Jeśli chodzi o twoją cukrzycę ciążową, to prawdopodobnie zadziałało globalne uporządkowanie diety i wyregulowanie pracy trzustki, wydzielania insuliny i glukagonu. Jest to zasługa błonnika pokarmowego, zmiany nawyków żywieniowych i wyeliminowania produktów z wysokim GU.
Co do grzechów dietetycznych w postaci lodów, mogą, ale nie muszą podwyższać poziomu cukru. Zależy to od ilości, jaką zjadłaś i ich "tłustości".
Polecam ci stronę www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods, gdzie znajdziesz 100 produktów oznakowanych indeksem glikemicznym, ładunkiem glikemicznym oraz zawartością cukru w porcji.
Należy jednak pamiętać, że są to produkty amerykańskie, które mają inne receptury niż ich polskie odpowiedniki, dlatego koniecznie musisz studiować składy polskich produktów żywnościowych i sprawdzać poziom cukru.
Jeśli chodzi o dietę po ciąży w wersji rygorystycznej lub nie, będzie to zależało od pomiarów twojej glikemii. Czas pokaże.
Co trzeba wiedzieć o cukrzycy?
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta