Co jeść, żeby wzmocnić odporność organizmu? [Porada eksperta]
Od półtora roku przynajmniej raz w miesiącu jestem przeziębiona. Robiłam badanie witaminy D3 i jest ok, podstawowe badania również wszystko w porządku. Wcześniej nie miałam żadnych przeziębień. Jak sobie z tym poradzić?
Warto byłoby zmodyfikować twoja dietę, aby dostarczała mnóstwo przeciwutleniaczy i związków biologicznie aktywnych. Jednym słowem dużo warzyw i owoców, też oczywiście z mrożonek, kiełki. Im bardziej kolorowy talerz, tym lepiej dla układu odpornościowego. Zadbaj też o swoje jelita. Wesprzyj je dobrą florą bakteryjną, jedząc przynajmniej jeden jogurt dziennie. Twoja dieta powinna być lekka, a jednocześnie zasobna w minerały i witaminy oraz lekkostrawne białko - ryby, chudy drób. Produkty pełnoziarniste i 0 cukru. Dużo spacerów na świeżym powietrzu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta