Każdy sklep sprzedający odżywki musi mieć certyfikat czystości odżywek, które sprzedaje. "Dobre" odżywki, czyli takie, które kupują sportowcy, zwykle są badane przez kilka niezależnych laboratoriów. Badają one też substraty do ich produkcji, np. serwatkę czy białka mleka pod kątem pozostałości hormonów, zanieczyszczeń substancjami niedozwolonymi. Można też poszukać odżywek na "Liście zabronionych substancji i metod" Polskiej Agencji Antydopingowej, aktualizowanej co roku. Jeśli masz obawy o jakość białka, wypróbuj preparaty zaliczane do żywności medycznej. Jest bardzo dużo preparatów białka (głównie jajka oraz mleka) w proszku, dostępnych w aptece, które możesz dodawać do różnych potraw, nie zmieniając ich smaku.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta