Kiszona marchew - właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie. Przepis na kiszoną marchew
Kiszona marchew zyskuje coraz większą popularność nie tylko z uwagi na swój oryginalny smak, ale także ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jak kiszona marchew działa na zdrowie? W jaki sposób ją przyrządzić, aby była smaczna i prosta w przygotowaniu?
Kiszona marchew to alternatywa dla popularnej kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków. Jest dostępna całorocznie, więc można ją przyrządzać zawsze na bieżąco. Kiszona marchew jest źródłem wielu drogocennych witamin i wykazuje zbawienny wpływ na zdrowie.
Spis treści
- Kiszona marchew - właściwości dla zdrowia
- Kiszona marchew - prosty przepis
- Kiszona marchew - zastosowanie. Jak jeść kiszoną marchew?
- Marchew - właściwości dla zdrowia
Kiszona marchew - właściwości dla zdrowia
Kiszona marchew to przede wszystkim duża dawka odporności - podobnie jak reszta kiszonek również i kiszona marchew wspiera pracę układu odpornościowego i chroni organizm przed infekcjami.
Ponadto, jest cennym źródłem witamin i minerałów, bogata jest także w kwas mlekowy, który pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kiszona marchew zawiera niewiele kalorii, wspiera przemianę materii - sprawdzi się zatem doskonale w trakcie diety.
Kiszona marchew - prosty przepis
Wykonanie kiszonej marchwi nie jest trudne. Do jej przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- 2-3 kg marchwi,
- czosnek,
- 8 listków laurowych,
- korzeń imbiru (2-3 cm),
- cebula,
- chrzan (2-3 cm),
- sól – 1 płaska łyżka na półtora litra wody,
- woda mineralna,
- kilka łyżek soku z kapusty kiszonej lub ogórków kiszonych,
- koperek do smaku (może być suszony).
Kiszona marchew - sposób przygotowania:
Aby przyrządzić kiszoną marchew, wykonaj następujące kroki:
- marchew obierz ze skóry i pokrój na plasterki,
- cebulę obierz i pokrój w piórka lub plasterki,
- czosnek przekrój wzdłuż na pół,
- warzywa umieść w garnku,
- plastry marchwi zalej wodą mineralną,
- dodaj sok z kapusty lub ogórków kiszonych,
- dodaj chrzan, liść laurowy, imbir, koperek i sól,
- całość przykryj talerzem, aby warzywa były dociśnięte,
- przykryj ściereczką i odstaw na ok. 3-5 dni.
Po ok. trzech dniach sprawdzamy smak soku - jeśli jest wystarczająco kwaśny, przekładamy marchew do słoików układając plastry ciasno obok siebie i zalewamy sokiem do kiszenia. Jeśli po trzech dniach smak soku jest za mało kwaśny - odstaw go jeszcze na kilka dni.
Słoiki należy szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Kiszona marchew - zastosowanie. Jak jeść kiszoną marchew?
Kiszona marchew sprawdzi się jako dodatek do kanapek, a także jako zamiennik surówki do dań głównych. Marchew kiszoną można skropić oliwą lub dodać do niej nieco świeżo posiekanego koperku lub natki czy cebuli dymki.
Marchew - właściwości dla zdrowia
Marchew sama w sobie to prawdziwa bomba witaminowa. Jest doskonałym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy takich jak
- alfa-karoten,
- beta-karoten,
- luteina,
- likopen,
- zeaksantyna.
Witaminy i minerały dostępne w marchwi:
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- kwas foliowy,
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- potas,
- sód,
- wapń,
- żelazo.
Polecany artykuł: