Ranking najzdrowszych sałat i warzyw liściastych
Spożywanie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie to jedno z podstawowych zaleceń dietetycznych, a sałatki stanowią jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów, by ten cel osiągnąć. Zielone warzywa liściaste dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a ich różnorodność pozwala na kreatywne komponowanie dań zarówno pod względem dodatków, jak i dressingów.
Jarmuż
Jarmuż jest bogaty w witaminy K i C dla zdrowia krwi i układu odpornościowego, luteinę dla zdrowia oczu i glukozynolany, które mają właściwości przeciwnowotworowe
- powiedziała Amy Davis, dietetyczka mieszkająca w Nowym Orleanie.
Jarmuż nie bez powodu trafił na czołówkę najzdrowszych warzyw liściastych. W składzie znajdziemy znaczne ilości wapnia i potasu, które sprzyjają zdrowiu kości i serca.
Jarmuż jest sycącą zieleniną, więc najlepiej polać go oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, aby zmiękczyć liście przed dodaniem do sałatki lub surówki. Można go również podsmażyć z czosnkiem i oliwą z oliwek jako szybką przystawkę lub dodać do koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą
- dodała.
Szpinak
Szpinak jest jednym z najbogatszych w składniki odżywcze warzyw liściastych, bogatych w przeciwutleniacze i witaminę K, a także witaminę A i kwas foliowy
- wyjaśniła Davis.
W składzie nie brakuje też żelaza i potasu, które mają pozytywny wpływ na zdrowie oczu i serca. Ponadto kulinarne zastosowania szpinaku są niemal nieograniczone. Doskonale komponuje się z sałatkami i sprawdza się jako kolorowy dodatek do kanapek, makaronów, zup, gulaszy i potraw smażonych na patelni.
Rukola
Rukola, znana również jako rokieta, to pieprzna zielenina bogata w witaminę C, wapń i zdrowe dla serca azotany. Na pewno znajdziesz w niej mnóstwo witaminy A i związków roślinnych
- powiedziała dietetyczka.
To warzywo liściaste wspiera zdrowie oczu, kości, serca i układu odpornościowego. Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się jego smakiem.
Rukolę można wykorzystać zamiast bazylii w pesto lub jako bazę prostej sałatki z cytryną, oliwą z oliwek i tartym parmezanem
- podpowiedziała.
Cykoria sałatowa
Jeśli chodzi o zieleninę o intensywnym smaku, radicchio z pewnością wpisuje się w tę kategorię, ponieważ oferuje charakterystyczną goryczkę. Radicchio jest również bogate w potas, witaminę K i antocyjany, grupę przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i wspierają zdrowie mózgu
- wyjaśniała Davis.
Można ją podsmażyć lub ugrillować.
Radicchio świetnie nadaje się do dodawania gorzkiej chrupkości do sałatek lub do maczania w kremowym sosie z karmelizowanej cebuli
- dodała.
Polecany artykuł:
Sałata rzymska
Jedną z najbardziej klasycznych odmian jest sałata rzymska. Sałata rzymska jest bogata w witaminy A i K, a także kwas foliowy
- powiedziała dietetyczka.
W składzie obecne są też umiarkowane ilości błonnika i potasu, które mają pozytywny wpływ na oczy, metabolizm, pracę jelit i serca.
Jest prawdopodobnie najbardziej popularna jako sałata do sałatek Cezar, ale jest również odpowiednia do grillowania z oliwą z oliwek i parmezanem
- podpowiedziała.
Sałata masłowa
Sałata masłowa, często nazywana sałatą Boston lub Bibb, jest jedną z moich ulubionych sałat wszech czasów, dzięki swojej satysfakcjonującej chrupkości, a jednocześnie delikatnej konsystencji. Ta sałata oferuje potas oraz witaminy A i C
- powiedziała ekspertka.
Składniki te wspierają zdrowie serca, układu odpornościowego i oczu, jednocześnie zapewniając dobre nawodnienie.
Te miękkie, maślane liście najlepiej nadają się do delikatnych sałatek. Zdecydowanie nie chcesz próbować gotować tej odmiany
- dodała.
Sałata lodowa
Chociaż sałata lodowa jest często klasyfikowana jako sałata o niskiej wartości odżywczej, w rzeczywistości jest to dalekie od prawdy. Sałata lodowa jest znana z wysokiej zawartości wody, ale dostarcza również witamin A i K
- wyjaśniła dietetyczka.
Jedna filiżanka poszatkowanej sałaty lodowej zawiera 40 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A oraz imponujące ilości poprawiających wzrok związków roślinnych: luteiny i zeaksantyny.
Iceberg to idealny wybór do sałatek z dodatkiem pomidorów i chrupiącej cebuli
- podpowiedziała Amy Davis.