To najgorszy majonez w polskich sklepach! Znany dietetyk nie ma wątpliwości

2025-04-15 10:01

Majonez to popularny dodatek do wielu dań, szczególnie sałatek, ale nie wszystkie dostępne na rynku są równie korzystne dla zdrowia. Michał Wrzosek, ekspert ds. żywienia i doktor dietetyki, przeanalizował składy różnych majonezów i wskazał ten, który uważa za najmniej wartościowy. Dowiedz się, którego majonezu lepiej unikać podczas robienia zakupów.

To najgorszy majonez na rynku! Znany dietetyk nie ma wątpliwości
Autor: Getty Images / www.youtube.com/Michał Wrzosek To najgorszy majonez na rynku! Znany dietetyk nie ma wątpliwości

Odpowiedni wybór majonezu jest ważny dla zdrowia, zwłaszcza przy jego częstym spożyciu. Niektóre majonezy zawierają niepożądane składniki, takie jak tłuszcze trans, konserwanty i nadmiar cukru, które mogą mieć negatywny wpływ na organizm. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, zaleca dokładne czytanie etykiet i wybieranie majonezów o prostym składzie, bogatych w zdrowe tłuszcze i pozbawionych sztucznych dodatków.

- Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku – mówi ekspert.

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Majonez – nieodłączny element polskiej kuchni

Majonez to wyjątkowo smaczny dodatek, który zyskał ogromną popularność w polskiej kuchni. Jego kremowa konsystencja i wyrazisty smak doskonale komponują się z sałatką jarzynową, czyli nieodłącznym daniem podczas wielu uroczystości rodzinnych. To również świetny składnik wielu innych potraw, takich jak pasty kanapkowe, sosy czy zapiekanki. Majonez sprawdza się także jako prosty, ale niezwykle smaczny, dodatek do kanapek.

Choć cudownie wzbogaca nasze potrawy, to okazuje się, że z uwagi na zdrowie, niektórych majonezów lepiej nie kupować.

Najgorszy majonez na rynku – skład i analiza dietetyczna

Michał Wrzosek, doktor dietetyki, w opublikowanym przez siebie nagraniu wskazał najgorszy majonez. „Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku” – powiedział ekspert w swoim filmie.

Spożywanie tego majonezu może więc szybko dostarczyć dużą ilość zbędnych kalorii do naszej diety, co z kolei przekłada się na nadprogramowe kilogramy. Po drugie, jego skład pozostawia wiele do życzenia — jest wyjątkowo długi, co sugeruje obecność licznych dodatków, konserwantów lub sztucznych substancji, które mogą być niekorzystne dla zdrowia.

Ranking majonezów – który wypada najgorzej?

Zdecydowanie lepiej sięgnąć po majonez o krótszym składzie, a w konsekwencji – mający większą wartość odżywczą. Dietetyk jako smaczny i dobry produkt poleca majonez znanej marki. „Ma świetny skład i trochę mniej tłuszczu i kalorii” – wyjaśnił dietetyk. Specjalista zapewnił również, że jest on w 100 procentach polski i od 1959 r. jest produkowany przez polską firmę.

Jak twierdzi Wrzosek, dobrym wyborem jest też majonez wegański marki własnej jednej z sieci popularnych dyskontów, który ma mało dodatków i prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły. „Dietetycznie super” – podsumował ekspert.

Najbardziej niezdrowy majonez – jak go rozpoznać?

Jeśli chcemy zadbać o zdrowszą dietę, warto sięgać po majonez o prostym składzie. Na etykiecie powinny widnieć:

  • Świeże jajka zamiast sproszkowanych zamienników
  • Naturalne składniki bez sztucznych konserwantów i zagęstników
  • Mniejsza ilość tłuszczu i kalorii dla lepszej równowagi żywieniowej
  • Brak syropu glukozowo-fruktozowego, który sprzyja tyciu

Należy unikać produktów z długą listą sztucznych dodatków i niepotrzebnych składników.

Zobacz galerię: Kurze, strusie, a może przepiórcze? Które jajka warto zaprosić na stół

Nauczycielki życia
Ewa, 42 lata – bez A PO CO CI TO?! Nauczycielki życia
Poradnik Zdrowie Google News