Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Ekspertka radzi co jeść

2024-10-14 15:51

Rak jest chorobą, która przeraża większość osób. Wiele z nich stara się więc żyć jak najzdrowiej, by uniknąć zachorowania. Pewna epidemiolożka zajmująca się nowotworami zdradziła, co warto jeść, by zmniejszyć ryzyko raka.

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Ekspertka radzi co jeść
Autor: fot. Getty Images Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka? Ekspertka radzi co jeść

Nie od dziś wiadomo, że niektóre czynniki wpływające na zachorowanie na raka są poza naszą kontrolą. Należą do nich na przykład wiek, płeć czy historia rodzinna. Inne możne jednak kontrolować. Wśród tych znajduje się na przykład żywienie.

Według eksertów, ma ono kluczowe znaczenie jeśli chodzi o profilaktykę. Nie ma co prawda jednego "magicznego" składnika, który zagwarantuje nam to, że nigdy nie zachorujemy na nowotwór. Są jednak takie składniki, które mogą nam w tym pomóc.

Duża ilość błonnika

Carrie Daniel-MacDougall, epidemiolożka zajmująca się nowotworami w MD Anderson Cancer Center, w rozmowie z magazynem Times zdradziła ostatnio, że błonnik jest idealnym składnikiem, który pomoże w zapobieganiu nowotworom.

Według badań, duże spożycie błonnika pokarmowego może obniżyć ryzyko wystąpienia kilku rodzajów raka, między innymi raka przełyku, żołądka, jelita grubego i odbytnicy. Dlatego powinniśmy włączyć do diety pomarańcze, jabłka, produkty pełnoziarniste, nasiona i orzechy.

Chude mięso i ryby

Ekspertka podkreśliła również, że wysoko przetworzone wędliny i niektóre zamienniki mięsa są naprawdę niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wspominając również, że pojawiły się badania dotyczące negatywnego wpływu czerwonego mięsa na zdrowie. 

Dlatego o wiele lepiej zamienić wędliny i czerwone mięso na kurczaka, indyka bądź rybę - a w szczególności łososia i inne tłuste ryby.

Dieta cukrzyka zdaniem dietetyka. Ekspert radzi

Owoce, warzywa i orzechy

Nie można również zapominać o owocach i warzywach. Ekspertka podkreśla, że ważna jest tutaj przede wszystkim różnorodność. Chodzi głównie o fakt, że owoce i warzywa zawierają różne związki, które działając wspólnie, mogą zmniejszać ryzyko raka.

Do tego warto również dorzucić suszone owoce oraz orzechy. Orzechy włoskie są na przykład bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i mają właściwości przeciwzapalne.

Kawa i herbata

Specjalista podkreśliła, że dobrym pomysłem będzie zastąpienie napojów gazowanych i alkoholu - kawą i herbatą. Są to napoje o wielu korzyściach zdrowotnych. Badania pokazały, że spożywanie trzech filiżanek kawy dziennie, może zmniejszyć ryzyko raka wątroby i innych chorób wątroby związanych z alkoholem.

Herbata jest natomiast wypełniona przeciwutleniaczami, jak na przykład katechinami, które mogą być pomoce w ochronie komórek przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Pozwoli również potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Sosy

Ostatni punkt może nico zasmucić miłośników sosów. Według ekspertki, powinniśmy uważać na te dodatki. Wiele z nich zawiera bowiem wysoko przetworzone składniki.

Na szczęście można łatwo temu zapobiec, przygotowując je samodzielnie w domu. Ekspertka poleca, by używać oliwy z oliwek, sosu pomidorowego, salsy czy octu.