Koją jelita, wspierają serce i dbają o cerę. Właśnie trwa sezon na te owoce
Morele pochodzą z Chin, ale z czasem ich uprawą zainteresowało się Maroko, Pakistan, Iran czy USA. W Polsce również niektórzy rolnicy inwestują w sadzonki, niemniej nie zawsze udaje się zebrać obfite plony. Mimo to udając się teraz na lokalny zieleniak, czy do supermarketu, niemal wszędzie mamy szansę kupić świeże morele. Warto sięgnąć, chociaż po kilka sztuk dziennie.
Dieta oparta na sezonowych produktach to sposób żywienia zalecany przez różnych specjalistów. A to dlatego, że kiedy dana roślina wydaje owoce w naturalnym środowisku, a warunki atmosferyczne sprzyjają uprawie w wielu zakątkach świata, to mamy szansę zjeść produkt pozbawiony dużej dawki nawozów, czy substancji, które zabezpieczają je w transporcie, czy w okresie przechowywania. Przykładem są morele, zdradzamy ich zalety.
Morela - właściwości prozdrowotne
Morela wśród owoców pestkowych zajmuje wyjątkowe miejsce. A zawdzięcza to wieloaspektowemu składowi i potencjałowi funkcjonalnemu. Owoce te cechuje bogata wartość odżywcza. Naukowcy wyliczają, że w morelach najdziemy dużą ilość cukrów, 11,50 % surowego włókna, 8% białka i tylko 2% tłuszczu. Sięgając po morele, dostarczamy do organizmu witaminę A, C, K i witaminy z grupy B.
Dodatkowym atutem moreli jest obecność związków fenolowych i flawonoidów. Jak wskazują naukowcy z International Journal of Unani and Integrative Medicine, że w owocach znajdują się również polisacharydy, polifenole, kwasy tłuszczowe, czy pochodne steroli oraz karotenoidy.
Warto zaznaczyć, że morele mają niski indeks glikemiczny, a zatem mogą po nie sięgać osoby z insulinoopornością, czy chorzy na cukrzycę. W morelach jest również selen, który wzmacnia odporność, czy wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Jedząc kilka sztuk dziennie, wzmacniamy organizm, ponieważ morele wykazują takie działanie jak:
- przeciwbólowe,
- przeciwrobacze,
- przeciwastmatyczne,
- przeciwgorączkowe,
- antyseptyczne,
- przeciwskurczowe,
- wykrztuśne,
- przeczyszczające,
- uspokajające,
- tonizujące,
- przeciwzapalne.
Na co pomagają morele? Jedz w formie przekąski
Podstawową zaletą moreli jest to, że jedząc je, sok nie będzie nam spływał po dłoniach. Są niewielkie, łatwo je podzielić na połówki i pozbawić pestki, przez co można je zjadać w podróży bez obaw o to, że się poplamimy. Warto jeść te owoce z kilku przyczyn. Przede wszystkim jak wskazują badacze z Indii, same pestki moreli były stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu astmy, kaszlu czy zaparć.
Dzięki bioaktywnym składnikom o znaczeniu farmakologicznym, które występują w tych owocach, naukowcy wskazują, że dodając morele do codziennej diety, wspomagamy leczenie takich schorzeń jak:
- przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka,
- oksydacyjne uszkodzenie jelit,
- stłuszczenie wątroby,
- miażdżyca,
- choroba niedokrwienna serca,
- nowotwory.
Morele zawierają również kwas gamma-linolowy, który pomaga w nawilżeniu skóry. A obecne w owocach przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia i wraz z witaminami pomagają utrzymać piękny wygląd skóry na długie lata.