Kochamy te napoje, ale to ślepy zaułek. Mogą zniszczyć nasze serce
Pijemy je na potęgę, bo są smaczne, dają chwilowego „kopa energetycznego” i „gaszą” pragnienie. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że regularne ich spożywanie może przyczynić się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości i cukrzycy. Nawyk ten ma również destrukcyjny wpływ na kondycję naszego serca.
Obecnie półki sklepowe uginają się od ciężaru kolorowych i słodzonych napojów, m.in. owocowych, bezalkoholowych, gazowanych z kofeiną, bezkofeinowych i przez to też rośnie ich światowe spożycie. Od dawna uważane są za jedno z głównych zagrożeń zdrowia publicznego, dlatego że sprzyjają rozwojowi m.in. cukrzycy i otyłości. W najnowszej analizie opublikowanej w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” odkryto kolejny skutek uboczny spożywania tych produktów.
Słodzone napoje nie służą sercu
Zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda w USA i Uniwersytetu Lavala w Kanadzie zbadali wpływ, jakie spustoszenie w organizmie robią słodzone napoje. W tym celu przeprowadził długofalowe obserwacje wśród ok. 65 tys. pielęgniarek i blisko 40 mężczyzn pracujących w ochronie zdrowia. Żaden z uczestników nie miał zdiagnozowanej choroby przewlekłej. Analiza trwała w sumie 30 lat.
Naukowcy doszli do zaskakujących wniosków. Ustalili, że spożywanie napojów słodzonych sztucznymi słodzikami wiązało się z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie ta zależność była zauważalna u tych osób, które sięgały po te produkty więcej niż dwa razy w tygodniu. Uczeni biją na alarm, że codziennie picie tych słodzonych trunków działa bardzo szkodliwie na układ krążenia. Według nich najlepszą opcją pozostaje jednak picie wody.
Na słodzone napoje nie pomoże nawet aktywność fizyczna
Jak pokazują wyniki analizy, 150 minut aktywności dziennie tygodniowo (dawka zalecana przez Światową Organizację Zdrowia) nie jest w stanie zniwelować negatywnego wpływu napojów słodzonych na serce. Jeden z autorów publikacji, Jean- Philippe Drouin-Chartierzz Uniwersytetu Lavala, wyjaśnił, że „aktywność fizyczna o połowę, a nie w całości redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z piciem słodzonych napojów”.
- Strategie marketingowe słodzonych napojów polegają często na tym, by pokazywać aktywne fizycznie osoby, które je piją. To sugeruje, że napoje te nie mają negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie - zwrócił uwagę Jean-Philippe Drouin-Chartier.
Zdaniem współautorki badania Loreny Pacheco z Uniwersytetu Harvarda ich odkrycie daje kolejne dowody na to, że konieczne jest ograniczenie spożycia słodzonych cukrem napojów, nawet przez osoby regularnie uprawiające sport. W tym celu należałoby wprowadzić odpowiednie regulacje dotyczące sprzedaży tych produktów.
- Dla zdrowia układu krążenia ważne jest jednocześnie zachęcanie ludzi do podejmowania i utrzymywania aktywności fizycznej – skwitowała badaczka.
Polecany artykuł: