Ma być tradycyjnie w święta? To nie znajdziesz niczego lepszego na trawienie
Tłusto, ciężko, na bogato? Jeśli taka Wielkanoc szykuje się w twoim domu, bo przecież kiedyś w końcu trzeba sobie pofolgować, nie zapomnij o tym tradycyjnym dodatku do mięsiwa, wędlin, pasztetów i kanapek. Znany od wieków tandem dwóch kulinarnych mocarzy doda smaku i odciąży układ pokarmowy.
Staropolskie połączenie buraków i chrzanu, czyli ćwikła, nie powinno nigdy wyjść z mody. Nie dość, że gwarantuje niepowtarzalne podkręcenie smaku ciężkostrawnych dań, to jeszcze ułatwia układowi trawiennemu się z nimi uporać. Oczywiście, nie odbierze im kalorii i nie zdziała cudów, gdy zwycięży świąteczne obżarstwo, ale wspomoże, na ile to możliwe.
Tego nie umieją żadne keczupy czy łagodne musztardy.
Buraki z chrzanem, czyli ćwikła - dlaczego warto ją jeść
Nawet nie wiesz, jak to smakuje? Faktycznie, kiedyś była daniem obowiązkowym, nie tylko podczas świątecznej biesiady, dziś zapomniana ćwikła czasem jest jeszcze przygotowywana przez nasze babcie.
Tymczasem buraki z chrzanem korzystnie działają na procesy trawienne. Przyspieszają, ułatwiają, chronią przed przykrymi dolegliwościami typowymi po przejedzeniu.
Korzeń chrzanu przede wszystkim pobudza wydzielanie soków trawiennych, ale też chroni nas przed zatruciami pokarmowymi, gdyż ma właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Buraki są pożywne i bogate w błonnik. Chociaż nie leczą raka, jak kiedyś sądzono, a zawartego w nich żelaza nie przyswajasz, zawierają mnóstwo skarbów dietetycznych i dla zdrowych osób są cennym elementem diety.
Działają zasadotwórczo, więc powinny uchronić cię przed zgagą i niestrawnością.
Na ćwikle nie utyjesz
Klasyczna porcja 100 g ćwikły dostarcza około 45 kcal, a także 8 g węglowodanów, 1 g błonnika i 2 g białka.
Uwaga, ćwikła to dietetyczny dodatek - nie przesadź z jej ilością. rzadko się to zdarza ze względu na ostry, wyrazisty smak, ale przypomnieć nie zaszkodzi.
Nawet u osób, które nie mają konkretnych problemów zdrowotnych, nadmierne spożycie chrzanu może uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego. Chrzan bywa szkodliwy dla osób z chorobami nerek, wątroby, cierpiących z powodu stanów zapalnych przewodu pokarmowego.
Generalnie przy przewlekłych problemach ze zdrowiem szczegóły diety należy omawiać z lekarzem bądź dietetykiem. Dotyczy to nawet zasadniczo zdrowego buraka,
Jak zrobić dobrą ćwikłę
To nie jest zbyt skomplikowane - do startych, ugotowanych buraków dodajemy starty chrzan. Najczęściej polecane proporcje to 5 łyżek chrzanu na pół kg buraków, ale to jednak kwestia indywidualna, czy wolisz ćwikłę bardziej słodką, czy ostrą (wtedy dajesz chrzanu więcej).
Doprawiamy sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukru. Gotowe!