Jedzenie, które wspiera zdrowie oczu. Większość z nas go unika

2024-12-11 12:07

Zdrowie oczu w dużej mierze zależy od diety, a odpowiednie produkty mogą zapobiec wielu problemom ze wzrokiem. Niestety superżywność dla oczu jest pomijana przez 75 proc. osób w codziennej diecie. Dowiedz się, jakie produkty warto wprowadzić do stałego jadłospisu i jak wspierają wzrok.

Jedzenie, które wspiera zdrowie oczu. Większość z nas go unika
Autor: Getty Images

Ryby najlepsze dla zdrowia oczu

Korzyści zdrowotne wynikające z kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA (kwasu dokozaheksaenowego), są szeroko znane w kontekście zdrowia serca, jednak niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z ich znaczenia w okulistyce. DHA jest niezbędne dla prawidłowego wzroku i funkcjonowania siatkówki.

Najwyższe stężenie DHA w organizmie znajduje się w siatkówce, szczególnie w komórkach wrażliwych na światło, zwanych fotoreceptorami. W rzeczywistości DHA stanowi ponad 90 proc. kwasów tłuszczowych omega-3 w oku. Ponieważ nasze ciała nie są w stanie wytworzyć wystarczającej ilości tego niezbędnego tłuszczu, jesteśmy całkowicie zależni od spożywania wystarczającej ilości z naszej diety

- podkreśla optometrystka Francesca Marchetti.

Głównym źródłem DHA są tłuste ryby, ale aż 75 proc. Brytyjczyków nie spożywa ich regularnie, a ponad jedna trzecia twierdzi, że spożywa je bardzo rzadko lub w ogóle.

Powinniśmy jeść tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu, aby uzyskać zalecany poziom kwasów omega-3, który pozwoli zachować zdrowe oczy i serca. Jednak tylko jedna czwarta dorosłych stwierdziła, że tak robi. Według naszego badania wiele rzeczy odstrasza ludzi od ryb. Ponad połowa (52 proc.) twierdzi, że są zbyt drogie, a podobna część nie lubi ich zapachu ani smaku. Prawie jedna trzecia (27 proc.) twierdzi, że jest wegetarianami. Inni nie wiedzą, jak przyrządzić posiłek na bazie ryb

- wyjaśnia współautorka raportu MacuShield, dr Emma Derbyshire.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Poradnik Zdrowie Google News
Autor:

Owoce i warzywa wspierają zdrowie oczu

Oprócz DHA istotne dla zdrowia oczu są także karotenoidy, takie jak luteina, mezo-zeaksantyna i zeaksantyna, które znajdują się w owocach i warzywach.

Kilka składników odżywczych jest ważnych dla oka, ponieważ przyczyniają się do prawidłowego widzenia, jak witamina B2, lub ponieważ znajdują się w strukturach oka, takich jak plamka żółta. Jest to część siatkówki odpowiedzialna za nasze szczegółowe, centralne widzenie - niezbędne do takich czynności, jak czytanie i prowadzenie samochodu

- wyjaśnia Francesca Marchetti.

Chociaż te składniki znajdują się w owocach i warzywach, dane z badań, takich jak National Diet & Nutrition Survey (NDNS), sugerują, że wiele osób nie spożywa zalecanych pięciu porcji dziennie.

Nasze ciała nie potrafią wytwarzać luteiny, mezo-zeaksantyny ani zeaksantyny, więc muszą być one dostarczane z pożywieniem. Dlatego tak ważne jest spożywanie zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie - a jednak tylko jedna trzecia dorosłych faktycznie to robi

- dodaje eksperta.

Owoce i warzywa korzystne dla zdrowia oczu to przede wszystkim te bogate w składniki odżywcze wspierające wzrok, takie jak luteina, zeaksantyna, witamina C, witamina E, beta-karoten, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3. Oto niektóre z najlepszych:

  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, boćwina),
  • warzywa pomarańczowe i żółte (marchew, dynia, papryka, bataty),
  • cytrusy (pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty),
  • owoce jagodowe (borówki, jagody goji, winogrona),
  • owoce tropikalne (mango, papaja, ananas),
  • awokado,
  • pomidory,
  • brokuły i brukselka,
  • kukurydza.