Co wykluczyć z diety przy raku trzustki i wątroby? [Porada eksperta]
U mojej mamy zdiagnozowano nieoperowalnego raka trzustki i wątroby. Są to przerzuty z woreczka żółciowego. Przy wypisie ze szpitala lekarz powiedział, że mamy stosować typową dietę wątrobową. I tyle. Szukając w internecie informacji na ten temat natrafiłam na Pani poradę dotyczącą diety przy raku trzustki. Przeczytałam post o diecie przy raku trzustki. Czy miałaby Pani jakieś dodatkowe uwagi dotyczące tej diety, biorąc pod uwagę zaatakowaną i opuchniętą wątrobę? pozdrawiam
Najważniejszą sprawą jest nie obciążać chorujących narządów, a mamie zapewnić odpowiedni poziom energii i składników odżywczych, aby zbyt gwałtownie nie opadła z sił. Najlepiej kierować się jej apetytem. Potrawy powinny być dostosowane do jej możliwości gryzienia i trawienia, raczej lekkostrawne, czyli rozdrobnione, gotowane i przyprawiane do jej gustu.
Mama będzie się źle czuła po potrawach smażonych, słodkich i tłustych czy wzdymających. Dieta lekkostrawna to drobne kasze, drobny makaron, zupy kremy przecierane z mięsem i warzywami z niewielka ilością tłuszczu: masła, oliwy, do tego białe pieczywo.
Można zastosować mieszanki typu Nutridrink. Zapewnią odpowiednią ilość kalorii przy małej objętości. Namawiam na bardzo lekką aktywność spacerową. Zawsze to odrobinę poprawi nastrój i metabolizm.
Warto też sprawdzić, czy w innych krajach nie są prowadzone badania nad nowymi terapiami. Może mamie udałoby się zakwalifikować? Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta