Jedzenie, które wspiera zdrowie oczu. Większość z nas go unika
Zdrowie oczu w dużej mierze zależy od diety, a odpowiednie produkty mogą zapobiec wielu problemom ze wzrokiem. Niestety superżywność dla oczu jest pomijana przez 75 proc. osób w codziennej diecie. Dowiedz się, jakie produkty warto wprowadzić do stałego jadłospisu i jak wspierają wzrok.
Ryby najlepsze dla zdrowia oczu
Korzyści zdrowotne wynikające z kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA (kwasu dokozaheksaenowego), są szeroko znane w kontekście zdrowia serca, jednak niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z ich znaczenia w okulistyce. DHA jest niezbędne dla prawidłowego wzroku i funkcjonowania siatkówki.
Najwyższe stężenie DHA w organizmie znajduje się w siatkówce, szczególnie w komórkach wrażliwych na światło, zwanych fotoreceptorami. W rzeczywistości DHA stanowi ponad 90 proc. kwasów tłuszczowych omega-3 w oku. Ponieważ nasze ciała nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości tego niezbędnego tłuszczu, jesteśmy całkowicie zależni od spożywania wystarczającej ilości z naszej diety
- podkreśla optometrystka Francesca Marchetti.
Głównym źródłem DHA są tłuste ryby, ale aż 75 proc. Brytyjczyków nie spożywa ich regularnie, a ponad jedna trzecia twierdzi, że spożywa je bardzo rzadko lub w ogóle.
Powinniśmy jeść tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu, aby uzyskać zalecany poziom kwasów omega-3, który pozwoli zachować zdrowe oczy i serca. Jednak tylko jedna czwarta dorosłych stwierdziła, że tak robi. Według naszego badania wiele rzeczy odstrasza ludzi od ryb. Ponad połowa (52 proc.) twierdzi, że są zbyt drogie, a podobna część nie lubi ich zapachu ani smaku. Prawie jedna trzecia (27 proc.) twierdzi, że jest wegetarianami. Inni nie wiedzą, jak przyrządzić posiłek na bazie ryb
- wyjaśnia współautorka raportu MacuShield, dr Emma Derbyshire.
Owoce i warzywa wspierają zdrowie oczu
Oprócz DHA istotne dla zdrowia oczu są także karotenoidy, takie jak luteina, mezo-zeaksantyna i zeaksantyna, które znajdują się w owocach i warzywach.
Kilka składników odżywczych jest ważnych dla oka, ponieważ przyczyniają się do prawidłowego widzenia, jak witamina B2, lub ponieważ znajdują się w strukturach oka, takich jak plamka żółta. Jest to część siatkówki odpowiedzialna za nasze szczegółowe, centralne widzenie - niezbędne do takich czynności, jak czytanie i prowadzenie samochodu
- wyjaśnia Francesca Marchetti.
Chociaż te składniki znajdują się w owocach i warzywach, dane z badań, takich jak National Diet & Nutrition Survey (NDNS), sugerują, że wiele osób nie spożywa zalecanych pięciu porcji dziennie.
Nasze ciała nie potrafią wytwarzać luteiny, mezo-zeaksantyny ani zeaksantyny, więc muszą być one dostarczane z pożywieniem. Dlatego tak ważne jest spożywanie zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie - a jednak tylko jedna trzecia dorosłych faktycznie to robi
- dodaje eksperta.
Owoce i warzywa korzystne dla zdrowia oczu to przede wszystkim te bogate w składniki odżywcze wspierające wzrok, takie jak luteina, zeaksantyna, witamina C, witamina E, beta-karoten, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3. Oto niektóre z najlepszych:
- zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, boćwina),
- warzywa pomarańczowe i żółte (marchew, dynia, papryka, bataty),
- cytrusy (pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty),
- owoce jagodowe (borówki, jagody goji, winogrona),
- owoce tropikalne (mango, papaja, ananas),
- awokado,
- pomidory,
- brokuły i brukselka,
- kukurydza.