Ewa Wachowicz zdradza przepis na wzmacniający syrop. Połącz 3 składniki a szybko poczujesz efekt
Choć tej jesieni mamy wyjątkowo piękną pogodę, to nie brakuje głosów, że już zaczynają się pierwsze przeziębienia. O ile infekcja nie przerodzi się w grypę lub inną chorobę, warto wypróbować naturalne metody pozbycia się nieprzyjemnej infekcji. Ewa Wachowicz zdradziła autorski przepis na syrop, który można przygotować w kilka minut.
Domowe syropy mają sporo zalet. Nie tylko wspomagają leczenie przeziębienia, ale także wzmacniają odporność, dzięki czemu możemy również zapobiec problemom zamiast je leczyć. W sieci można spotkać wiele kombinacji, tym razem skupimy się na trzech prostych składnikach.
Syrop na wzmocnienie i przeziębienie. Przepis Ewy Wachowicz
Podstawą domowych mikstur na wzmocnienie odporności jest sięganie po składniki o charakterze przeciwzapalnym. Ważna jest również witamina C, która chroni przed infekcjami i wolnymi rodnikami. Chcąc przygotować pyszny i zdrowy syrop wystarczy wykonać przepis Ewy Wachowicz. Autorka zamieściła go na swojej oficjalnej stronie.
Mikstura stanowi wyjątkowo proste połączenie trzech łatwo dostępnych produktów. Pamiętaj jednak, aby wcześniej sparzyć cytrynę, ponieważ będziemy używać jej wraz ze skórką.
Składniki:
- cytryna,
- kawałek imbiru,
- 7 łyżek naturalnego miodu.
Sposób przygotowania:
Imbir obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Sparzoną wcześniej cytrynę pokrój w plastry. Do umytego i wyparzonego słoika ułóż naprzemiennie imbir i cytrynę. Każdą warstwę przelej łyżką miodu. Zamknij słoik i odstaw do lodówki na 48 godzin. Dodawaj łyżeczkę syropu do ciepłej, ale nie gorącej herbaty. Pij dwa razy dziennie.
Jakie syropy wzmacniają odporność? Wybierz własny skład
Powyższy przepis jest tylko przykładem tego jak w prosty sposób możemy wzmocnić odporność, zanim rozpocznie się sezon na chorowanie. Do trzech składników warto dodać krążki świeżej cebuli oraz czosnek. Ci zaś, którzy chcą uniknąć nieprzyjemnego aromatu śmiało mogą korzystać z dobrodziejstwa cynamonu i gwiazdki anyżu.
Cynamon cejloński nazywany również cynamonem Cassia od wieków ceniony jest w naturalnej medycynie chińskiej. Jednym z najcenniejszych składników jest aldehyd. Naukowcy ustalili, że ma zdolność zwalczania komórek nowotworowych i wspomóc walkę z rakiem jelita grubego. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przyspiesza ptrzemianę materii oraz reguluję pracę nerek.
Gwizdki anyżu znane są głównie jako składnik potraw azjatyckich. Jednak ich dodawanie do codziennej kuchni ma swoje uzasadnienie. Przyprawa pobudza wydzielanie śluzu, dlatego jest pomocna w walce z kaszlem i przyspiesza powrót do zdrowia. Kwas szikimowy będący w składzie anyżu stosowany jest w różnych lekach na grypę, dlatego z powodzeniem można dodać anyż do syropu, czy rozgrzewających zup.