Która sałata jest najzdrowsza? Sprawdź najnowszy ranking dietetyka

2025-04-18 16:01

Sałata to nieodłączny element zdrowej diety, ale czy wiesz, że nie każda odmiana ma tyle samo wartości odżywczych? Dietetyczka stworzyła ranking, który pomoże ci wybrać najlepsze warzywa liściaste dostępne w supermarketach. Sprawdź, która sałata zasługuje na miano najzdrowszej.

Która sałata jest najzdrowsza? Sprawdź najnowszy ranking dietetyka
Autor: Getty Images

Ranking najzdrowszych sałat i warzyw liściastych

Spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie to jedno z podstawowych zaleceń dietetycznych, a sałatki stanowią jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów, by ten cel osiągnąć. Zielone warzywa liściaste dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a ich różnorodność pozwala na kreatywne komponowanie dań zarówno pod względem dodatków, jak i dressingów.

Jarmuż

Jarmuż jest bogaty w witaminy K i C dla zdrowia krwi i układu odpornościowego, luteinę dla zdrowia oczu i glukozynolany, które mają właściwości przeciwnowotworowe

- powiedziała Amy Davis, dietetyczka mieszkająca w Nowym Orleanie.

Jarmuż nie bez powodu trafił na czołówkę najzdrowszych warzyw liściastych. W składzie znajdziemy znaczne ilości wapnia i potasu, które sprzyjają zdrowiu kości i serca.

Jarmuż jest sycącą zieleniną, więc najlepiej polać go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby zmiękczyć liście przed dodaniem do sałatki lub surówki. Można go również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek jako szybką przystawkę lub dodać do koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą

- dodała.

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Poradnik Zdrowie Google News

Szpinak

Szpinak jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw liściastych, bogatych w przeciwutleniacze i witaminę K, a także witaminę A i kwas foliowy

- wyjaśniła Davis.

W składzie nie brakuje też żelaza i potasu, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu i serca. Ponadto kulinarne zastosowania szpinaku są niemal nieograniczone. Doskonale komponuje się z sałatkami i sprawdza się jako kolorowy dodatek do kanapek, makaronów, zup, gulaszy i potraw smażonych na patelni.

Rukola

Rukola, znana również jako rokieta, to pieprzna zielenina bogata w witaminę C, wapń i zdrowe dla serca azotany. Na pewno znajdziesz w niej mnóstwo witaminy A i związków roślinnych

- powiedziała dietetyczka.

To warzywo liściaste wspiera zdrowie oczu, kości, serca i układu odpornościowego. Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się jego smakiem.

Rukolę można wykorzystać zamiast bazylii w pesto lub jako bazę prostej sałatki z cytryną, oliwą z oliwek i tartym parmezanem

- podpowiedziała.

Cykoria sałatowa

Jeśli chodzi o zieleninę o intensywnym smaku, radicchio z pewnością wpisuje się w tę kategorię, ponieważ oferuje charakterystyczną goryczkę. Radicchio jest również bogate w potas, witaminę K i antocyjany, grupę przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i wspierają zdrowie mózgu

- wyjaśniała Davis.

Można ją podsmażyć lub ugrillować.

Radicchio świetnie nadaje się do dodawania gorzkiej chrupkości do sałatek lub do maczania w kremowym sosie z karmelizowanej cebuli

- dodała.

Sałata rzymska

Jedną z najbardziej klasycznych odmian jest sałata rzymska. Sałata rzymska jest bogata w witaminy A i K, a także kwas foliowy

- powiedziała dietetyczka.

W składzie obecne są też umiarkowane ilości błonnika i potasu, które mają pozytywny wpływ na oczy, metabolizm, pracę jelit i serca.

Jest prawdopodobnie najbardziej popularna jako sałata do sałatek Cezar, ale jest również odpowiednia do grillowania z oliwą z oliwek i parmezanem

- podpowiedziała.

Sałata masłowa

Sałata masłowa, często nazywana sałatą Boston lub Bibb, jest jedną z moich ulubionych sałat wszech czasów, dzięki swojej satysfakcjonującej chrupkości, a jednocześnie delikatnej konsystencji. Ta sałata oferuje potas oraz witaminy A i C

- powiedziała ekspertka.

Składniki te wspierają zdrowie serca, układu odpornościowego i oczu, jednocześnie zapewniając dobre nawodnienie.

Te miękkie, maślane liście najlepiej nadają się do delikatnych sałatek. Zdecydowanie nie chcesz próbować gotować tej odmiany

- dodała.

Sałata lodowa

Chociaż sałata lodowa jest często klasyfikowana jako sałata o niskiej wartości odżywczej, w rzeczywistości jest to dalekie od prawdy. Sałata lodowa jest znana z wysokiej zawartości wody, ale dostarcza również witamin A i K

- wyjaśniła dietetyczka.

Jedna filiżanka poszatkowanej sałaty lodowej zawiera 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz imponujące ilości poprawiających wzrok związków roślinnych: luteiny i zeaksantyny.

Iceberg to idealny wybór do sałatek z dodatkiem pomidorów i chrupiącej cebuli

- podpowiedziała Amy Davis.