Jak obniżyć poziom cholesterolu dietą przy IBS? [Porada eksperta]
Ostatnio odebrałem badania. Powtórzył się wysoki wynik cholesterolu: cholesterol całkowity - 260, cholesterol HDL - 54, trójglicerydy - 149, cholesterol LDL - 176. Oprócz tego mam zespól jelita drażliwego. Gdy porównuję dietę na obniżenię cholesterolu i dietę dla IBS - to wiele produktów wzajemnie wyklucza się. Co wybrać i jaką dietę stosować?
Zdecydowanie musisz przestrzegać diety na jelito drażliwe i wybierać te produkty, które nie będą zaostrzać objawów ze strony przewodu pokarmowego, ale będą miały wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, np. pełnoziarnisty ryż, owies (mąka, płatki) delikatne w trawieniu kapustne, takie jak brokuł czy kalarepka. Możesz też próbować jeść owoce, które można dusić, gotować, piec i przecierać (szczególnie pestkowe). Oprócz błonnika dostarczą sporo antyoksydantów, które mają wpływ na poziom cholesterolu. Nie unikaj zielonych części roślin ze względu na duże ilości kwasu foliowego. Mam na myśli botwinę, boćwinkę, szparagi, sałaty.
Unikaj tłuszczy zwierzęcych i tłustego, ciężkostrawnego mięsa, zamień je na drób i pstrąga. Jest on lżej strawny od łososia, mniej toksyczny i zawiera tyle samo kwasów omega-3. Namawiam też na systematyczną aktywność fizyczną. Mogą to być marsze z kijami, ale również taniec, jazda na rowerze. Jeśli trudno ci będzie dokonywać odpowiednich wyborów żywieniowych, namawiam na wizytę u dietetyka z dokumentacją lekarską twoich chorób i dzienniczkiem żywieniowym, który mam nadzieję prowadzisz w IBS. W ten sposób najszybciej i najbezpieczniej będzie można opracować dla ciebie jadłospis.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta