Jest tańsza niż dorsz, a do tego bardzo zdrowa. Polacy rzadko po nią sięgają

2024-05-23 12:58

Ta ryba nie cieszy się taką popularnością wśród Polaków jak dorsz, pstrąg czy makrela, a wielka szkoda. Przysmak z Mazur ma nie tylko pyszne mięso, ale także stanowi prawdziwą skarbnicę witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3. Przygotujesz z niego zdrowy i tani posiłek. Nie omijaj go więc szerokim łukiem w sklepie.

Jest tańsza niż dorsz, a do tego bardzo zdrowa. Polacy rzadko po nią sięgają
Autor: Getty Images Jest tańsza niż dorsz, a do tego bardzo zdrowa. Polacy rzadko po nią sięgają

Mowa o miętusie (Lota lota), czyli prawdziwym rarytasie rybnym z Mazur, który najczęściej żyje w chłodnych, czystych wodach. Jak go rozpoznać? Otóż ta słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych ma ok. 60 cm długość, a jej głowa jest mocno spłaszczona. Na skórze ma cętki, która układają się w marmurkowy wzór na grzbiecie.

Dlaczego warto włączyć miętusa do diety?

Miętus ma subtelne, białe mięso oraz niewiele ości, przez co jest bardzo lubiany. Jedzenie tej ryby to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także inwestycja w nasze zdrowie i samopoczucie. Wyróżnia ją szereg zalet - nie tylko zachwyca wysublimowanym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych.

W jej składzie znajdziemy wartościowe przede wszystkim białko, które wspiera rozwój i regenerację mięśni oraz uczestniczy w procesach obronnych organizmu i krzepnięciu krwi. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, w tym kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA), które pozytywnie wpływają na pracę serca i mózgu.

Z kolei zawarta w miętusie witamina A tzw. silny antyoksydant, który m.in. dba o wzrok oraz kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Mięso tej ryby zasobne jest też w witaminy z grupy B wspierające pracę układu nerwowego, wiele procesów metabolicznych i wzmacniających serce. Dostarcza ono do organizmu również cenne minerały, m.in. cynk, fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Miętus - tańszy substytut dorsza

Miętus może stanowić element zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Śmiało mogą po niego sięgać osoby, które prowadzą aktywny styl życia oraz ci, którzy walczą z dodatkowymi kilogramami. Zawiera jedynie ok. 100 kcal w 100 g i zapewnia porcję 19 g białka.

Powoli rusza sezon wyjazdów wakacyjnych, więc warto skusić się na miętusa na Mazurach. Jako że jego mięso w smaku przypomina dorsza, to powinno zasmakować nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.

Gdy spotkacie tę rybę w sklepie, to nie zastanawiajcie się nad jej zakupem. Wrzućcie do koszyka, a w domu przygotujecie pyszny obiad z miętusem w roli głównej. Możecie przygotować go na wiele sposobów - jego mięso nadaje się do duszenia, pieczenia, smażenia, grillowania, a nawet wędzenia.

Źródło: healthbenefitstimes.com