Co jeść, żeby uzupełnić brak żelaza, gdy ma się celiakię? [Porada eksperta]
Choruję na celiakię, przy tym mam niedokrwistość i duży spadek żelaza. Co mam robić, by uzupełnić żelazo? Wiem, że tabletkami, ale chcę też pomóc sobie odżywianiem.
W chorobach jelit przebiegających ze stanem zapalnym jelit, w tym celiakii, niedobory żelaza są częste i wymagają interwencji gastrologa, jeśli są duże. Powinnaś więc poddać się pogłębionej diagnostyce.
W celiakii przy dużych niedoborach żelaza podaje się go w kroplówkach w warunkach szpitalnych. Dieta bogata w żelazo w chorobach jelit niekoniecznie pomoże wyrównać niedobór. Przy niedoborach żelaza ważne są też kwas foliowy i witamina C.
Nie wiem, jak wygląda twoja dieta: czego w niej mało, czego za dużo, no i w jakiej kondycji masz jelita. Wydaje się sensownym stosowanie diety bogatobiałkowej z dużą ilością zielonych części roślin (dostarczają kwasu foliowego, witamin C) oraz zmniejszenie spożycia mleka i jego przetworów.
Namawiam również na wypiek własnego chleba bezglutenowego z mąki jaglanej czy gryczanej. Jest zasobniejszy w żelazo niż sieciowe chleby bezglutenowe.
Produkty szczególnie bogate w żelazo to:
- czerwone mięso
- podroby (polecam wątróbkę)
- żółtko jaja
- kasza gryczana
- szarłat
Ułatwią jego przyswajanie produkty bogate w witaminę C:
- cytrusy i soki z nich
- natka pietruszki
- jarmuż
- sok z dzikiej róży
Oczywiście, jeśli je dobrze tolerujesz, nie reagujesz wzdęciami i biegunkami. Pozdrawiam i namawiam na znalezienie przyczyn "ucieczki" żelaza.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta