3 napoje, które podnoszą ryzyko alzheimera. Sięgamy po nie regularne

2024-01-10 13:11

Na alzheimera cierpi nawet 21 milionów osób na całym świecie, a jak zapowiadają eksperci, przypadków zachorowań będzie przybywać. To schorzenie odbiera stopniowo chorym pamięć, niszczy mózg i zdolność do samodzielnej egzystencji. Przy pomocy odpowiednich nawyków żywieniowych można jednak obniżyć ryzyko tej choroby. W trosce o swoje zdrowie wyeliminuj z diety trzy popularne napoje.

3 napoje, które podnoszą ryzyko alzheimera. Sięgamy po nie regularne
Autor: Getty Images 3 napoje, które podnoszą ryzyko alzheimera. Sięgamy po nie regularne

To może uchronić cię przed alzheimerem. Wyklucz 3 napoje z diety

Każdego roku przybywa chorych na alzheimera z uwagi na starzejące się społeczeństwo. To schorzenie jest najczęstszym typem demencji, która powoli dewastuje pamięć umiejętności myślenia, a ostatecznie przysparza ogromnych trudności w normalnym funkcjonowaniu. Niestety, ten postępujący ubytek komórek nerwowych jest nieodwracalny.

Czy można zmniejszyć ryzyko zachorowania na alzheimera? Według ustaleń badaczy z Uniwersytetu Rush w Chicago dieta śródziemnomorska i dieta MIND mogą uchronić przed rozwojem tego schorzenia. Także wykluczenie z jadłospisu trzech rodzajów – cieszących się niezwykłą popularnością na całym świecie – napojów może przynieść podobny rezultat.

Poradnik Zdrowie: Choroba Alzheimera - skąd się bierze?

Czego nie pić, by nie zachorować na alzheimera? 

Amerykański neurolog Robert W.B. Love działa prężnie w mediach społecznościowych, a także zajmuje się zwiększaniem społecznej świadomości na temat ryzyka i objawów otępień, w tym alzheimera. Złe nawyki mogą potęgować rozwój tej choroby, a szczególnie spożywanie – jak wskazuje ekspert – trzech rodzajów napojów.

Gazowane napoje słodzone 

Lekarz ostrzega przed piciem napojów gazowanych, które słodzone są sztucznymi zamiennikami cukru. Choć większość słodzików zawiera zero kalorii, to mogą negatywnie odbić się na zdrowiu. Lekarz zwraca tu szczególną uwagę na działanie aspartamu. Jak wyjaśnia, ten powszechnie znany słodzik „nie jest dobry dla bakterii jelitowych i powiązany jest także z wieloma negatywnymi skutkami ubocznymi, włącznie z rakiem u zwierząt”.

Dr Love przytoczył badania, z których wynika, że picie napojów gazowanych z dodatkiem aspartamu wiąże się nie tylko ze wzrostem ryzyka cukrzycy typu 2, ale także choroby Alzheimera. Jak dodaje, zaburzenia poziomu glikemii mają szkodliwy wpływ na pracę mózgu.

Napoje energetyczne 

Ekspert radzi również, by zrezygnować ze spożywania popularnych tzw. energetyków. Chemiczny słodzik E951 stosowany jest w wielu napojach dietetycznych, z kolei te energetyczne zasobne są w duże ilości dodanego cukru, który w nadmiarze może być niebezpieczny dla zdrowia naszego mózgu i zwiększać ryzyko alzheimera.

- Takie napoje pozbawione są błonnika, więc wchłanianie cukru odbywa się bardzo szybko, co powoduje wyrzut insuliny i glukozy w organizmie i w rezultacie może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, co – jak już powiedzieliśmy – wiąże się również z większym ryzykiem alzheimera – tłumaczy lekarz.

Alkohol 

Już od dawna wiadomo, że spożywanie alkoholu źle wpływa na organizm. Działa w sposób szkodliwy na niemal wszystkie tkanki i narządy. Neurolog zwraca uwagę, że trunki wysokoprocentowe mają negatywny wpływ na skład bakterii jelitowych, a „to, co złe dla flory jelitowej jest także fatalne dla mózgu”.

Alkohol sieje spustoszenie w naszym organizmie. Dr Love wskazuje, że „jest szkodliwy dla wątroby, przez co nie jest dobry także dla mózgu”. Ponadto zmniejsza aktywność kory przedczołowej, która odpowiada między innymi za kontrolę zachowania. – Mówi się wtedy, że alkohol rozwiązuje język. Dlatego, że część mózgu jest wyłączona, a jeśli chcesz obniżyć ryzyko alzheimera, to wyłączanie części mózgu nie jest wskazane – podkreśla lekarz.

Do tego alkohol nasila problemy ze snem, a jak wiadomo, zdrowy wypoczynek nocny stanowi fundament dobrej kondycji mózgu. Dlatego tak niezwykle ważne jest utrzymanie tego narządu w odpowiedniej formie, by obniżyć jego podatność na rozwój chorób neurologicznych.