Kvarg to rywal skyra w dyskontach! Czy ten skandynawski hit pomoże ci schudnąć?

2025-07-28 15:20

Najpierw był jogurt naturalny, ewentualnie serek wiejski. Potem przyszła moda na skyr. Teraz ściga się z nim kvarg. Bez problemu kupisz go w dyskoncie, chociaż prawdziwym, domowym to najprędzej poczęstują cię w Skandynawii. Warto wprowadzić do diety? Czym się różni od jogurtu i skyra?

Kobieta jedząca serek Kvarg
Autor: Biserka Stojanovic/ GettyImages Kvarg vs. Skyr: Który serek wybrać na diecie?
  • Kvarg, skandynawski serek twarogowy, staje się nowym hitem w diecie, rywalizując ze skyrem i jogurtami.
  • Jest produkowany z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacji mlekowej, co czyni go bogatym źródłem białka.
  • Chociaż różnice między kvargiem a skyrem są niewielkie, warto wiedzieć, który z nich jest lepszy na diecie.
  • Czy kvarg to naprawdę najlepszy wybór na śniadanie? Sprawdź, co na ten temat mówi dietetyczka!

Solidna porcja dobrej jakości białka na śniadanie to zawsze dobry pomysł. Wsparta zastrzykiem węglowodanów złożonych to już po prostu znakomity.

Pełnowartościowe śniadanie, które nie pójdzie w boczki, a odżywi, usprawni metabolizm i doda energii, może być szybkie, tanie i powszechnie dostępne.

Stąd zapewne uznanie dla jogurtów, serków wiejskich, skyrów, a teraz także dla kvarga. Ale co najlepsze? Cóż, to zależy.

Beszamel: Jogurt naturalny

Kvarg - co to jest

Kvarg to pochodzący z krajów skandynawskich kremowy serek twarogowy zrobiony z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacji mlekowej. Pochodzi z krajów skandynawskich. W szwedzkiej definicji podkreślane jest jego bliskie pokrewieństwo z twarogiem, z tym, że twaróg powstaje z mleka słodkiego, a kvarg (twarożek) z kwaśnego.

Możesz przeczytać w serwisach lifestylowych, że kvarg jest bardziej kremowy i gęstszy niż skyr. Cóż, zarówno skyry jak i kvargi są dostepne w wersji klasycznej oraz do picia.

Naturalny kvarg jest bardziej kwaskowy, ale dostępne na rynku wersje z owocami, czasem z dodatkiem słodzików, tę różnicę niwelują.

Skyr czy kvarg - co lepsze na diecie redukcyjnej

Pojawiają się doniesienia, że osoby, które chcą schudnąć, powinny zamienić skyr na kvarg, nie mówiąc już o jogurcie czy serku wiejskim.

Dietetyczka Weronika Kolasińska, która znana jest z tego, że dość starannie analizuje etykiety produktów dostępnych w polskich marketach, sprawdziła. Okazuje się, że pod względem zawartości białka, tłuszczu i kalorii, skyry i kvargi to produkty bardzo podobne, a różnice zależą przede wszystkim od marki i tego, z jakimi dodatkami są wybrane przez ciebie konkretne serki i jogurty.

Który zatem wybrać na diecie redukcyjnej? Te, które bardziej wam smakują, a najlepiej oba, bo w różnorodności zawsze siła.

Jaki nabiał na śniadanie

Jogurty, serki wiejskie, skyry i kvargi - to wszystko dobre śniadaniowe wybory. Upewnij się tylko, czy wybrany produkt nie tonie w cukrze (zdarza się szczególnie przy jogurtach), nie ma za dużo soli (zagrożenie typowe dla serków wiejskich), na pewno zawiera żywe kultury bakterii.

Produkty bez cukru, o niskiej zawartości soli, pełne dobrych bakterii probiotycznych, białka, bogate w witaminy i wapń, z pewnością pozwolą dobrze zacząć dzień, niezależnie od tego, czy ich recepturę opracował Szwed, Fin czy baca spod samiuśkich Tatr.

Zobacz galerię: Najlepsze źródła białka

Listen on Spreaker.
Poradnik Zdrowie Google News