Która sałata jest najzdrowsza? Sprawdź najnowszy ranking dietetyka
Sałata to nieodłączny element zdrowej diety, ale czy wiesz, że nie każda odmiana ma tyle samo wartości odżywczych? Dietetyczka stworzyła ranking, który pomoże ci wybrać najlepsze warzywa liściaste dostępne w supermarketach. Sprawdź, która sałata zasługuje na miano najzdrowszej.

Ranking najzdrowszych sałat i warzyw liściastych
Spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie to jedno z podstawowych zaleceń dietetycznych, a sałatki stanowią jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów, by ten cel osiągnąć. Zielone warzywa liściaste dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a ich różnorodność pozwala na kreatywne komponowanie dań zarówno pod względem dodatków, jak i dressingów.
Jarmuż
Jarmuż jest bogaty w witaminy K i C dla zdrowia krwi i układu odpornościowego, luteinę dla zdrowia oczu i glukozynolany, które mają właściwości przeciwnowotworowe
- powiedziała Amy Davis, dietetyczka mieszkająca w Nowym Orleanie.
Jarmuż nie bez powodu trafił na czołówkę najzdrowszych warzyw liściastych. W składzie znajdziemy znaczne ilości wapnia i potasu, które sprzyjają zdrowiu kości i serca.
Jarmuż jest sycącą zieleniną, więc najlepiej polać go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby zmiękczyć liście przed dodaniem do sałatki lub surówki. Można go również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek jako szybką przystawkę lub dodać do koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą
- dodała.

Szpinak
Szpinak jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw liściastych, bogatych w przeciwutleniacze i witaminę K, a także witaminę A i kwas foliowy
- wyjaśniła Davis.
W składzie nie brakuje też żelaza i potasu, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu i serca. Ponadto kulinarne zastosowania szpinaku są niemal nieograniczone. Doskonale komponuje się z sałatkami i sprawdza się jako kolorowy dodatek do kanapek, makaronów, zup, gulaszy i potraw smażonych na patelni.
Rukola
Rukola, znana również jako rokieta, to pieprzna zielenina bogata w witaminę C, wapń i zdrowe dla serca azotany. Na pewno znajdziesz w niej mnóstwo witaminy A i związków roślinnych
- powiedziała dietetyczka.
To warzywo liściaste wspiera zdrowie oczu, kości, serca i układu odpornościowego. Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się jego smakiem.
Rukolę można wykorzystać zamiast bazylii w pesto lub jako bazę prostej sałatki z cytryną, oliwą z oliwek i tartym parmezanem
- podpowiedziała.
Cykoria sałatowa
Jeśli chodzi o zieleninę o intensywnym smaku, radicchio z pewnością wpisuje się w tę kategorię, ponieważ oferuje charakterystyczną goryczkę. Radicchio jest również bogate w potas, witaminę K i antocyjany, grupę przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i wspierają zdrowie mózgu
- wyjaśniała Davis.
Można ją podsmażyć lub ugrillować.
Radicchio świetnie nadaje się do dodawania gorzkiej chrupkości do sałatek lub do maczania w kremowym sosie z karmelizowanej cebuli
- dodała.
Polecany artykuł:
Sałata rzymska
Jedną z najbardziej klasycznych odmian jest sałata rzymska. Sałata rzymska jest bogata w witaminy A i K, a także kwas foliowy
- powiedziała dietetyczka.
W składzie obecne są też umiarkowane ilości błonnika i potasu, które mają pozytywny wpływ na oczy, metabolizm, pracę jelit i serca.
Jest prawdopodobnie najbardziej popularna jako sałata do sałatek Cezar, ale jest również odpowiednia do grillowania z oliwą z oliwek i parmezanem
- podpowiedziała.
Sałata masłowa
Sałata masłowa, często nazywana sałatą Boston lub Bibb, jest jedną z moich ulubionych sałat wszech czasów, dzięki swojej satysfakcjonującej chrupkości, a jednocześnie delikatnej konsystencji. Ta sałata oferuje potas oraz witaminy A i C
- powiedziała ekspertka.
Składniki te wspierają zdrowie serca, układu odpornościowego i oczu, jednocześnie zapewniając dobre nawodnienie.
Te miękkie, maślane liście najlepiej nadają się do delikatnych sałatek. Zdecydowanie nie chcesz próbować gotować tej odmiany
- dodała.
Sałata lodowa
Chociaż sałata lodowa jest często klasyfikowana jako sałata o niskiej wartości odżywczej, w rzeczywistości jest to dalekie od prawdy. Sałata lodowa jest znana z wysokiej zawartości wody, ale dostarcza również witamin A i K
- wyjaśniła dietetyczka.
Jedna filiżanka poszatkowanej sałaty lodowej zawiera 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz imponujące ilości poprawiających wzrok związków roślinnych: luteiny i zeaksantyny.
Iceberg to idealny wybór do sałatek z dodatkiem pomidorów i chrupiącej cebuli
- podpowiedziała Amy Davis.