Mają dużo błonnika, witaminy C i potasu. Polacy je uwielbiają

2023-06-28 11:48

To jedne z najbardziej niedocenianych warzyw. Są pomijane, choć to pełnowartościowe produkty, a prym wiodą ich ultra-przetworzone formy. Traktowane jako z natury niezdrowe źródło węglowodanów, mogą zaskoczyć tym, ile dobrych dla zdrowia składników w sobie posiadają. Oto najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia ziemniaków.

Mają dużo błonnika, witaminy C i potasu. Polacy je uwielbiają
Autor: Getty Images Mają dużo błonnika, witaminy C i potasu. Polacy je uwielbiają

Ziemniaki są niemal demonizowane. A prawda jest taka, że same warzywa mają wiele korzyści zdrowotnych, choć mówi się tylko o negatywnych skutkach wynikających ze spożywania ich przetworzonych odpowiedników. Ich wpływ na zdrowie zależy bowiem od przygotowania. Warto je jadać regularnie ze względu na liczne korzyści zdrowotne.

Bogate w błonnik i potas

Ziemniaki są dobrym źródłem potasu i błonnika. Średni ziemniak ze skórką zawiera 5 gramów błonnika i choć wydaje się to niewiele, to dla niektórych osób będzie to 20 proc. dziennego zapotrzebowania na tę substancję. To właśnie błonnik pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, pomaga utrzymywać regularne wypróżnienia, a także dawać poczucie sytości. Niestety, połowa błonnika znika, gdy obierzemy warzywo ze skórki.

Te warzywa zawierają również oporną skrobię, która nie ulega trawieniu i działa, jak probiotyk, który odżywia dobre bakterie w jelitach. Jedno z badań wykazało nawet, że skrobie oporne zmniejszają reakcję organizmu na cukier, zapobiegają tworzeniu się kamieni żółciowych, obniżają poziom cholesterolu i mogą pomóc utrzymywać zdrową wagę.

Moc witaminy C

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużo witaminy C zawierają ziemniaki. Ten przeciwutleniacz wspiera układ odpornościowy organizmu i chroni komórki przed uszkodzeniem, a także zmniejsza stan zapalny. Jeden biały ziemniak stanowi 20 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy C.

Poza tym ziemniaki są dobrym źródłem potasu. To właśnie tego minerału ziemniak zawiera najwięcej. Elektrolit ma wpływ na kontrolę ciśnienia krwi, przez co może zmniejszać ryzyko udaru serca. Jeden ziemniak zawiera aż 867 miligramów potasu.

Sprawdzą się u osób, które chcą schudnąć

Warzywa te docenić powinni wszyscy, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Formy ziemniaków takie jak frytki, nie kojarzą się z płaskim brzuchem. Nic dziwnego, ponieważ są smażone na głębokim tłuszczu. Lecz jedzenie ziemniaków daje uczucie sytości. Przez to, że pomagają nasycić się bardziej, mogą ułatwić spożywanie mniejszej ilości kalorii, a tym samym pomóc w utracie wagi.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?