Kmin a może jednak kminek? Sprawdzamy, która z tych roślin faktycznie służy zdrowiu

2023-11-19 8:18

Jedni (niesłusznie) stosują te nazwy zamiennie. Inni podkreślają wyższość kminu rzymskiego, nazywanego też kuminem, nad kminkiem zwyczajnym (i odwrotnie). Obie przyprawy, chociaż należą do tej samej rodziny roślin selerowatych, niewątpliwie różnią się wyglądem i smakiem. A jak wpływają na zdrowie? Na pewno warto wiedzieć.

Kmin a może jednak kminek? Sprawdzamy, która z tych roślin faktycznie służy zdrowiu
Autor: GettyImages

Chyba kojarzysz ciemne, brązowe, drobne nasiona kminku - spotykane w wielu potrawach, a nawet na chlebie. Nasiona kminu rzymskiego najczęściej są większe niż kminku, bardziej podłużne i gładkie. Mają jaśniejszą barwę, a po zmieleniu są żółtawo-złote. W smaku kumin jest dużo bardziej intensywny niż kminek. Można w nim wyczuć lekko cytrusową nutę, a po podprażeniu czuć w nim orzechowy posmak. Kminek występuje w Polsce pospolicie, jest też bliższy naszej kuchni. Lepszy? Wręcz przeciwnie? Zdania są podzielone.

Poradnik Zdrowie - przyprawy

Kminek na wzdęcia i poprawę trawienia

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) można uprawiać w przydomowych ogródkach, a także zbierać dziko rosnący. Polecają go dietetycy, gdyż wspomaga proces trawienia, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego.

Kminek może zapobiegać wzdęciom, zapobiegać zgadze. Medycyna alternatywna mówi jeszcze o jego działaniu przeciwskurczowym, w tym łagodzącym bóle menstruacyjne, bakteriobójczym, wzmagającym laktację.

Kminek - do jakich potraw pasuje

Tradycyjnie dodajemy kminek do bigosu i innych dań z dodatkiem kapusty, dań z roślinami strączkowymi, pieczonych ziemniaków, potraw smażonych, ale też tłustych zup, choćby kapuśniaku i grochówki.

By kminek mógł w pełni zadziałać, warto przed użyciem namoczyć go w letniej wodzie lub rozgnieść w moździerzu.

Kmin rzymski - na co działa?

Kmin rzymski, inaczej kumin (inne nazwy to: czarny kminek,  kmin pluskwi) ma bardziej intensywny, orientalny smak, z nutą cytryny i orzechów (po prażeniu). Również usprawnia proces trawienia.

Według medycyny niekonwencjonalnej regularne stosowanie kuminu może wspierać serce i generalnie układ krążenia. Jak kminek ma działać przeciwzapalne, ale też napotnie i moczopędnie.

Kumin - do jakich dań pasuje?

Kumin w smaku, w porównaniu do kminku zwyczajnego, jest bardziej intensywny, dodatkowo można wyczuć w nim lekką nutkę cytrusową. Natomiast jego podprażenie sprawia, że nabiera lekko orzechowy posmak.

Jest cenionym dodatkiem do mięsa drobiowego i wieprzowego, ryb, zup, roślin strączkowych i jaj. Jest elementem mieszanek przypraw , jak curry lub garam masala.

Kminek czy kumin? To zależy, co przygotowujesz do jedzenia, czy wierzysz w medycynę alternatywną i na jakim efekcie ci zależy. Najważniejsze jednak przy wyborze jest ustalenie, który bardziej ci smakuje. Po prostu spróbuj.