Mąka migdałowa - wartości odżywcze i zastosowanie. Jak zrobić mąkę migdałową?
Mąka migdałowa ma cenne właściwości i wartości odżywcze - jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej powinny szczególnie docenić osoby z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą i wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Ponadto mąka migdałowa znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma mąka migdałowa i jak ją zrobić samodzielnie w domu.
Spis treści
- Mąka migdałowa - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
- Jaką mąkę do czego używać? Zobacz! [#TOWIDEO]
- Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?
- Mąka migdałowa - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić mąkę migdałową? Jaka jest cena?
- Jak zrobić mąkę migdałową? Przepis
Mąka migdałowa jest otrzymywana przez zmielenie migdałów. Charakteryzuje się słodkim, migdałowym smakiem i białą barwą. Może być używana jako zdrowy zamiennik mąk tradycyjnie używanych do wypieku pieczywa i ciast. Mąkę migdałową w prosty i szybki sposób można przygotować w domu.
Mąka migdałowa - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Właściwości mąki migdałowej wynikają bezpośrednio z właściwości migdałów, z których powstaje. Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - jednonienasyconych oraz wielonienasyconych. Poza tym zawiera stosunkowo mało węglowodanów. Dzięki temu może być z powodzeniem wykorzystywana przez osoby będące na diecie o niskiej zawartości węglowodanów czy na diecie ketogenicznej. Dodatkowo mąka migdałowa może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej, bo nie zawiera glutenu. Mąka migdałowa to również doskonałe źródło magnezu, żelaza i wapnia.
Mąka migdałowa:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych
- obniża ciśnienie krwi dzięki obecności antyoksydantów
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób z cukrzycą, ponieważ obniża glikemię poposiłkową
- ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
Jaką mąkę do czego używać? Zobacz! [#TOWIDEO]
Mąka migdałowa - wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość kaloryczna - 607 kcalBiałko - 21,4 gTłuszcze - 53,6 g, w tym
- kwasy tłuszczowe nasycone - 3,57 g- kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 32,14 g- kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 12,5 g
Węglowodany - 17,9 gBłonnik - 10,7 g
Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Potas - 643,0 mg (14%)Sód - 18,0 mg (15%)Wapń - 214,0 mg (21%)Żelazo - 3,86 mg (39%)Magnez - 286,0 mg (72%)
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Wszystko o mące. Jaka mąka do jakiego wypieku?
' Źródło: x-news.pl/Dzień Dobry TVN
Mąką migdałową można zastąpić mąkę pszenną w stosunku 1:1, jednak wypieki z mąki migdałowej będą mniej pulchne.
- wypieku ciast, muffinów, ciasteczek, pizzy
- jako dodatek do wypieku chleba
- do przygotowania naleśników, placuszków, racuchów
- jako dodatek do panierek do mięsa
- do zagęszczania sosów i zup
- jako dodatek do deserków, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo)
Mąka migdałowa - zastosowanie w kuchni. Gdzie kupić mąkę migdałową? Jaka jest cena?
Mąkę migdałową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z działem zdrowej żywności lub w Internecie. Cena jest różna i waha się od 13 do 25 zł za 500 g. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład - najlepsza jakościowo mąka migdałowa powinna mieć w składzie tylko migdały. Mąką migdałową jest zdrową alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej, wykorzystywanej w kuchni. Mąkę migdałową można użyć do:
Jak zrobić mąkę migdałową w domu? Przepis na domową mąkę migdałową.
Mąkę migdałową w prosty sposób można przygotować w domu. Niezbędne będą migdały: migdały łuskane, niełuskane, prażone, całe lub łamane i urządzenie do mielenia: blender, młynek do kawy lub młynek do orzechów. W młynku migdały należy zmielić do uzyskania konsystencji proszku. Jeśli używasz blendera, użyj trybu pulsującego, w przeciwnym razie może wydzielić się tłuszcz, co w rezultacie prowadzi do uzyskania masła orzechowego. Pamiętaj - co chwilę rób krótkie przerwy w blendowaniu.
Jak zrobić mąkę migdałową? Przepis
Źródło: Youtube.com/Tasty Cooking
Polecany artykuł: