Nie ma co szukać cudownych produktów, które będą poprawiać wrażliwość insulinową. Trzeba jednak przeanalizować sposób odżywiania dziadka i skorygować go, aby wyeliminować źródła cukru i skrobię. Osoby starsze mają swoje przyzwyczajenia żywieniowe i ulubione potrawy, z którymi trudno jest im się rozstać, jak np. ziemniaki w każdej postaci, gotowane, smażone czy z mlekiem i sięgają często po słodycze, które są zabronione w cukrzycy. Trzeba próbować, oczywiście zdroworozsądkowo, starać się wzbogacić dietę w grube kasze czy pieczywo pełnoziarniste, surowe warzywa. Może być to kłopotliwe ze względu na uzębienie, a właściwie jego braki. Trudne też jest, ze względu na wiek, wprowadzenie aktywności fizycznej, która poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. W tej sytuacji należy się zdać na lekarza i leki, które zmniejszą glikemię, a także zioła: morwa biała, naowocnia fasoli, gotowe mieszanki ziołowe, np. Bonifratrów, czy cynamon.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta