Magda Gessler o nawykach żywieniowych Polaków. Tego jemy za dużo
Magda Gessler jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych restauratorek w naszym kraju. W jednym z niedawnych wywiadów wypowiedziała się o tym co myśli na temat odżywiania Polaków. Zdradziła, co jemy często, a co rzadziej ląduje na naszych talerzach.
Magda Gessler jest przez wiele osób uważana za ikonę polskiej gastronomii. Nie tylko jest właścicielką wielu lokali gastronomicznych, ale również często pojawia się w różnych programach o tej tematyce.
Jest także autorkom kilku publikacji dotyczących jedzenia. Często wypowiada się również na temat odżywiania. Przykładem może być niedawny wywiad z portalem Jastrząb Post.
Czego Polacy jedzą za dużo? Magda Gessler zdradza
Restauratora postanowiła wypowiedzieć się wówczas na temat nawyków żywieniowych Polaków. Jak podkreśliła, według niej, spożywamy o wiele za dużo mięsa, a w szczególności wieprzowiny.
Czego jednak brakuje? Według restauratorki nasze talerze są w szczególności zbyt ubogie w warzywa.
Stanowczo jemy za dużo wędlin. To jest jakiś obłęd. Za dużo wieprzowiny, ale ona jest najtańsza, a za mało warzyw. W dalszym ciągu za mało
- mówiła restauratorka w rozmowie.
Już wcześniej pisaliśmy, że przetworzone mięso może być bardzo złe dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat można przeczytać w naszym artykule.
Co Magda Gessler wybiera? To znajdziemy na jej talerzu
Magda Gessler postanowiła również zdradzić swoje własne nawyki żywieniowe. Restauratorka z racji wykonywanego przez siebie zawodu dobrze zdaje sobie sprawę, że nie można sobie pozwolić na jedzenie byle czego.
W wywiadzie z Jastrząb Post zdradziła, że w jej jadłospisie nie znajdziemy żadnych produktów odzwierzęcych z masowej produkcji.
Nie znajdziemy kurczaka i jajek z masowej produkcji oraz wątróbek kurzych, które są pełne hormonów. U mnie jada się wątróbki gęsie, nietuczone
- powiedziała gwiazda.
Czy warto jeść mięso? Opinii jest wiele
Spór na temat tego czy warto jeść mięso, czy niekoniecznie trwa od lat. Nie da się ukryć, że jest ono bogatym źródłem białka, minerałów i witamin, jednak może być szkodliwe dla zdrowia.
Wszystko zależy od tego, jakie jemy mięso i skąd ono pochodzi. Nie od dziś wiadomo, że mięso czerwone może źle wpływać na nasz organizm w większych ilościach. Dlatego najlepiej będzie sięgać po nieprzetworzone mięso białe (kurczak, indyk, cielęcina). Zawierają nie tylko mniej tłuszczu, ale mają również więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych.