Herbata z czarnego bzu. Na co pomaga? Przepis na napar z czarnego bzu
Poprawia odporność, przyspiesza walkę z infekcjami, pomaga pozbywać się kaszlu i kataru. Herbata z czarnego bzu ma szereg zastosowań dla zdrowia... i urody, gdyż może działać korzystnie na skórę. Jakie jeszcze zalety i zastosowania ma herbata z kwiatów czarnego bzu? Jak przygotować fermentowaną herbatę z bzu, a jak zrobić napar z kwiatów? Wyjaśniamy.
Herbata z czarnego bzu – właściwości i przeciwwskazania
Herbata z czarnego bzu to w medycynie ludowej i naturalnej tradycyjny sposób na szereg dolegliwości. Powszechnie uważa się, że herbata z kwiatu czarnego bzu działa pomocniczo w okresie przeziębienia i grypy. Na czym polega prozdrowotne działanie herbatki z kwiatów czarnego bzu?
Herbata z kwiatów czarnego bzu zawiera bioaktywne związki. Wśród właściwości herbaty z czarnego bzu wymienia się m.in. działanie przeciwutleniające, a także korzystny wpływ na układ krążenia czy na układ trawienny.
Napar z czarnego bzu to cenna naturalna substancja, którą warto mieć w kuchni i w apteczce. Herbatę z kwiatów czarnego bzu wykorzystuje się również w kosmetyce, do przemywania skóry albo jako dodatek do prozdrowotnej kąpieli.
Herbatka z kwiatów czarnego bzu to również źródło bioflawonoidów, takich jak flawony i flawanole. Obecne w czarnym bzie izokwercytyna, kwercytyna czy rutyna, mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwutelniające.
Z kolei dzięki zawartości antocyjanów, herbata z czarnego bzu ma też działanie przeciwwirusowe. Ponadto czarny bez ma działanie napotne, co również ułatwia powrót do zdrowia w przypadku infekcji.
W czarnym bzie znajdziemy również szereg innych cennych dla zdrowia substancji jak aminy, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, polifenole oraz minerały, głównie potas, a także cynk, fosfor, magnez, sód, wapń.
Ponadto w kwiatach bzu czarnego znajdziemy cynk, mangan, miedź, żelazo, jak również pektyny i beta-karoten. Kwiaty czarnego bzu to też źródło szeregu witamin: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę C.
CZYTAJ TEŻ: Czarny bez – owoce i kwiaty czarnego bzu. Właściwości, działanie i przeciwwskazania
W herbacie z czarnego bzu znajdziemy również triterpenoidy, jak β-amyryna, erytrodiol i kwas oleanolowy, które uważa się za substancje o działaniu przeciwzapalnym, zmniejszające ryzyko niektórych nowotworów.
Herbata z czarnego bzu zawiera też naturalne kwasy chlorogenowe. Uważa się, że sprzyjają one naturalnemu oczyszczaniu organizmu. Ponadto zauważono, że mogą mieć udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Mimo szeregu zalet herbata z czarnego bzu nie jest dla każdego. Jakie są przeciwwskazania do sięgania po herbatę z bzu?
- osoby z chorobami autoimmunologicznymi mogą po herbacie z czarnego bzu doświadczyć zaostrzenia objawów, ponieważ czarny bez wpływa na układ immunologiczny
- herbaty z czarnego bzu z powyższych względów powinny unikać osoby chorujące m.in. na RZS, toczeń, chorobę Hashimoto, a także stwardnienie rozsiane
- herbat z czarnego bzu nie poleca się również osobom zażywającym leki immunosupresyjne
- przeciwwskazaniem do stosowania herbaty z czarnego bzu jest również stosowanie leków diuretycznych (moczopędnych) lub leków przeczyszczających. Czarny bez, jako naturalny środek moczopędny, może w połączeniu ze wspomnianymi lekami zwiększyć ryzyko odwodnienia
- osoby w trakcie chemioterapii nie powinny pić herbat z czarnego bzuherbat z czarnego bzu
- nie należy podawać dzieciom poniżej 12 r.ż., z uwagi na brak zweryfikowanych danych o możliwych działaniach niepożądanych
- z analogicznych względów sugeruje się omówieniez lekarzem prowadzącym ewentualnego zastosowania herbaty z czarnego bzu osobom w ciąży i karmiącym piersią
- herbata z czarnego bzu nie powinna być stosowana przez osoby zażywające leki przeciwcukrzycowe
- w przypadku planowanych zabiegów chirurgicznych sugeruje się odstawienie herbat z czarnego bzu na dwa tygodnie przed operacją
CZYTAJ TEŻ: Sok z czarnego bzu – właściwości, przeciwwskazania. Jak zrobić? [PROSTY PRZEPIS]
Herbata z kwiatów czarnego bzu – na co pomaga?
Herbata z kwiatów czarnego bzu ma udowodnione działanie moczopędne. Poza tym herbatka z czarnego bzu ułatwia uporanie się z infekcjami, gdyż ma działanie napotne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Obfite pocenie się może przyspieszać powrót do zdrowia. Czarny bez stymuluje również naturalną odporność organizmu. Herbata z czarnego bzu pomaga szybciej uporać się z grypą i przeziębieniem, może być stosowana pomocniczo w przebiegu innych infekcji wirusowych.
Płukanie gardła i jamy ustnej naparem z kwiatów czarnego bzu przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku anginy albo zapalenia gardła. Delikatne okłady z dodatkiem herbaty z czarnego bzu można stosować na oczy podczas zapalenia spojówek. Herbatka z czarnego bzu działa wspomagająco, gdy walczymy z katarem lub kaszlem.
Herbata z czarnego bzu, zwiększając ilości wydalanego moczu, może sprzyjać oczyszczaniu organizmu i pozbywaniu się nadmiaru wody. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że nadmierne wydalanie moczu może też sprzyjać odwodnieniu.
Co ciekawe, zawarta w kwiatach czarnego bzu rutyna korzystnie działa na naczynia włosowate, zmniejszając ich kruchość. Oznacza to, że herbata z czarnego bzu może również korzystnie wpływać na układ krwionośny.
Uważa się, że herbata z czarnego bzu może wpływać regulująco na poziom ciśnienia krwi, poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu i poziom kwasu moczowego we krwi.
Herbata z czarnego bzu, jeśli zaparzymy suszone owoce czarnego bzu, ułatwia wypróżnienia, może przeciwdziałać zaparciom. Antyoksydacyjne działanie czarnego bzu przekłada się na zmniejszenie ryzyka stanów zapalnych. Niektóre badania prowadzone na zwierzętach sugerują, że czarny bez może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
CZYTAJ TEŻ: Syrop z czarnego bzu – właściwości, przeciwwskazania. Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu
Herbata z czarnego bzu w ciąży i dla dzieci
Mimo że napar z czarnego bzu to środek naturalny, kobiety w ciąży powinny zachować szczególną ostrożność. Chociaż w ludowej medycynie czarny bez bywał stosowany w celu poprawy laktacji, brak udokumentowanych badań, które mogłyby potwierdzać takie działanie.
Czarny bez zawiera dużą dawkę witaminy C, ma działanie napotne, rozgrzewające i ułatwia odkrztuszanie. Oznacza to, że może stanowić remedium na przeziębienia w ciąży. Jednak z uwagi na działanie moczopędne, warto omówić stosowanie z lekarzem.
Nadmierne wydalanie moczu może prowadzić do odwodnienia. Ponadto część ciężarnych odczuwa wzmożone parcie na mocz, a nawet popuszczanie wskutek nacisku powiększonej macicy na pęcherz. Dodatkowy moczopędny czynnik może nasilać te dolegliwości. Nie ma natomiast danych, które wskazywałyby, że herbata z czarnego bzu może niekorzystnie działać na płód.
Uważa się, że w ciąży należy zachować ostrożność w dawkowaniu preparatów z czarnym bzem, zarówno jeśli chodzi o syrop czy sok z czarnego bzu, jak i jeśli chodzi o herbaty z czarnego bzu. Ewentualne stosowanie należy omówić z lekarzem.
Jeśli chodzi o podawanie herbaty z czarnego bzu dzieciom, to sugeruje się, że jest to bezpieczne od 12 r.ż. Wynika to z faktu, że dla młodszej grupy wiekowej brakuje badań dotyczących efektów stosowania i ewentualnych bezpiecznych dawek.
Jak zrobić napar z czarnego bzu? Prosty przepis
Jak parzyć kwiat czarnego bzu? Nie trzeba być wirtuozem kuchni, żeby zrobić herbatę z czarnego bzu .Czarny bez rośnie w całej Polsce, możemy więc samodzielnie zebrać jego kwiaty albo kupić już ususzone w sklepach zielarskich lub aptekach.
Drobne małe kwiaty czarnego bzu rosną w charakterystycznych tzw. baldachach. Można je zbierać od maja do czerwca. Pełnię właściwości uzyskamy, zbierając dobrze rozwinięte rośliny.
Nie należy zrywać wszystkich baldachów, aby roślina mogla też zaowocować. Kwiaty można suszyć w przewiewnym pomieszczeniu, w suszarce do grzybów lub w piekarniku.
Wysuszone kwiaty czarnego bzu należy zalać wrzątkiem, w proporcji łyżka suszu – szklanka wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez 5 do 10 minut. Dla smaku można dosłodzić łyżeczką miodu. Bardzo ważne jest właściwe przechowywanie, ponieważ kwiaty bzu mogą łatwo pleśnieć.
Fermentowana herbata z kwiatów czarnego bzu – przepis
Proces, który potocznie nazywa się fermentacją kwiatów bzu, to w rzeczywistości utlenienie. Pod wpływem tlenu, w odpowiednio wysokiej temperaturze i wilgotności, kwiaty bzu przechodzą procesy chemiczne, które zmieniają smak i zapach kwiatów bzu.
Utlenianie może jednak zmniejszać korzyści dla zdrowia, jakie płyną z suszonych kwiatów bzu. Dlatego to suszone zioła cieszą się większą popularnością, w przeciwieństwie do fermentowanych. Czasem jednak można, z uwagi na ciekawy smak, skosztować też fermentowanej herbaty z kwiatów czarnego bzu.
Kwiaty należy oderwać, ugniatając włożyć do słoika, wypełniając go do pełna. Później należy je umieścić na 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni. Następnie kwiaty należy wyjąć ze słoika i dokładnie wysuszyć, aby nie doszło do ich pleśnienia i gnicia.
Podobnie jak w przypadku herbaty z kwiatów czarnego bzu, także do fermentowanej herbaty z kwiatów bzu, można dodać nieco miodu - dla uzyskania słodkiego smaku albo trawy cytrynowej – aby smak stał się bardziej kwaskowaty i świeży.