Cudowna jagoda. Chroni przed cukrzycą, rakiem, obniża cholersterol
Cierpkie małe owoce wspomaga funkcjonowanie nerek i wątroby, są tarczą przeciwko cukrzycy, chronią przed rakiem. "Wonder Berry" to eufemistyczne określenie na pewną odmianę agrestu, której prozdrowotne właściwości są znane od stuleci. Mimo że wyglądają niepozornie, przypisuje się im szereg cudownych zdolności. Co to za owoc?
Ta niepozorna roślinka, o zapachu kojarzącym się z cytryną, wyglądem przypomina nasz rodzimy agrest, a jej działanie jest nie mniej imponujące.
Amla - klejnot ajurwedyjskiej medycyny
Amla, czyli agrest indyjski, jest szeroko rozpowszechniona w krajobrazie Azji - spotkamy ją zwłaszcza w Indiach, Malezji czy Chinach. Drzewa, na których rosną owoce, uważane są tam za siedzibę bogini szczęścia i urody.
Wykorzystywana od co najmniej tysiąca lat w medycynie ajurwedyjskiej, amla ma wielką moc zamkniętą w skromnym owocu. Zawartość witaminy C w 100 g owoców amli jest porównywalna do ilości tej witaminy w 20 pomarańczach!
Jednak amla to nie tylko witamina C - jej bogactwo obejmuje także związki bioaktywne, takie jak alkaloidy czy polifenole. Dzięki nim amla jest w stanie hamować rozwój wolnych rodników, łagodzić stany zapalne oraz wzmacniać układ immunologiczny. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C wspiera produkcję norepinefryny - neuroprzekaźnika, który ma kluczowe znaczenie dla osób zmagających się z demencją.
Amla to także bogactwo błonnika, który jest kluczowy dla prawidłowego trawienia, reguluje stężenie cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała rozwojowi raka jelita grubego. Niezależnie od problemu - zaparcia czy biegunki, wzdęcia czy refluks żołądkowo-przełykowy - amla okaże się pomocna.
W trosce o wątrobę i pomoc w redukcji tkanki tłuszczowej
Chociaż amla była ceniona w ajurwedzie wieki temu, dopiero dzisiejsze badania naukowe dowodzą jej cennych właściwości prozdrowotnych. Ostatnie odkrycia pokazują, że indyjski agrest może stymulować produkcję białek chroniących wątrobę przed stłuszczeniem, co z kolei stanowi profilaktykę przed marskością czy nawet nowotworem wątroby.
Rozpuszczalny błonnik, który jest obecny w amli, jest nieoceniony dla osób zmagających się z niestabilnym poziomem glukozy we krwi, ponieważ opóźnia wchłanianie glukozy. Eksperymenty wykazały pozytywny wpływ amli na poziom glukozy i lipidów nawet u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Za sprawą tych małych, cierpkich owoców, możemy chronić organizm przed miażdżycą, chorobami układu krążenia, chorobami serca czy nadciśnieniem. Eksperymenty na zwierzętach sugerują, że indyjski agrest może również korzystnie wpływać na nerki.
Pamiętajmy, że choć w Polsce trudno jest zdobyć świeże owoce amli, dostępne są suplementy i soki, a nawet kosmetyki do pielęgnacji włosów. Amla, w formie maceratów czy wcierek, pobudza wzrost włosów, zapobiega ich wypadaniu, a nawet działa przeciwłupieżowo.