Działa lepiej niż kawa. Wystarczy jedna łyżeczka, by poczuć zastrzyk energii

2025-04-19 6:52

Kawa to dla wielu osób nieodłączny element poranka, sposób na pobudzenie, dodanie energii i zwiększenie produktywności. Sekret tkwi w kofeinie, naturalnym "dopalaczu" o właściwościach stymulujących. Jeśli chcesz doświadczyć jeszcze silniejszego efektu pobudzenia, wypróbuj inny napój, który zaskoczy cię, zapewniając wyjątkową ostrość umysłu.

Działa lepiej niż kawa. Wystarczy jedna łyżeczka, by poczuć zastrzyk energii
Autor: GettyImages Działa lepiej niż kawa. Wystarczy jedna łyżeczka, by poczuć zastrzyk energii

W chwilach senności i spadku energii, wiele osób sięga po filiżankę ulubionej kawy, by wykorzystać pobudzające właściwości kofeiny. Zawartość tego naturalnego stymulanta w "małej czarnej" zależy od różnych czynników, takich jak rodzaj ziaren i sposób parzenia. Długotrwałe poddawanie ziaren wysokiej temperaturze może obniżyć zawartość kofeiny. Najpopularniejszy jest jednak średni stopień palenia kawy, który pozwala zachować równowagę między zawartością kofeiny a smakiem.

Ile kofeiny jest w kawie?

Mało kto wie, że w ziarnach arabiki znajduje się mniej kofeiny (zaledwie 1-1,5 proc.) niż w ziarnach robusty. Ta druga to solidna dawka tej substancji psychoaktywnej - zawiera jej nawet do 4 proc.

Aby dodać sobie „kopa” energetycznego bardzo często sięgamy po espresso - jedna filiżanka (35 ml) zawiera średnio 63 mg kofeiny. Natomiast inni wolą się delektować cappuccino ze spienionym mlekiem, które ma tyle samo kofeiny co mała, intensywna kawa.

Mistrzyni w parzeniu kawy! Kamila Adamiec | Tak trzeba żyć #19 Eska Rock

Guarana zamiast kawy. Czy picie guarany jest zdrowe?

Na tzw. małej czarnej świat się jednak nie kończy. Okazuje się, że świetnie może ją zastąpić napój z mielonej guarany o bardzo intensywnym aromacie, który można osłodzić cukrem lub miód. Jego gorzko-kwaśny smak nie każdemu może przypaść do gustu.

Ta niezwykła roślina znana jest z wysokiej zawartości kofeiny - w jej niewielkich, czerwonych kuleczkach kryje się nawet 6 proc. kofeiny. Ten gatunek pnącza, który rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej, wspiera pracę mózgu, a zatem poprawia koncentracje, pamięć i samopoczucie oraz zapewnia szybki wzrost energii. Guaranę w formie sproszkowanej można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zielarskich.

Napój mocy na bazie guarany w proszku (250 ml) dostarczy o wiele więcej energii niż filiżanka czarnej kawy. W jednej łyżeczce znajduje się od 200 do nawet 250 mg kofeiny, czyli ponad połowa bezpiecznej, dziennej dawki tej substancji dla osób dorosłych. Ta zalecana porcja kofeiny wynosi około 400 mg.

Guarana uchodzi za naturalny energetyk, który może wspierać koncentrację, dodawać energii i poprawiać nastrój. Zawiera więcej kofeiny niż kawa, dlatego często trafia do suplementów diety i napojów pobudzających. W umiarkowanych ilościach może być korzystna – działa pobudzająco, wspomaga metabolizm i może poprawiać wydolność fizyczną.

Jednak jej nadmiar może powodować skutki uboczne, takie jak:

Dlatego warto stosować ją z umiarem i unikać łączenia z innymi źródłami kofeiny.

Kto nie powinien pić guarany?

Guarany nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią – nadmiar kofeiny może wpływać negatywnie na rozwój dziecka.

Ostrożność powinny zachować osoby z:

  • nadciśnieniem,
  • chorobami serca,
  • wrzodami żołądka,
  • refluksem,
  • zaburzeniami lękowymi.

Guarany nie zaleca się również dzieciom i młodzieży. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Jesteś tym, co jesz - sprawdź czy dobrze odżywiasz mózg
Pytanie 1 z 10
Probiotyki to:
Poradnik Zdrowie Google News