Kawa, która odchudza i regeneruje. Sięgaj po nią 2 razy w tygodniu, a szybko zmienisz rozmiar na mniejszy
Kawa to kultowy napój, który pobudza i ożywia. Ma doniosłą społeczną rolę: w końcu spotkania przy kawie lepiej smakują, dosłownie i w przenośni. Kawa daje wiele możliwości przyrządzania, więc każda osoba może znaleźć niepowtarzalny smak kawy dla siebie. Ostatnio popularność zyskuje tzw. keto-kawa. Na czym polega jej sekret?
Przyspieszający metabolizm dodatek do kawy
Kawy z dodatkami, które mogą pobudzać metabolizm, to nie nowość. Chociaż sama obecność kofeiny sprzyja przyspieszeniu przemiany materii, nie od dziś wyszukiwane są dodatki, które mogą sprzyjać dodatkowemu wsparciu metabolizmu.
Mogą to być m.in. przyprawy korzenne, wśród których szczególnie popularnym dodatkiem do kawy jest cynamon, a czasem kurkuma. Niektórzy idą krok dalej, dodając masło lub oleje do kawy. Ostatnim hitem jest mleczko kokosowe i to właśnie kawę z tym dodatkiem określa się mianem keto-kawy.
Keto-kawa z mleczkiem kokosowym
Tzw. mleko kokosowe nie jest oczywiście stricte mlekiem. Prawdziwe mleko pochodzi wyłącznie od ssaków. Natomiast mleczko kokosowe to roślinny napój. I to napój wart polecenia, bo bardzo zdrowy. Dlaczego warto sięgać po mleczko kokosowe?
- zawiera minerały: fosfor, potas, wapń, żelazo
- zawiera witaminy: witaminę C, witaminę K oraz witaminy z grupy B
- jest źródłem błonnika
- jest bogate w białko
Mleczko kokosowe cenią osoby aktywne fizycznie, sportowcy i osoby, które się odchudzają. Dzięki zawartości białka, ten napój sprzyja regeneracji mięśni.
Z kolei obecność błonnika to przepis na przyspieszenie metabolizmu. Mleczko kokosowe zapewnia uczucie sytości na dłużej, zmniejszając łaknienie. Mleko kokosowe może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Ponadto działa przeciwzapalnie. Może również stymulować układ immunologiczny do działania, poprawiając tym samym odporność organizmu. Jest jednak pewien minus, mianowicie kaloryczność. Z tego względu pół szklanki mleka kokosowego, to maksymalna dzienna dawka.
Czy warto pić keto-kawę?
Coraz więcej osób poleca picie kawy z tłuszczem, choć nadal spore grono ma wątpliwości, czy spożywanie takich napojów jest dobrym pomysłem. Oczywiście, nie bez znaczenia jest kwestia gustu i preferencji smakowych.
Jeśli chodzi o korzyści dla zdrowia, to tzw. keto-kawa, znana też jako „kuloodporna kawa”, ułatwia zmniejszenie podjadania w ciągu dnia. Uważa się też, że sprzyja poprawie koncentracji i procesów myślowych. To oczywiście również zasługa obecnej w kawie kofeiny, która też podkręca przemianę materii, może też zwiększyć natlenienie komórek.
Przepis na "kuloodporną" keto-kawę
Jak przygotować keto-kawę? Ważne jest, aby zarówno mleko, jak i kawa, były podgrzane. Należy jednak uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Pamiętajmy też o kolejności: kawę wlewamy do mleczka kokosowego, nie mleczko do kawy.
Jeśli do kawy trafiłoby zimne mleko kokosowe, napój zwarzyłby się. Keto- kawa doskonale smakuje z dodatkiem cynamonu lub kardamonu, a nawet wanilii.Ważne jest też trzymanie się „grafiku” picia keto-kawy, która jest polecana nie częściej, niż 3 razy w tygodniu.