Creme brulee to pyszny francuski deser podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Crème brûlée ma niepowtarzalny smak, który zawdzięcza kremowej bazie i chrupiącej skarmelizowanej warstwie. Sprawdź, ile kcal ma Crème brûlée oraz jak wygląda ten deser w wersji dietetycznej.

Creme brulee: kalorie i wartości odżywcze
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Crème brûlée - jaki ma smak?
  2. Crème brûlée - kalorie, wartość odżywcza (w 100 g)
  3. Crème brûlée - czy jest zdrowy?
  4. Crème brûlée w wersji dietetycznej

Creme brulee to kremowy deser pochodzący z Francji. Przepis na creme brulee został spisany po raz pierwszy w książce kucharskiej François Massialota w 1691 r.

Nieco później Crème brûlée pojawił się w angielskiej książce kucharskiej. Deser dotarł też do Hiszpanii, gdzie był znany pod nazwą Crema de san José, ponieważ był podawany w Dzień Świętego Józefa. Warto wiedzieć, że hiszpański creme brulee aromatyzuje się cytryną lub cynamonem.

Przepisy na creme brulee pojawiały się bardzo rzadko w książkach kucharskich aż do 1980 roku. Swą ponowną popularność creme brulee zyskał dopiero w latach 80. XX wieku, głównie we Francji i Anglii. Za popularyzatora tego deseru uznaje się włoskiego restauratora Sirio Maccioniego.

Crème brûlée - jaki ma smak?

Crème brûlée składa się z kremu przygotowanego ze śmietanki, żółtek jaj, cukru, wanilii oraz karmelowej, utwardzonej warstwy na powierzchni.

Crème brûlée przygotowuje się na dwa sposoby. Częściej deser ten przyrządza się przez przygotowanie gorącego kremu. W pierwszej kolejności żółtka jaj miesza się z cukrem. Następnie dodaje się śmietankę z wanilią, całość podgrzewa się i miesza się do momentu rozpuszczenia cukru.

Innym sposobem jest przygotowanie kremowej masy na zimno. Żółtka jaj ubija się z cukrem, następnie dodaje się do nich śmietankę i wanilię. Następnie powstały krem rozlewa się do foremek, wstawia się do wrzącej wody i zapieka się w piekarniku do uzyskania pożądanej konsystencji.

Crème brûlée aromatyzuje się najczęściej wanilią. Można ją też zastąpić czekoladą, alkoholem lub owocami. Crème brûlée najczęściej serwowane jest lekko schłodzone lub na zimno.

Przed podaniem deser posypuje się cukrem i karmelizuje go z wykorzystaniem palnika. Karmelową powierzchnię moża uzyskać także bez użycia palnika. Wystarczy podgrzać kuchenną metalową łyżkę i przyłożyć ją do posypanego wcześniej cukrem deseru. Pod wpływem temperatury wierzch skarmelizuje się.

CZYTAJ TEŻ:

Crème brûlée - kalorie, wartość odżywcza (w 100 g)

Wartość kaloryczna - 277 kcal

Białko - 3,6 gTłuszcz - 21,7 gTłuszcze nasycone - 11,76 gTłuszcze jednonienasycone - 7,41 gTłuszcze wielonienasycone - 0,81 gWęglowodany - 17,7 gBłonnik - 0,2 gCholesterol - 211,2 mg

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Sód - 26,0 mg (2%)Potas - 94,0 mg (3%)Wapń - 75,0 mg (8%)Fosfor - 122,0 mg (17%)Magnez - 9,0 mg (2%)Żelazo - 1,2 mg (12%)Cynk - 0,65 mg (6%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,041 mg (3%)Witamina B2 - 0,186 mg (14%)Niacyna - 0,08 mg (0,5%)Witamina B6 - 0,064 mg (5%)Witamina B12 - 0,8 µg (33%)Foliany - 25,68 µg (6%)Witamina A - 271,0 µg (30%)Witamina E - 0,62 mg (6%)Witamina C - 7,9 mg (9%)Witamina D - 0,76 µg (5%)

Wartość odżywcza: opracowanie własne, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Crème brûlée - czy jest zdrowy?

Crème brûlée zawiera znaczne ilości tłuszczu, głównie niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, których źródłem jest śmietanka wykorzystywana do przygotowania deseru.

Ze względu na zawartość jaj, w creme brulee znajdują się też wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Deser jest również źródłem fosforu i żelaza. Crème brûlée zawiera także witaminy z grupy B (głównie witaminy B12 i witaminy B2) oraz witaminę A.

W crème brûlée znajdują się znaczne ilości sacharozy, która w nadmiarze wpływa niekorzystnie na zdrowie: zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy typu 2 i próchnicy zębów.

Klasyczne crème brûlée nie jest więc deserem, który powinien pojawiać się zbyt często w diecie.

Crème brûlée w wersji dietetycznej

Crème brûlée można przygotować także w wersji dietetycznej. Śmietankę wystarczy zastąpić jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.

Do wytworzenia skarmelizowanej wierzchniej warstwy zamiast białego cukru warto wykorzystać cukier brązowy. Dodatkowo deser można wzbogacić o świeże owoce.

Jako baza kremu świetnie sprawdzi się też kasza jaglana ugotowana na mleku z dodatkiem miodu. Można również wykorzystać płatki owsiane, a mleko krowie zastąpić mlekiem kokosowym.

KTÓRYM PĄCZKIEM JESTEŚ?

Pytanie 1 z 7
Który owoc smakuje ci najbardziej?
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.