Jaka czekolada jest najzdrowsza? Dietetyczka: bogate źródło magnezu, cynku i żelaza
Ciemna, mleczna, a może biała - która czekolada jest najlepsza dla zdrowia? Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu, nie ma wątpliwości – jedna z nich wygrywa zarówno pod względem składu, jak i zawartości minerałów oraz antyoksydantów.

Dobra jakościowo, zdrowa czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni - podkreśla w rozmowie z PAP dietetyczka kliniczna Patrycja Mochocka. Jej zdaniem najcenniejsze właściwości prozdrowotne ma czekolada gorzka, bogata w miazgę kakaową, magnez i przeciwutleniacze.
Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach
– wyjaśniła Patrycja Mochocka.
- czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc.,
- deserowa – od 50 do 70 proc.,
- mleczna – poniżej 50 proc.
Najzdrowsza jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
Według specjalistki, to właśnie gorzka czekolada wyróżnia się najwyższą wartością odżywczą, ponieważ zawarte w niej kakao ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
"Jest również bogatym źródłem magnezu, cynku i żelaza. Dodatkowo, związki obecne w kakao wpływają korzystnie na funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja, oraz stymulują wydzielanie serotoniny, znanej jako hormon szczęścia" – wyliczyła dietetyczka.
Czekolada dostarcza też organizmowi węglowodany, co wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej.
Ekspertka zaleca, by konsumenci sięgali po czekolady o jak najkrótszym i jak najprostszym składzie, bez zbędnych dodatków i o niskiej zawartości cukru. Przestrzega jednocześnie przed tzw. produktami czekoladopodobnymi, które zawierają często poniżej 25 proc. miazgi kakaowej, a dominują w nich tłuszcze roślinne i sztuczne aromaty.
Która czekolada ma najmniej kalorii?
"Warto pamiętać, że niezależnie od rodzaju, czekolada jest produktem wysokokalorycznym. W jednej tabliczce znajduje się od 500 do 600 kcal, a jedna kostka może dostarczać około 30–35 kcal" - dodała Mochocka.
Zapytana o to, jaka czekolada jest najlepsza, dietetyczka odpowiedziała: "Z punktu widzenia żywieniowego – gorzka. Jednak nie każdy ją toleruje ze względu na intensywny smak. Dobra jakościowo czekolada powinna być twarda i łamać się w dłoni".
Natomiast czekolada biała, jest zwana nawet "cukrową bombą", nie zawiera w sobie miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe, które odpowiada za jej smak i konsystencję.
Dietetyczka podsumowała, że umiarkowane spożycie dobrej jakości gorzkiej czekolady może być elementem zdrowej diety. Kluczem, jak zawsze, jest świadomy wybór i umiar.
Zobacz galerię: 7 sprawców raka. Z większością możesz sobie poradzić bez leków
