Który majonez jest najgorszy? Znany dietetyk wydał werdykt

2025-03-10 13:25

Majonez jest niezastąpionym produktem w wielu potrawach, między innymi w sałatkach. Nie każdy jednak jest zdrowy. Zobaczcie, który majonez lepiej omijać szerokim łukiem podczas zakupów spożywczych. Michał Wrzosek, doktor dietetyki, wskazał najgorszy majonez.

Który majonez jest najgorszy? Znany dietetyk wydał werdykt
Autor: Getty Images / www.youtube.com/Michał Wrzosek Który majonez jest najgorszy? Znany dietetyk wydał werdykt

„Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku” – powiedział ekspert.

Poradnik Zdrowie: Gadaj Zdrów o budowaniu odporności na infekcje
Materiał sponsorowany

Majonez – nieodłączny element polskiej kuchni

Majonez to wyjątkowo smaczny dodatek, który zyskał ogromną popularność w polskiej kuchni. Jego kremowa konsystencja i wyrazisty smak doskonale komponują się z sałatką jarzynową, czyli nieodłącznym daniem podczas wielu uroczystości rodzinnych. To również świetny składnik wielu innych potraw, takich jak pasty kanapkowe, sosy czy zapiekanki. Majonez sprawdza się także jako prosty, ale niezwykle smaczny, dodatek do kanapek.

Choć cudownie wzbogaca nasze potrawy, to okazuje się, że z uwagi na zdrowie, niektórych majonezów lepiej nie kupować.

Najgorszy majonez zdaniem dietetyka

Michał Wrzosek, doktor dietetyki, w opublikowanym przez siebie nagraniu wskazał najgorszy majonez. „Nie dość, że jest jednym z najbardziej kalorycznych, to jeszcze ma bardzo długi skład i nawet nie ma w nim prawdziwych jajek, tylko jajka w proszku” – powiedział ekspert w swoim filmie.

Spożywanie tego majonezu może więc szybko dostarczyć dużą ilość zbędnych kalorii do naszej diety, co z kolei przekłada się na nadprogramowe kilogramy. Po drugie, jego skład pozostawia wiele do życzenia — jest wyjątkowo długi, co sugeruje obecność licznych dodatków, konserwantów lub sztucznych substancji, które mogą być niekorzystne dla zdrowia.

Jaki majonez będzie najlepszym wyborem?

Zdecydowanie lepiej sięgnąć po majonez o krótszym składzie, a w konsekwencji – mający większą wartość odżywczą. Dietetyk jako smaczny i dobry produkt poleca majonez znanej marki. „Ma świetny skład i trochę mniej tłuszczu i kalorii” – wyjaśnił dietetyk. Specjalista zapewnił również, że jest on w 100 procentach polski i od 1959 r. jest produkowany przez polską firmę.

Jak twierdzi Wrzosek, dobrym wyborem jest też majonez wegański marki własnej jednej z sieci popularnych dyskontów, który ma mało dodatków i prawie dwa razy mniej kalorii niż zwykły. „Dietetycznie super” – podsumował ekspert.

Jak wybierać dobry majonez? Oto, na co zwrócić uwagę

Jeśli zależy nam na zdrowszej diecie, warto wybierać majonez o prostym składzie. Na etykiecie powinny znaleźć się:

  • Prawdziwe jajka zamiast jajek w proszku,
  • Naturalne składniki bez sztucznych zagęstników i konserwantów,
  • Niższa zawartość tłuszczu i kalorii dla zdrowszej diety,
  • Brak syropu glukozowo-fruktozowego, który sprzyja przybieraniu na wadze.
  • Unikajmy produktów, które zawierają długą listę sztucznych dodatków i zbędnych składników.