Kurkuminoidy - właściwości i zastosowanie
Kurkuminoidy to składniki aktywne ukryte w kurkumie, które odpowiadają za jej charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor i właściwości prozdrowotne. Na co pomagają kurkuminoidy i jakie są ich najcenniejsze właściwości?
Spis treści
- Właściwości kurkuminoidów
- Kurkuminoidy – na co pomagają?
- Kurkuminoidy w kosmetyce
- Gdzie znajdziemy kurkuminoidy?
- Stosowanie kurkuminoidów
- Przyswajanie kurkuminoidów
Kurkuminoidy wykorzystywane są w leczeniu chorób o różnym podłożu. Korzystny wpływ kurkuminoidów na zdrowie, doceniany jest już od tysięcy lat. Znalazły zastosowanie w leczeniu infekcji, dolegliwości żołądkowych i chorób metabolicznych. Kurkuminoidy są najcenniejszym składnikiem kurkumy, o której słyszał każdy miłośnik smaków orientalnych, zwolennik naturalnego leczenia i wzmacniania odporności.
Właściwości kurkuminoidów
Najważniejszym kurkuminoidem jest kurkumina, znajdująca się głównie w kurkumie. Posiada ona szereg właściwości zdrowotnych. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego też kurkuminoidy pomocne są w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Stosowane są w leczeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego i chorób metabolicznych. Mają korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, a tym samym wspierają regenerację wątroby. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, pobudzają enzymy trzustkowe. Wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Kurkumina posiada także właściwości antynowotworowe.
Przydatna jest w leczeniu:
- raka żołądka,
- raka trzustki,
- raka przełyku,
- raka płuc,
- raka skóry,
- raka pęcherza moczowego,
- raka prostaty,
- raka szyjki macicy
- i raka jamy ustnej.
Przeprowadzone badania dowodzą, że kurkumina obniża poziom cukru we krwi szczurów, którym podano alloksan – organiczny związek chemiczny stosowany u wrażliwych zwierząt w celu wywołania cukrzycy doświadczalnej.
Dodatkowo kurkumina zmniejsza poziom cholesterolu, przyspiesza gojenie ran i łagodzi uszkodzenie nerek u szczurów, u których do indukowania cukrzycy wykorzystano streptozotocyny.
Kurkuminoidy – na co pomagają?
W medycynie Dalekiego Wschodu, już od tysięcy lat, kurkumina wykorzystywana jest ze względu na właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Zwiększa poziom glutationu jak również hamuje aktywację czynników prozapalnych. Zapobiega rozwojowi schorzeń o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Hamuje wydzielanie enzymów pośredniczących w powstawaniu stanów zapalnych.
Wykorzystywana jest w leczeniu infekcji – działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, łagodzi katar i kaszek. Kurkuminoidy mają korzystny wpływ na zdrowie oczu. Stosowane są w leczeniu:
Ponadto zmniejszają stres oksydacyjny, a tym samym zwalczają wolne rodniki. Pomagają utrzymać zdrowie wątroby i sprzyjają zdrowemu trawieniu. Wykorzystywane są w walce z zapaleniem dróg żółciowych, stymulują woreczek żółciowy do uwalniania żółci.
Hamują wydzielanie kwasu żołądkowego i pepsyny, a tym samym pomagają w walce z wrzodami żołądka. Wszystko to sprawia, że warto włączyć ją do codziennego menu.
Kurkuminoidy w kosmetyce
Kurkuminoidy znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Pomagają w walce z wolnymi rodnikami, naprawiają szkody przez nie wyrządzone i opóźniają procesy starzenia. Kurkumina wykazuje właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.
Zmniejsza trądzik, widoczność zmarszczek, odmładza cerę i poprawia jej kondycję. Łagodzi stany zapalne i przywraca skórze blask i zdrowy wygląd.
Kurkuminoidy są doskonałym antidotum na dolegliwości skórne. W drogeriach i aptekach dostępne są kremy, maseczki i olejki z kurkumą, których regularne stosowanie poprawi kondycję naszej cery.
Polecany artykuł:
Gdzie znajdziemy kurkuminoidy?
Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina, której cennym źródłem jest kurkuma. Kurkuma zwana również szafranem indyjskim, ostryszem długim lub złotem Indii, uprawiana jest głównie w Indiach, a także w Azji Południowo-Wschodniej i Chinach.
Najbardziej wartościową częścią kurkumy są kłącza, które po ususzeniu i zmieleniu mogą być wykorzystywane w celach leczniczych. Ze wglądu na wyrazisty smak, zapach i przepiękny kolor stosowane są również w kuchni.
Stosowanie kurkuminoidów
Kurkuminę stosuje się na różne sposoby. Kurkumę można pokroić w plasterki i zaparzyć napar, który warto wzbogacić miodem i cytryną.
Z kolei kurkumę w proszku można dodać do mięs, zup czy ryżu. Sok z kurkumy – uzyskany w wyniku ścierania kłącza na tarce – można dodać do jogurtu.
W aptekach dostępne są również suplementy diety, w składzie których znajdziemy kurkuminę. Dawkowanie należy sprawdzić na ulotce opakowania lub skonsultować z lekarzem/farmaceutą.
Przyswajanie kurkuminoidów
Niestety, przyswajalność ludzkiego organizmu do wchłaniania kurkuminoidów w czystej postaci jest ograniczona. Dlatego też, by spożywanie kurkuminy przyniosło oczekiwany efekt, warto przyjmować ją wraz ze zmielonym pieprzem.
Piperyna znacznie poprawia jej wchłanianie – nawet do 2000 razy. Kurkuma dostępna w tabletkach jest lepiej przyswajalna w porównaniu do tej dodawanej posiłków. Producenci, preparaty na bazie kurkumy, wzbogacają składnikami zwiększającymi jej wchłanianie w jelicie cienkim.
Polecany artykuł: