Kwasek cytrynowy - właściwości i zastosowanie. Czy kwasek cytrynowy jest szkodliwy?
Kwasek cytrynowy jest organicznym związkiem chemicznym bardzo często i chętnie dodawanym do produktów spożywczych. Co ciekawe, kwasek cytrynowy można pozyskać zarówno naturalnie, jak i syntetycznie. Jakie właściwości i zastosowanie ma kwasek cytrynowy i czy nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia?
Kwasek cytrynowy (łac. Acidum citricum) ma symbol E330, i to pod nim jest najczęściej spotykany na etykietach. Jego głównym zadaniem jest obniżenie pH produktów, do których jest dodawany, by poprawić ich smak i - co najważniejsze - wydłużyć ich trwałość. Jest więc popularnym przeciwutleniaczem i regulatorem kwasowości, nie jest natomiast konserwantem.
Spis treści
- Kwasek cytrynowy - co to jest i jak się go pozyskuje?
- Kwasek cytrynowy - właściwości
- Kwasek cytrynowy - zastosowanie
- Kwasek cytrynowy - czy jest szkodliwy?
Kwasek cytrynowy - co to jest i jak się go pozyskuje?
Kwasek cytrynowy ma postać bezwonnego białego proszku o mocno kwaśnym smaku (1 łyżeczka zastępuje 20 łyżek naturalnego soku z cytryny). Powszechnie uważa się, że kwasek cytrynowy wytwarza się wyłącznie z cytryn. Nie jest to do końca prawda. Kwasek cytrynowy jest bowiem związkiem, który występuje naturalnie w różnych owocach, m.in.:
- cytrynach
- czarnej porzeczce
- malinach
- ananasach
- truskawkach
Występuje też jednak w organizmach żywych (w każdej komórce), pełniąc w nich bardzo ważne funkcje, m.in. biorąc udział w spalaniu węglowodanów.
Przemysł pozyskuje kwasek cytrynowy naturalnie w procesie fermentacji cytrynowej. Dzieje się to przy udziale pożywki z oczyszczonego cukru oraz tzw. czarnej pleśni, czyli grzybów z rodzaju Aspergillus Niger.
Kwasek cytrynowy można też wytworzyć syntetycznie - sposób ten opatentowano w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku.
Kwasek cytrynowy - właściwości
- zakwasza produkty, dzięki czemu zachowują one dłużej trwałość;
- mniejsze pH wpływa również korzystnie na witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze zawarte w produktach spożywczych - są one bardziej stabilne i łatwiej przyswajalne;
- nadaje orzeźwiający cytrynowy smak i aromat produktom;
- zapobiega przebarwianiu się owoców i warzyw;
- jest skutecznym środkiem czyszczącym - nadaje się do czyszczenia armatury, a także odkamieniania pralek i czajników
Kwasek cytrynowy - zastosowanie
Właściwości kwasku cytrynowego wykorzystuje się na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, winiarskim, piwowarskim, chemicznym, a nawet farmaceutycznym. Dodaje się go najczęściej do:
- napojów
- produktów owocowych i warzywnych
- sosów
- przetworów mięsnych, drobiowych i rybnych
- wyrobów cukierniczych, lodów
- olejów
- przypraw
- przetworów mlecznych (np. w serkach topionych pełni funkcję stabilizatora emulsji)
- wina i piwa (zapobiega mętnieniu trunków)
- olejów (dzięki nim tłuszcze nie jełczeją)
- środków czyszczących na bazie naturalnych składników
- tabletek musujących oraz niektórych leków
Kwasek cytrynowy - czy jest szkodliwy?
Na temat kwasku cytrynowego krąży wiele mitów. Jedni uważają, że jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka. Inni posądzają go w działanie rakotwórcze, upatrując w nim przyczyn m.in. raka żołądka.
Brakuje niestety badań, które jednoznacznie wskazywałyby na szkodliwość lub nieszkodliwość kwasku cytrynowego. Mimo tego doniesienia na temat rakotwórczości tej substancji wydają się mocno przesadzone i niemające podstaw naukowych z uwagi na to, że jest ona obecna w każdej komórce naszego ciała.
Obserwacje wskazują jedynie na to, że spożywanie zbyt dużych ilości kwasku cytrynowego może niekorzystnie wpływać na gospodarkę wapniową organizmu i przyspieszać proces powstawania próchnicy na zębach (jeśli dodajemy go do herbaty zamiast cytryny). Należy też uważać na zażywanie kwasku łącznie z niektórymi lekami - może on wtedy powodować zbyt duże uwalnianie lub wchłanianie niektórych substancji i szkodliwych metali.
Jak we wszystkim trzeba zatem zachować zdrowy rozsądek i spożywać kwasek cytrynowy w niezbyt dużych ilościach. Póki co jest on uznawany za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do żywności.
Czytaj też:
- Skwalen - naturalny lek z wątroby rekina
- Liście z herbaty – nie wyrzucaj ich do kosza! 5 sposobów na ponowne wykorzystanie