Kultowa kanapka Polaków powraca. Zapłaczesz, gdy sprawdzisz, co kryje Burger Drwala
Ukochany przez całą masę Polaków Burger Drwala ma niedługo powrócić. Nie każdy jednak wie, co się kryje w tej bułce. Sprawdzamy kiedy kanapka ma pojawić się w McDonald's i co dokładnie się w niej znajduje.
Kanapka Drwala jest czymś, na co czeka cała masa Polaków. Ta kanapka z McDonald's podbiła serca, kiedy tylko po raz pierwszy pojawiła się w ofercie popularnego fast fooda. Nie każdy jednak wie, co dokładnie w sobie ona kryje.
Kiedy będzie Drwal w McDonald's? Możliwa data już się pojawiła
Kanapka Drwala zadebiutowała w polskich restauracjach fast-food w 2014 roku i nie da się ukryć, że zrobiła ogromną furorę. Od tego czasu pojawia się ona w okresie jesienno-zimowym i przyciąga tłumy klientów.
Nic dziwnego, że wiele osób już czeka, kiedy burger ponownie znajdzie się w ofercie. W 2023 roku pojawił się on już 8 listopada (w wersji klasycznej). Jeśli chodzi o ten rok, to według przecieków, w wersji klasycznej ma się on pojawić już w środę 20 listopada. Tydzień później natomiast Burger Drwala ma pojawić się w innych odsłonach.
Ile kcal ma Drwal? To prawdziwa bomba kaloryczna
W klasycznej wersji burger ten składa się z mięsa wołowego, panierowanego kotleta serowego, bekonu, sałaty lodowej, prażonej cebuli i sosu, a to wszystko znajduje się pomiędzy dwiema połówkami charakterystycznej bułki z serem.
Nie da się ukryć, że ten burger jest prawdziwą bombą kaloryczną. Jedna kanapka dostarcza:
- Energia: 915 kcal
- Tłuszcz: 52 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 19 g
- Węglowodany: 70 g
- Cukry: 13 g
- Błonnik: 4,1 g
- Białko: 39 g
- Sól: 3,8 g
Burger Drwala 2024. Bosacka wzięła pod lupę skład kanapki
Mówiąc o Burgerze Drwala, warto również cofnąć się w czasie i przypomnieć sobie post z zeszłego roku, którego autorką jest Katarzyna Bosacka. Postanowiła ona wziąć pod lupę skład popularnej kanapki.
Zdradziła, co kryje się w tej bułce i czy warto stać po nią w kolejce.
Składa się z bułki, porcji mięsa, bekonu, panierowanego sera, sosu, prażonej cebulki i sałaty. Ma aż 914 kcal (to połowa dziennego zapotrzebowania dla kobiety zamknięta w jednej kanapce)
- pisała na swoim Instagramie.
Podkreśliła, że kanapka ma w sobie bardzo dużo (o ile nie za dużo) cukrów i tłuszczów. Oprócz tego warto podkreślić, że według Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów dziennie, a kanapka zawiera jej aż 3,8 grama.
Bosacka, która często wypowiada się na temat zdrowego trybu życia, odradza jedzenie tego typu kanapek. Jak napisała:
Spożywanie dużych ilości fast foodów może prowadzić do nadciśnienia, otyłości, nadwagi, cukrzycy typu II czy chorób sercowo-naczyniowych. Już nie wspomnę o tym, co w przypadku, kiedy tego typu produkty jedzą dzieci