Alergia na kobalt i chrom - jaką dietę stosować? [Porada eksperta]
Mam 8-letnią córkę. W tym roku zrobiłam jej testy płatkowe i okazało się, że jest uczulona na kobalt i chrom. Wyprysk ten występuje na stopach. Proszę mi powiedzieć, jakich potraw nie powinnam podawać córce? Czego powinna unikać? Czy w witaminie B12 jest na tyle dużo kobaltu, że nie powinnam jej podawać? Za odpowiedź i porady serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Chrom jest pierwiastkiem śladowym, występującym w glebie, wodzie, w powietrzu. Jest to czwarty najbardziej powszechny element w skorupie ziemskiej, stosowany głównie do produkcji stali nierdzewnej i innych stopów.
Alergia na chrom nie jest niczym niezwykłym, stale rośnie populacja alergików. Produkty bogate w chrom to:
- mięso
- produkty pełnoziarniste
- rośliny strączkowe
- orzechy
- drożdże piwne
- czarny pieprz i inne przyprawy
- cukier
- zboża i otręby
- fasola szparagowa
- brokuły
- winogrona
- sok pomarańczowy i jabłkowy
- banan
- ziemniak
- czosnek
- czerwone wino
- herbata i kawa, itp.
Również niektóre naczynia pokryte są stopami chromu i nie można ich używać do gotowania.
Jeśli chodzi o kobalt, to jest on metalem występującym naturalnie w glebie, kurzu i wodzie morskiej. Zwykle znajduje się w połączeniu z niklem. Kobalt i jego sole mają wiele zastosowań. Do barwienia porcelany, jako kredki czy farby, jako metalizowane elementy: guziki, klamry, suwaki. Mogą też uczulać.
Kobalt jest dostępny przede wszystkim w witaminie B12. Jego źródłao to:
- mięso
- wątroba
- nerki
- małże
- ostrygi
- ryby morskie
- mleko
Podwyższona ilość kobaltu jest w:
- roślinach strączkowych
- szpinaku
- kapuście
- sałacie
- burakach i figach
Ilości zależą od poziomu kobaltu w glebie.
Kobalt jest integralną częścią części witaminy B12, kobalaminy, który wspiera produkcję erytrocytów i powstawanie mieliny. O podawaniu witaminy B12, w przypadku alergii na kobalt powinien zadecydować lekarz. Pozdrawiam.
Czytaj też: Alergia na kobalt: objawy i leczenie
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta