Puszkowe jedzenie wcale nie musi być niezdrowe. Może pomóc z nadciśnieniem

2024-08-05 10:54

Z puszki wcale nie oznacza od razu niezdrowe. Choć panuje szerokie przekonanie, że konserwy niekoniecznie pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, nie jest to do końca prawdą. Dietetycy uważają, że niektóre z nich mogą korzystnie wpływać na wysokie ciśnienie krwi.

Puszkowe jedzenie wcale nie musi być niezdrowe. Może pomóc z nadciśnieniem
Autor: fot. Getty Images Puszkowe jedzenie wcale nie musi być niezdrowe. Może pomóc z nadciśnieniem

Puszki są niezdrowe dla osób z wysokim ciśnieniem krwi? Dietetycy się nie zgodzą

Nie od dziś wiadomo, że jeśli chcemy trzymać się zdrowej diety musimy kontrolować nasze spożycie sodu. W szczególności osoby, które mają problemy z wysokim ciśnieniem krwi, powinny rygorystycznie pilnować swoich dawek sodu. Wówczas zazwyczaj wszelkie puszkowane produkty idą w odstawkę.

Dzieje się tak głównie to, że są owiane złą sławą jeśli chodzi o wysoką zawartość sodu. Nie jest to całkowicie nieuzasadnione. Na przykład puszkowane zupy są jedną z głównych przyczyn nadmiernego spożycia sody w diecie.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie odstawić wszelkie konserwy. Niektóre z nich mogą stać się częścią diety przyjaznej dla ciśnienia krwi. Na przykład sardynki w puszce. Veronica Rouse, właścicielka The Heart Dietitian, mówi, że sardynki w puszce są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i wapń, a oba te składniki są korzystne dla osób z wysokim ciśnieniem. Już jedna puszka wystarczy, by dostarczyć znaczną ilość zdrowych dla serca kwasów, białka i 25 proc. dziennej dawki wapnia.

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinni również zwrócić uwagę na fasole w puszce, która ma wiele do zaoferowania. Jest niedroga i bogata w składniki odżywcze. Specjalistka zaznacza, że jest to świetny sposób na utrzymanie ciśnienia krwi na odpowiednim poziomie. Są one również świetnym źródłem potasu, magnezu i błonnika

Soda oczyszczona - 10 sprytnych zastosowań sody w kuchni

Po te puszki warto sięgnąć. Mogą obniżyć ciśnienie krwi

Następne na liście dietetyków znalazły się pomidory w puszkach. jest to uniwersalny produkt, który można wykorzystać do dużej ilości potraw. Już pół szklanki rozdrobnionych pomidorów z puszki bez dodatku soli, zapewnia 10 proc. dziennego zapotrzebowania na potas.

Pomaga on przeciwdziałać działaniu sodu, ułatwiając jego wydalane i rozluźniając ściany naczyń krwionośnych. Ponadto pomidory w puszkach są bogate w likopen, przeciwutleniacz zdrowy dla serca, który zapobiega chorobom krążenia.

Również tuńczyk w puszce będzie dobrym pomysłem dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem. Jest pełen kwasów omega-3, które pozwalają obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej, porcja tuńczyka w puszce dostarcza dużą ilość białka, potasu i wapnia.

Kolejną wartą uwagi puszką jest konserwowany ananas. Świeży owoc nie jest dostępny przez cały rok, dlatego czasem warto sięgnąć po puszkowany. Jest on powiem pomocny w obniżaniu ciśnienia.

Zawiera sporo błonnika i jest on świetnym źródłem potasu. Już sam w sobie błonnik zmniejsza ryzyko powstawania chorób serca i obniża ciśnienie krwi. Trzeba jednak tutaj uważać, ponieważ, zawiera on całkiem sporo sodu.

Choć dynia konserwowana jest mniej popularna, wciąż może być pomocna w obniżeniu ciśnienia. Tutaj również dużą rolę odgrywa duża zawartość potasu i może zrównoważyć negatywny wpływ soli na ciśnienie krwi.

Sonda
Czy badasz regularnie ciśnienie krwi?