Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne. Prosty przepis na kiszone buraki
Kiszone buraki nie są tak znane i popularne jak chociażby kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Jednak ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne kiszone buraki powinny na stałe trafić do menu. W jaki sposób ukisić buraki, do czego można je wykorzystać i dlaczego warto jeść je jak najczęściej?
Kiszone buraki nie są wynalazkiem naszych czasów - jednak chociaż uprawiano je już w starożytnym Rzymie i Grecji, historia milczy na temat tego, kto ukisił je po raz pierwszy. Pewne jest jedno: tej osobie zawdzięczamy naprawdę dużo. Kiszone buraki są bowiem źródłem wartościowych substancji odżywczych i mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.
Zazwyczaj też smakują osobom, które nie tolerują smaku surowych albo gotowanych buraków. W procesie fermentacji, jakiemu poddawane są buraki, rozpada się bowiem geosmina - związek chemiczny odpowiedzialny za ziemisty smak buraków ( i jednocześnie za świeży zapach gleby w ogrodzie po deszczu). Ponieważ ludzki nos jest dosyć wrażliwy na geosminę już w bardzo małych dawkach, to wyjaśnia, dlaczego społeczeństwo dzieli się na dwie grupy: jedna z nich uwielbia buraki, druga ich nie znosi.
Spis treści
- Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne
- Kiszone buraki - przepis. Jak ukisić buraki?
- Kiszone buraki - zastosowanie. Jak jeść kiszone buraki?
Kiszone buraki - właściwości odżywcze i prozdrowotne
Kiszone buraki - podobnie zresztą jak buraki surowe czy gotowane - są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu czy fosforu. Kiszenie "dodaje im mocy" - dzięki temu, że zostały ukiszone, zawierają również m.in. kwas mlekowy oraz probiotyki.
A jakie właściwości prozdrowotne mają kiszone buraki?
Kiszone buraki:
- pomagają przy niedokrwistości
- wspierają odporność
- ułatwiają odbudowę flory bakteryjnej jelit np. po antybiotykoterapii
- wspomagają pracę wątroby i nerek
- wspierają procesy rekonwalescencji po chorobie
- regulują metabolizm i wspierają odchudzanie
- obniżają poziom złego cholesterolu
- mają właściwości przeciwwirusowe
- poprawiają koncentrację
- zwiększają wytrzymałość i wydolność, dodają energii
- działają jak afrodyzjak.
Kiszone buraki - przepis. Jak ukisić buraki?
Przepis na kiszone buraki nie jest trudny, jednak ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości.
Składniki:
- 6 dużych buraków
- ok. 2 l wody (przegotowanej, letniej)
- sól - 1/2 łyżki na litr wody
- czarny pieprz (mielony)
- łyżka ziaren kolendry
- 5-10 liści laurowych
- 5-10 ziaren ziela angielskiego
- 5 łyżek octu
- opcjonalnie - kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie:
- buraki obierz, pokrój w plastry
- obierz i rozdrobnij (najlepiej krojąc w plasterki) czosnek i imbir, jeśli go używasz
- wyparz i osusz duży słój
- układaj buraki warstwowo w słoju, każdą warstwę przesypując przyprawami, czosnkiem i imbirem
- zalej wodą z octem
- zakręć słój, a następnie potrząśnij nim, by składniki się przemieszały
- odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dwa tygodnie.
Kiszone buraki - zastosowanie. Jak jeść kiszone buraki?
Kiszone buraki można jeść bezpośrednio ze słoika, ale jest to również znakomity dodatek do dań mięsnych. Można je wykorzystać do przygotowania sałatek, domowych smarowideł do pieczywa, a nawet do przygotowania wigilijnego barszczu.