Dla zdrowia serca, odporności i smukłej sylwetki. Te owoce to rzadkość, ale warto ich szukać

2024-05-29 10:34

Lato to najlepszy czas, aby jeść owoce – są wtedy najsmaczniejsze, świeże i stanowią doskonały sposób na lekkie i zdrowe letnie odżywianie: mają niewiele kalorii, a dużo korzyści. Dziś przyjrzymy się rambutanowi – mało znanemu przysmakowi, po który naprawdę warto sięgać. Jakie są zalety rambutanu? Można się zdziwić.

Dla zdrowia serca, odporności i smukłej sylwetki. Te owoce to rzadkość, ale warto ich szukać
Autor: GettyImages Dla zdrowia serca, odporności i smukłej sylwetki. Te owoce to rzadkość, ale warto ich szukać

Mało znany owoc ma duże zalety

Owoce świeże, ciasta z owocami, desery, lody... Lista możliwości, jak można jeść latem owoce, jest bardzo długa. Podobnie długa jest lista rodzajów owoców, po które można sięgać. Wraz z wakacyjnymi urlopami, ta lista ulega wydłużeniu, bo – nie da się ukryć – nie wszystkie owoce są popularne w naszym kraju.

Do takich mało znanych owoców należy rambutan. Na naszym kontynencie nie cieszy się jeszcze taką popularnością jak np. w Azji.

Naklejki na owocach | PORANEK ROCK

Co to jest rambutan? 

Rambutan ciekawie wygląda – jest pokryty nietypowym „włosiem”. Ale wygląd to oczywiście szczegół, w obliczu szeregu korzyści dla zdrowia, jakie może nieść jedzenie rambutanu. To owoc bogaty w witaminy, minerały i inne substancje odżywcze, jak m.in. fenole i flawonoidy.

Zwolennicy jedzenia rambutanów zwracają uwagę na właściwości tego przysmaku. Mianowicie, rambutanom przypisuje się korzystny wpływ na organizm, m.in.

  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co może zmniejszać ryzyko zachorowania na szereg infekcji
  • działanie antyoksydacyjne, co może sprzyjać spowolnieniu procesów starzenia i zmniejszeniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych lub schorzeń serca i układu krążenia
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie regulujące poziom cukru we krwi

Rambutan - właściwości i zalety

Jakie witaminy znajdziemy w rambutanie? Są to m.in. cenne witaminy z grupy B, w tym witamina B1, B2, B3. Ponadto rambutan jest bogatym źródłem witaminy C. W 100 g rambutanu znajdziemy 20-50 mg witaminy C.

Dzięki właściwej podaży tej witaminy można zyskać odporność, zdrowie serca i układu krążenia, lepszą syntezę kolagenu, odpowiedzialnego m.in. za stan stawów i skóry, a także lepsze przyswajanie żelaza, co zmniejsza ryzyko anemii. Witamina C sprzyja też zachowaniu lepszej kondycji skóry i młodzieńczego wyglądu.

Jakie minerały zawiera rambutan? Ten owoc to źródło m.in. cynku, magnezu, miedzi, wapnia i żelaza. Wspomniana miedź współuczestniczy w procesie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu układ krwiotwórczy pracuje prawidłowo.

Rambutan na odchudzanie 

W rambutanie znajdziemy też zdrową porcję błonnika, który sprzyja prawidłowemu trawieniu i zwiększa uczucie sytości. Błonnik jest więc sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Rambutan pod tym względem ma kolejny atut, a mianowicie, niską kaloryczność.

W 100 g tego owocu znajdziemy ok. 80 kcal, możemy więc sobie tego przysmaku nie żałować. Kolejnym atutem rambutanu, przemawiającym za spożywaniem rambutanu latem, jest wysoka zawartość wody, co sprzyja właściwemu nawodnieniu organizmu, co jest szczególnie istotne latem.

Uważa się, że rambutan może działać korzystnie na obniżenie poziomu cukru we krwi, jak również regulująco, jeśli chodzi o ciśnienie krwi. Brakuje jednak na ten moment szeroko zakrojonych randomizowanych badań, które by to potwierdzały.

Rambutan - sposób podania, trujące części

Jak jeść rambutan? To owoc bezpieczny, aby go jeść, ale nie należy spożywać nasion ani skórki. Niektóre źródła sugerują, że można to robić po odpowiednim przygotowaniu, ale większość specjalistów stoi na stanowisku, że te części rambutanu są odradzane z uwagi na toksyczność.

Gdzie można kupić rambutan? Owoc ten jest trudnodostępny w naszym kraju. Można go znaleźć w niektórych marketach, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w placówkach z azjatyckim jedzeniem. Niekiedy na rynku można spotkać sok z rambutanu albo rambutan w syropie.

Owoce rambutanu można zjeść (poza wspomnianą skórką i pestką) na surowo, jak również przygotować z nich smaczne dżemy, soki, koktajle, desery. Stanowić może też ciekawe urozmaicenie dań mięsnych, podobnie jak ananasy, pomarańcze czy jabłka.