Który chleb z Biedronki jest najlepszy? Wybierz go na święta
Najlepszy chleb z Biedronki według dietetyka to pieczywo, które ma tylko trzy składniki i dostarcza błonnik wspierający trawienie. Chleb żytni 100% bez drożdży to zdrowy wybór na co dzień. Sprawdź, dlaczego warto go jeść, na co zwracać uwagę i jakich chlebów lepiej unikać.

Codzienne wybory żywieniowe mają ogromne znaczenie dla zdrowia, dlatego warto wiedzieć, po jakie pieczywo sięgać w sklepie. Według dietetyk Dominiki Hatali, najlepszym chlebem dostępnym w Biedronce jest chleb żytni 100% bez dodatku drożdży. Jak podkreśliła w swoim materiale:
„Ma on tylko trzy składniki, 62,5 procent składu to mąka żytnia, a do tego woda i sól. Jak przekonuje ekspertka – prościej się już nie da.”
Najlepszy chleb z Biedronki. Dlaczego błonnik w chlebie jest ważny dla zdrowia?
Ten rodzaj chleba zawiera 210 kcal w 100 gramach i aż 5 gramów błonnika pokarmowego, który wspomaga układ trawienny. Za cały bochenek (450 g) zapłacimy zaledwie 3,85 zł.
Błonnik pokarmowy w chlebie żytnim pełni kilka ważnych funkcji. Po pierwsze, wspomaga perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Po drugie, daje długotrwałe uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Po trzecie, obniża poziom glukozy we krwi i reguluje gospodarkę lipidową, co jest korzystne m.in. dla osób z insulinoopornością i wysokim cholesterolem.
Wybierając pieczywo bogate w błonnik, wpływamy nie tylko na komfort trawienny, ale też wspieramy mikrobiotę jelitową, która ma kluczowy wpływ na naszą odporność.
Jak wybrać zdrowy chleb? Oto na co zwrócić uwagę przy zakupach
Wielu konsumentów kieruje się wyglądem lub nazwą chleba, jednak to skład na etykiecie powinien być podstawowym kryterium wyboru. Dobry chleb to taki, który ma krótką listę składników, bez dodatku konserwantów, spulchniaczy, cukru czy sztucznych barwników.
Najlepiej wybierać pieczywo:
- na zakwasie,
- z mąki żytniej lub razowej,
- bez dodatku drożdży,
- z widocznymi ziarnami i pestkami.
Unikaj natomiast chlebów określanych jako „ciemne” lub „wielozbożowe”, jeśli nie mają dokładnie podanego składu. Często są one barwione karmelem i nie mają rzeczywistych właściwości chleba pełnoziarnistego.
Dlaczego warto jeść chleb żytni bez drożdży?
Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży nie tylko ma lepszy skład, ale też niższy indeks glikemiczny niż pieczywo pszenne. Dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest korzystne dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej.
Ponadto proces fermentacji zakwasowej prowadzi do powstania kwasu mlekowego, który działa jak naturalny konserwant i wspomaga trawienie. Taki chleb jest też dłużej świeży i nie pleśnieje tak szybko jak pieczywo z drożdżami.
