Czy szparagowy zapach moczu jest normalny? Ekspertka wyjaśnia

2023-05-31 9:49

Szparagi coraz częściej goszczą na talerzach Polaków. I słusznie, bo są niskokaloryczne oraz bogate w wiele cennych właściwości. Znawcy tych bylin wiedzą, że po ich zjedzeniu, może pojawić się charakterystyczny zapach moczu. Ekspertka wyjaśnia, u kogo może wystąpić ten nietypowy skutek uboczny oraz kiedy można się go spodziewać.

Czy szparagowy zapach moczu jest normalny? Ekspertka wyjaśnia
Autor: Getty Images Czy szparagowy zapach moczu jest normalny? Ekspertka wyjaśnia

Osoby, które wykorzystują szparagi w kuchni, świetnie znają ten nietypowy efekt. Okazuje się, że charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagów nie występuje u wszystkich, a powód leży w genach.

Jak szparagi wpływają na mocz?

Charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagów określany jest przez ekspertów jako mocno kapuściany. Naukowczyni dr Małgorzata Starowicz z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie tłumaczy, że nie ma się czym martwić, bo to jedynie efekt metabolizmu jednej z substancji, którą zawierają te coraz popularniejsze byliny. Chodzi o tzw. kwas szparagowy, a właściwie kwas asparagusowy, który występuje tylko w szparagach.

– To nieszkodliwa dla organizmu substancja z grupy kwasów organicznych zawierająca w sobie atomy siarki. Efektem przemian tego kwasu w naszym układzie pokarmowym jest powstanie metabolitów, które z łatwością są wydalane z naszego organizmu w moczu i to właśnie ich obecności przypisuje się charakterystyczny zapach moczu – wyjaśnia ekspertka.

Do tej pory naukowcy zidentyfikowali cztery związki, które mogą odpowiadać za nietypowy zapach moczu po zjedzeniu szparagów, czyli siarczek dimetylu, metanotiol, dimetylsulfon i sulfotlenek dimetylu. Każdy z nich ma w sobie atomy siarki, a ich metabolizm, który stoi za nietypową wonią moczu, jest procesem zupełnie naturalnym.

Nietypowy zapach moczu może pojawić się bardzo szybko po zjedzeniu szparagów - nawet w ciągu 15-20 minut, ale nie każdy będzie w stanie go wyczuć. Za wszystko odpowiada "polimorfizm pojedynczego nukleotydu w genach receptorów węchu", a nie wszyscy mają ten konkretny gen. Co interesujące, są osoby, które "nie wytwarzają lotnych metabolitów kwasu asparagusowego", więc po spożyciu szparagów, charakterystyczna woń moczu u nich nie wystąpi.

Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania

Są pełne witamin i minerałów

Szparagi mają właściwości moczopędne i przeczyszczające. Ich spożywanie dobrze działa także na koncentrację i pamięć. Są wykorzystywane w terapii chorób układu krążenia oraz zaburzeń trawiennych.

I te białe, i zielone szparagi są źródłem wielu cennych dla zdrowia związków takich jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez.

Szparagi są również bogate we flawonoidy, argininę, tyrozynę, olejki eteryczne czy asparaginę. – Wymienione związki posiadają silne właściwości przeciwutleniające, immunostymulujące, przeciwzapalne czy też przeciwbakteryjne – zaznaczyła dr Małgorzata Starowicz.