Lepsze są jajka białe czy brązowe? Zobacz, czy kolor jajek ma znaczenie
Kupując jajka odruchowo sięgasz po brązowe? A może wybierasz tylko białe, które twoim zdaniem są dużo zdrowsze? Przeczytaj zatem, od czego zależy kolor jajek i czy ma on wpływ na jakość jajka, jego smak lub jego wartości odżywcze.
Spis treści
Jajka kurze mogą mieć skorupkę w kolorze białym, beżowym lub brązowym. Jak wynika z badań przeprowadzanych przez producentów jaj, Polacy od lat chętniej wybierają jajka brązowe.
Powód? Uważamy, że brązowe jajka są zdrowsze, a kury, które je znoszą, są hodowane w sposób naturalny w odróżnieniu od kur znoszących białe jajka (ich kolor przez wiele lat uznawany był za efekt modyfikacji genetycznych).
Nie tylko my chętniej wybieramy brązowe jajka: częściej niż białe kupują je również Azjaci, np. mieszkańcy Singapuru. Tam jednak wynika to z uwarunkowań kulturowych: kolor czerwony przynosi szczęście i radość, odpędza złe moce, a brąz jest bliższy czerwieni niż biel.
Zupełnie inaczej jest w krajach europejskich - we Francji, Hiszpanii, Niemczech i innych europejskich krajach wybierane są przede wszystkim jajka białe. Wyłącznie białe jajka dostępne są w sprzedaży w USA – Amerykanie uważają, że tylko takie są bezpieczne, gdyż widać na nich każde zabrudzenie.
Co decyduje o kolorze jajka?
Wbrew powszechnej opinii kolor skorupki jajka nie ma związku rasą kur, sposobem hodowli ani tym, czym karmione są kury. Zależy wyłącznie od genów danej kury – te o jasnym upierzeniu znoszą białe jajka, te o ciemnych piórach natomiast znoszą jajka beżowe i brązowe.
Ma to związek z ilością odkładających się w skorupce jajka barwników, wytwarzanych w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny krwi. W skorupkach jaj w kolorze białym barwniki nie odkładają się, co jest cechą genetyczną kur.
Lepsze są jajka białe czy brązowe?
Na pytanie, czy lepsze - zdrowsze i smaczniejsze - są jajka białe czy brązowe jest tylko jedna odpowiedź: kolor skorupki nie ma znaczenia, nie wpływa bowiem ani na wartości odżywcze, ani na smak jajek. Bez względu na kolor skorupki każde jako zawiera witaminy , w tym przede wszystkim witaminę A i witaminę E, a także witaminy z grupy B, zwłaszcza wit. B12, której niedobór może przyczyniać się do wielu schorzeń. W jajkach są również cenne minerały, w tym fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk czy selen.
W jajkach zawarta jest także lecytyna, a w niej – cholina, niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję, a WHO zaleca spożywanie nawet 10 jaj tygodniowo.
Źródło: materiały prasowe