Guru długowieczności zdradza swój sekret. Jeden produkt, który przeciwdziała starzeniu
Ludzie od wieków szukają leków na starzenie się. Bryan Johnson postawił sobie jednak za życiowy cel znalezienie sekretu długowieczności. Niedawno ujawnił jeden z kluczowych składników, których używa codziennie, by zachować młody wygląd. Może być on zaskoczeniem dla wielu.
Przeciwstarzeniowy guru zdradza swój sekret. Chodzi o jeden składnik
46-letni Bryan Johnson cały czas szuka sposobów, by jak najdłużej powstrzymać proces starzenia. W jednym ze swoich najnowszych filmów na YouTube podzielił się swoim sposobem "oszukanie natury". Zdradził, że przez ostatnie trzy lata codziennie jadł czekoladę, by móc zachować swój młody wygląd. Jak stwierdził na nagraniu
Czasami nie robimy rzeczy, które są dla nas dobre
Jednak trzeba zaznaczyć, że guru wcale nie objada się sklepowymi czekoladami i batonikami. Johnson zamiast tego spożywa dziennie dokładnie odmierzoną dawkę kakao, by jak najbardziej spowolnić proces starzenia.
Wyjaśnił, że kakao ma naprawdę długą listę prozdrowotnych właściwości i jedzenie zdrowej porcji kakao każdego dnia może zdziałać cuda dla mózgu, pamięci długotrwałej, serca i funkcji wykonawczych.
Warto jednak pamiętać, że kakao kakau nierówne. Nie każdy dostępny w sklepie produkt będzie wysokiej jakości. Jak tłumaczy, jeśli chcemy kupić kakao dobrej jakości, musimy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze czy jest to czyste kakao bez żadnych dodatków. Następnie trzeba sprawdzić, czy nie zawiera ono żadnych metali ciężkich i czy ma wysoką zawartość flawonoli. Johnson podzielił się również kilkoma przepisami z wykorzystaniem kakao, które mogą nie tylko pomóc naszemu organizmowi, ale również pysznie smakować.
Właściwości kakao. Dobrze wpływa na nasze zdrowie
Kakao jest produktem często wykorzystywanym w kuchni. Tłuszcz kakaowy wykorzystywany jest między innymi w produkcji czekolady. Warto wiedzieć, że 100 gramów sproszkowanego tłuszczu kakaowego dostarcza nam około 250 kcal. W kakale znajdziemy między innymi kwasy takie jak oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy. Dostarczy nam ono również substancji przeciwutleniających, witamin (z grupy B, witaminy A oraz E) oraz związków mineralnych, w tym ogromne ilości magnezu, ale również cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warto również zaznaczyć, że kakao ma bardzo niski indeks gikemiczny - wartości IG wynosi około 20. Oznacza to, że jest to świetny składnik diety dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność.
Obecność polifenoli w kakale sprawia, że przypisuje się mu działanie kardioprotekcyjne oraz przeciwmiażdżycowe, wspiera również funkcje mózgu, równowagę poziomu cukru we krwi, a także wspiera zdrowie skóry. Flawonoidy będą miały natomiast wpływ na poprawę pamięci. Kakao jako dobre źródło magnezu, wpłynie również pozytywnie na pracę mięśnia sercowego i układu nerwowego. Co więcej, dostarczy też tryptofanu będącego ważnym elementem w procesie produkcji endorfin odpowiedzialnych za nasze samopoczucie psychiczne i nastrój.