Dieta oparta na sezonowych produktach to sposób żywienia zalecany przez różnych specjalistów. A to dlatego, że kiedy dana roślina wydaje owoce w naturalnym środowisku, a warunki atmosferyczne sprzyjają uprawie w wielu zakątkach świata, to mamy szansę zjeść produkt pozbawiony dużej dawki nawozów, czy substancji, które zabezpieczają je w transporcie, czy w okresie przechowywania. Przykładem są morele, zdradzamy ich zalety.
Morela - właściwości prozdrowotne
Morela wśród owoców pestkowych zajmuje wyjątkowe miejsce. A zawdzięcza to wieloaspektowemu składowi i potencjałowi funkcjonalnemu. Owoce te cechuje bogata wartość odżywcza. Naukowcy wyliczają, że w morelach najdziemy dużą ilość cukrów, 11,50 % surowego włókna, 8% białka i tylko 2% tłuszczu. Sięgając po morele, dostarczamy do organizmu witaminę A, C, K i witaminy z grupy B.
Dodatkowym atutem moreli jest obecność związków fenolowych i flawonoidów. Jak wskazują naukowcy z International Journal of Unani and Integrative Medicine, że w owocach znajdują się również polisacharydy, polifenole, kwasy tłuszczowe, czy pochodne steroli oraz karotenoidy.
Warto zaznaczyć, że morele mają niski indeks glikemiczny, a zatem mogą po nie sięgać osoby z insulinoopornością, czy chorzy na cukrzycę. W morelach jest również selen, który wzmacnia odporność, czy wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Jedząc kilka sztuk dziennie, wzmacniamy organizm, ponieważ morele wykazują takie działanie jak:
- przeciwbólowe,
- przeciwrobacze,
- przeciwastmatyczne,
- przeciwgorączkowe,
- antyseptyczne,
- przeciwskurczowe,
- wykrztuśne,
- przeczyszczające,
- uspokajające,
- tonizujące,
- przeciwzapalne.
Na co pomagają morele? Jedz w formie przekąski
Podstawową zaletą moreli jest to, że jedząc je, sok nie będzie nam spływał po dłoniach. Są niewielkie, łatwo je podzielić na połówki i pozbawić pestki, przez co można je zjadać w podróży bez obaw o to, że się poplamimy. Warto jeść te owoce z kilku przyczyn. Przede wszystkim jak wskazują badacze z Indii, same pestki moreli były stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu astmy, kaszlu czy zaparć.
Dzięki bioaktywnym składnikom o znaczeniu farmakologicznym, które występują w tych owocach, naukowcy wskazują, że dodając morele do codziennej diety, wspomagamy leczenie takich schorzeń jak:
- przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka,
- oksydacyjne uszkodzenie jelit,
- stłuszczenie wątroby,
- miażdżyca,
- choroba niedokrwienna serca,
- nowotwory.
Morele zawierają również kwas gamma-linolowy, który pomaga w nawilżeniu skóry. A obecne w owocach przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia i wraz z witaminami pomagają utrzymać piękny wygląd skóry na długie lata.