Sałata rzymska - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Sałata rzymska to odmiana sałaty znana dzięki sałatce Cezar, której jest składnikiem. Jest łatwo dostępna, można ją kupić w supermarketach, sklepach spożywczych oraz na bazarkach. Sałata rzymska nie tylko nadaje posiłkom wyjątkowego smaku, ale jest też bogata w składniki odżywcze. Sprawdź, jakie właściwości ma sałata rzymska oraz jak wygląda jej uprawa.
Spis treści
- Sałata rzymska - właściwości zdrowotne
- Sałata rzymska - wartości odżywcze
- Sałata rzymska - uprawa
- Sałata rzymska - zastosowanie w kuchni
Sałata rzymska to rodzaj sałaty, która jest szczególnie popularna w Europie Zachodniej, ale dostępna jest też w sprzedaży w Ameryce, Afryce, Azji i Australii. Sałata ta charakteryzuje się ciemnozielonymi, sztywnymi i podłużnymi liśćmi oraz lekko gorzkim smakiem. Jest soczysta i chrupiąca, a jej główki różnią się od główek sałaty masłowej - są bardziej wydłużone, zwarte i cięższe.
Kolebką sałaty rzymskiej jest basen Morza Śródziemnego i Bliski Wschód. Uprawiana była już w starożytności i wykorzystywana do celów kulinarnych oraz leczniczych w celu łagodzenia dolegliwości bólowych.
Sałata rzymska - właściwości zdrowotne
Sałata rzymska cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Sałata ta to bogactwo beta-karotenu, witaminy K, folianów, witaminy C, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera też znaczną ilość wapnia, żelaza, potasu, miedzi i fosforu. Dodatkowo jest lekkostrawna. Wysoka zawartość witaminy A i C warunkuje właściwości antyoksydacyjne sałaty. Witaminy te biorą udział w zwalczaniu wolnych rodników i zmniejszają stres oksydacyjny, co zapobiega wystąpieniu stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
Pozytywny wpływ sałaty rzymskiej na układ odpornościowy zapewnia znaczna zawartość witaminy C. Dzięki witaminie A i witaminie C sałata rzymska może również korzystnie wpływać na kondycję skóry: zwiększać jej elastyczność, zmniejszać ilość przebarwień, zmarszczek i plam starczych.
Dzięki dużej zawartości witaminy K, może mieć ona wpływ na poprawę wytrzymałości kości.
Sałata rzymska zawiera znaczne ilości żelaza, które bierze udział w transporcie i magazynowaniu tlenu w organizmie oraz jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych. Dzięki temu spożywanie tej sałaty wskazane jest przy anemii. Ponadto spożywanie sałaty rzymskiej, dzięki wysokiej zawartości witaminy K, może okazać się pomocne w zaburzeniach krzepnięcia krwi.
Sałata dzięki obecności jest beta-karotenu i witaminy C może wpływać ochronnie na narząd wzroku, zapobiegając wystąpieniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Witamina C i beta-karoten zapobiegają również utlenianiu cholesterolu, hamując gromadzenie się go w ścianach naczyń tętniczych, co w rezultacie może prowadzić od zawału serca lub udaru. Dodatkowo obecny w sałacie potas może przyczyniać się do obniżania ciśnienia krwi tym samym zmniejszając ryzyko chorób serca.
Czytaj też: Domowe sposoby na nadciśnienie. Jak obniżyć ciśnienie tętnicze bez leków?
Dzięki obecności kwasu foliowego i antyoksydantów, sałata rzymska może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.
Znaczna zawartość folianów sprawia, że spożywanie sałaty rzymskiej wskazane jest również dla kobiet w ciąży.
Sałata rzymska - wartości odżywcze
Wartość odżywcza | w 100 g sałaty rzymskiej |
Wartość kaloryczna | 17 kcal |
Białko | 1,23 g |
Tłuszcze | 0,30 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0,039 g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 0,012 g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 0,160 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 3,29 g |
Błonnik | 2,1 g |
Minerały | |
Fosfor | 30,0 mg (4%) |
Potas | 247,0 mg (7%) |
Sód | 8,0 mg (0,5%) |
Wapń | 33,0 mg (3%) |
Żelazo | 0,97 mg (10%) |
Magnez | 14,0 mg (4%) |
Cynk | 0,23 mg (2%) |
Miedź | 0,048 mg (5%) |
Selen | 0,4 µg (0,7%) |
Witaminy | |
Witamina B1 | 0,072 mg (6%) |
Witamina B2 | 0,067 mg (5%) |
Niacyna | 0,313 mg (2%) |
Kwas pantotenowy | 0,142 mg (3%) |
Witamina B6 | 0,074 mg (6%) |
Foliany | 136,0 µg (34%) |
Witamina B12 | 0,0 µg (0%) |
Witamina C | 4,0 mg (4%) |
Witamina A | 436,0 µg (48%) |
Witamina E | 0,13 mg (1%) |
Witamina D | 0,0 µg (0%) |
Witamina K | 102,5 µg (158%) |
*% dziennego zalecanego spożycia
Wartość odżywcza USDA, % dziennego zalecanego spożycia: Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2017
Sałata rzymska - uprawa
Sałatę rzymską można z powodzeniem uprawiać w ogródku lub w doniczkach w domu. W domu sałata może rosnąć cały rok, jednak najbardziej dorodne uprawy tej sałaty uzyskamy zapewniając jej dobre nasłonecznienie. Warto zadbać także o odpowiednią glebę o pH 6-7 z domieszką kompostu organicznego.
Sałata rzymska - zastosowanie w kuchni
Sałatę rzymską można wykorzystać zarówno w daniach zimnych jak i ciepłych, poddając ją duszeniu, grillowaniu i gotowaniu.
Przed spożyciem sałatę należy oczyścić, usunąć zewnętrzne liście i odciąć dolną, białą część główki sałaty, która zwykle jest bardzo gorzka. Liście należy przepłukać wodą i osuszyć.
Świeże liście sałaty rzymskiej w całości lub porwane świetnie sprawdzą się w sałatkach. Sałata dobrze komponuje się w połączeniu z tuńczykiem, jajkiem, drobiem, fetą, parmezanem, serem pleśniowym, tofu oraz cytrusami, gruszkami, jabłkami, awokado, oliwkami i kaparami. Sałatki można podawać z dodatkiem kaszy bulgur lub pełnoziarnistymi grzankami.
Świeżą sałatę można też wykorzystać do kanapek i hamburgerów. Ponadto liście sałaty mogą być spożywane z sosami i dipami, służąc do ich nabierania.
Sałatę rzymską można też wykorzystać do koktajli owocowo- warzywnych.
Czytaj też: Dieta koktajlowa, czyli jak schudnąć, pijąc warzywne koktajle
Sałata rzymska może nieść ryzyko zakażenia bakteriami E.coli i Salmonellą oraz metalami ciężkimi, dlatego należy zwrócić uwagę na pochodzenie sałaty oraz dokładnie ją oczyścić i umyć przed spożyciem.