Grzyby reishi - właściwości i działanie. Gdzie kupić grzyby reishi?
Grzyby reishi, znane także jako lingzhi, to grzyby, których właściwości i działanie są znane w Azji od ponad 2 tysięcy lat. W medycynie Dalekiego Wschodu grzyby reishi są uważane za lekarstwo praktycznie na wszystko, także na raka. Niektóre z tych właściwości potwierdzają badania naukowe. Wynika z nich, że grzyby reishi m.in. wzmacniają odporność i mogą wspomóc walkę z nowotworem. Sprawdź, jakie działanie mają grzyby reishi.
Spis treści
- Grzyby reishi a rak
- Grzyby reishi wzmocnią odporność
- Grzyby reishi mogą obniżyć poziom cukru we krwi
- Grzyby reishi - przeciwwskazania
Grzyby reishi (łac. Ganoderma lucidum) to japońska nazwa gatunku grzybów należących do rodziny lakownicowatych (łac. Ganodermataceae). W Kraju Kwitnącej Wiśni grzyby reishi znane są także jako mannentake. Z kolei w Chinach mają nazwę lingzhi, co oznacza „zioło o duchowej mocy”. To właśnie w krajach azjatyckich od ponad 2 tysięcy lat właściwości zdrowotne grzybów reishi są wykorzystywane w medycynie naturalnej, choć nie tylko. Współczesne Chiny od dawana uznają grzyby reishi za lek. Według Pharmacopoeia of the People’s Republic of China (czyli oficjalnego, urzędowego spisu leków dopuszczonych w Chinach do obrotu), grzyby lingzhi pozwalają uzupełnić Qi (energię życiową), złagodzić kaszel i objawy astmy. Ponadto są polecane na zawroty głowy, bezsenność, kołatanie serca i duszności. Niektórzy przekonują, że grzyby reishi pomogą także na nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, choroby sercowo-naczyniowe, choroby wątroby i nerek, schorzenia układu oddechowego (poza astmą także zapalenie płuc), zespół przewlekłego zmęczenia, wrzody żołądka, zakażenia wirusowe (takie jak, np. grypa), HIV/AIDS. Ponadto złagodzą ból, który pojawia się podczas półpaśca. Jednak co najważniejsze - grzyby reishi wspomagają leczenie raka.
Istnieją pewne dowody naukowe potwierdzające skuteczność tych grzybów, jednak są to głównie badania laboratoryjne. Naukowcy wciąż badają ich skład, by lepiej zrozumieć, jakie działanie zdrowotne mają.
Grzyby reishi a rak
Przeprowadzono wiele badań, które potwierdzają, że grzyby reishi mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Joann Lau i Sanda Zolj - naukowcy z Bellarmine University (USA) - odkryli, że grzyby reishi zawierają ważne polisacharydy i saponiny, które zmniejszają proliferację (namnażanie) komórek nowotworowych w zajętych przez raka płucach. Naukowcy odkryli, że efekt ten był wynikiem apoptozy (śmierci) komórek nowotworowych, do której doprowadziły wspomniane substancje.
Z kolei z badań naukowców z Cancer Research Laboratory Methodist Research Institute (Indianapolis, USA) wynika, że ekstrakty z grzybów reishi hamują proliferację i indukują apoptozę komórek ludzkiego raka prostaty PC-3 (zależnie od dawki).
Grzyby reishi występują w różnych odmianach (czerwonej, fioletowej, niebieskiej, żółtej, czarnej i białej), jednak za najcenniejszą pod względem zdrowotnym uważa się odmianę czerwoną.
Ci sami naukowcy przekonują także, że wyciągi z tych grzybów hamują namnażanie ludzkich komórek raka piersi (a konkretnie linii komórkowej o nazwie MCF-7 i MDA-MB-231) poprzez modulację aktywności receptora estrogenowego (ER) i sygnalizacji NF-kappaB (NF-kB to kompleks białkowy, któremu przypisuje się rolę inhibitora apoptozy, czyli związku hamującego śmierć komórkową, co ma wpływ na rozwój wielu nowotworów). W podsumowaniu badań zaznaczyli, że grzyby reishi mogą znaleźć potencjalne zastosowanie terapeutyczne w zapobieganiu i leczeniu raka.
Z kolei z innych badań wynika, że przyjmowanie ekstraktu z grzybów reishi zmniejsza liczbę guzów u ludzi zmagających się z nienowotworowymi guzami okrężnicy i odbytnicy (gruczolaków jelita grubego).
Ponadto grzyby reishi mogą zmniejszyć skutki uboczne radioterapii i chemioterapii, choć to zależy od rodzaju nowotworu i stopnia ciężkości choroby.
PRZECZYTAJ TAKŻE >> Zioła kontra rak: o niekonwencjonalnych metodach leczenia raka [WYWIAD]
Grzyby reishi - skutki uboczne
Odnotowano dwa przypadki uszkodzenia wątroby (w tym jeden śmiertelny) u osób, które stosowały grzyby reishi w formie sproszkowanej przez 1-2 miesiące. Dlatego zaleca się, aby grzyby w tej formie spożywać nie dłużej niż 30 dni.
Ponadto przy dłuższym stosowaniu mogą się pojawić bóle i zawroty głowy, swędzenie, wysypka, niestrawność, krwawienie z nosa czy krwawe stolce.
Z kolei u osób, które mają bardzo małą liczbę płytek (trombocytopenia), przyjęcie dawki większej niż zakłada norma może zwiększać ryzyko powstawania krwawień (podobnie jak u innych osób z zaburzeniami krzepnięcia).
Grzyby reishi wzmocnią odporność
Jak wynika z badań, betaglukan, który znajduje się w grzybach reishi, wzmacnia układ odpornościowy przez zwiększenie ilości makrofagów i limfocytów T. Dlatego można je przyjmować w stanach obniżonej odporności organizmu – przekonuje japoński profesor Takashi Mizuno z Shizuoka University. Z kolei dr Andrew Weil z Arizona Center for Integrative Medicine dodaje, że mogą być one specyfikiem na syndrom chronicznego zmęczenia.
Natomiast specjaliści z University of Maryland Medical Center twierdzą, że grzyby reishi wzmacniają odpowiedź układu immunologicznego, który jest osłabiony w trakcie chemioterapii. Właściwości te zostały potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi.
Dostępne na aptekach czy sklepach z ziołami lub ze zdrową żywnością grzyby reishi nie są lekami, lecz jedynie suplementami diety. W związku z tym ich skład i działanie są niepewne i nie można ich traktować jako specyfiku na różne choroby. Tego typu preparaty mogą stanowić jedynie uzupełnienie codziennej diety w składniki zawarte w reishi.
Grzyby reishi mogą obniżyć poziom cukru we krwi
W 2009 roku naukowcy z The Chinese University of Hong Kong na łamach magazynu „Phytomedicine” przekonywali, że grzyby reishi mogą obniżyć poziom cukru we krwi. Badacze przez miesiąc podawali myszom chorym na cukrzycę 0,03 i 0,3 g/kg masy ciała ekstraktów reishi. Ekstrakty obniżyły poziom glukozy we krwi myszy w ciągu jednego tygodnia, co pozwala wierzyć, że hamują enzym używany przez wątrobę do wytworzenia glukozy.
Z innych badań, dotyczących cukrzycowej choroby nerek, przeprowadzonych przez naukowców z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Pekińskiego, wynika, że grzyby reishi mogą zapobiec lub powstrzymać postęp cukrzycowych powikłań nerkowych. Po ośmiu tygodniach okresu próbnego u chorych na cukrzycę zauważono znaczne obniżenie markerów stresu oksydacyjnego w nerkach, poziom trójglicerydów i cukru we krwi. Wyniki badań zostały opublikowane w 2006 roku w magazynie "Journal of Asian Natural Products Research".
Zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Grzyby reishi - gdzie kupić? Jaka jest ich cena?
Grzyby reishi można kupić w aptekach i sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością w postaci pudru (cena za 100 g to około 200 zł) lub kapsułek (cena za 90 sztuk to około 150 zł). Należy pamiętać, że powinny one mieć certyfikat Unii Europejskiej i wiele innych (np. ECOCERT, GMP, JAS, ISO 9001-2000).
Grzyby reishi - przeciwwskazania
- Kobiety w ciąży, karmiące, dzieci
Grzybów reishi nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, gdyż nie przeprowadzono badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania grzybów u tej grupy osób.
Grzybów reishi nie zaleca się łączyć z niektórymi ziołami, np. miłorzębem japońskim (ginkgo biloba)
- Problemy z krzepnięciem krwi
Przed ich spożyciem z lekarzem powinny się skontaktować osoby mające problemy z krzepnięciem krwi i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub przeciwpłytkowe (np. aspiryna, niesteroidowe leki przeciwzapalne, warfaryna, heparyna).
- Nadciśnienie lub niedociśnienie
Grzyby reishi mogą wchodzić w interakcje z lekami na nadciśnienie tętnicze. Same obniżają ciśnienie, w związku z tym w połączeniu z tymi lekami mogą obniżyć je zbytnio. Z tego względu nie powinny ich stosować także osoby zmagające się z niedociśnieniem.
- Przed i po operacji
Grzybów reishi nie należy stosować co najmniej 2 tygodnie przed i po zabiegach chirurgicznych ze względu na właściwości obniżające krzepliwość krwi.