Małże - wartości odżywcze. Jak jeść małże?

2019-02-13 14:12

Małże mają liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Małże są bogate w białko, omega- 3, selen, żelazo i witaminę B12. Dzięki temu zwiększają odporność, działają ochronnie na układ sercowo- naczyniowy i poprawiają samopoczucie. Sprawdź, jaki jeszcze wpływ na zdrowie mają te owoce morza i jak jeść małże.

Małże - wartości odżywcze. Jak jeść małże?
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Małże - właściwości
  2. Małże - czy są zdrowe?
  3. Małże - jak jeść?
  4. Prosty przepis na obłędne mule w białym winie z tymiankiem

Małże to mięczaki z charakterystyczną spłaszczoną dwuklapową muszlą. W niektórych małżach można znaleźć perły, jednak te mięczaki są cenne także ze względu na swoje właściwości i wartości odżywcze. Małże to skarbnica dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych.

Małże - właściwości

  • małże źródłem białka

Małże są źródłem pełnowartościowego białka (15 g/100 g). Małże zawierają więcej białka niż drób czy ryby, dlatego mogą być spożywane jako zamiennik mięsa. Dodatkowo małże to bogactwo aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez organizm.

  • Małże źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Małże należą do produktów niskotłuszczowych oraz niskocholesterolowych, co sprawia, że mogą być spożywane przez osoby ograniczające cholesterol w diecie. Ponadto małże są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega- 3. To sprawia, że mają one korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: reguluje pracę tętnic, zapobiega powstawaniu zakrzepów, obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi.

  • Małże to bogactwo witamin i składników mineralnych

Witamina B12 uczestniczy w syntezie DNA, warunkuje prawidłowe funkcje nerwowe, tym samym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów i układów organizmu. Ponadto niweluje uczucie zmęczenia i senność. Małże pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w ponad 400%.

Dodatkowo w małżach znajdziemy znaczne pokłady selenu - 100 g małż pokrywa 56% dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Ma on wpływ na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Małże są też źródłem fosforu i żelaza.

Warto wiedzieć

Małże a mule

Małże to nazwa, pod którą kryje się ok. 8 tys. gatunków mięczaków. Mule, zwane też omułkami, to jedna z kilku głównych, gatunków małży. Najpopularniejsze są dwa gatunki - omułek jadalny (Mytilus edulis) oraz większy omułek śródziemnomorski (Mytilus galloprovincialis). Poza mulami małżami są także ostrygi czy przegrzebki. 

Warto wiedzieć

Małże - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)

Wartość energetyczna - 86,0 kcalBiałko - 14,67 gTłuszcze - 0,96 g

- tłuszcze nasycone - 0,187 g- tłuszcze jednonienasycone - 0,120 g- tłuszcze wielonienasycone - 0,192 gw tym omega-3: 0,071 g (DHA - 0,064 g)

Cholesterol - 30,0 mg

Minerały (% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)

Potas - 46,0 mg (1%) Sód - 601,0 mg (40%)Wapń - 39,0 mg (0,8%)Fosfor - 198,0 mg (28%)Żelazo - 1,52 mg (15%)Selen - 30,6 µg (56%)Magnez - 19,0 mg (5%)Cynk - 0,51 mg (5%)Miedź - 0,053 mg (6%)

Witaminy

Witamina B1 - 0,015 mg (1%)Witamina B2 - 0,04 mg (3%)Niacyna - 0,35 mg (2%)Witamina B6 - 0,01 mg (2%)Foliany - 5,0 µg (1%)Witamina B12 - 11,28 µg (470%)Witamina A - 90,0 µg (10%)Witamina E - 0,68 mg (7%)

Wartość odżywcza: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017

Wody, z których pochodzą małże, muszą być zatwierdzone do zbioru i posiadać odpowiednie atesty, dodatkowo małże przeznaczone do obrotu muszą posiadać oznakowanie z jakich wód pochodzą.

Małże - czy są zdrowe?

Ze względu na dość wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych małże są zalecane w profilaktyce miażdżycy, reumatoidalnego zapalenia stawów, astmy i alergii oraz dla osób z chorobami krążenia.

Zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszeniem zdolności płytek krwi do agregacji, tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów, oraz z obniżeniem odpowiedzi organizmu na atak patogenów, toksyn oraz uszkodzenia tkanek.

Ponadto małże świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się ze względu na niską wartość kaloryczność (100 g małż dostarcza tylko 86 kcal). Ponadto wysoka zawartość pełnowartościowego biała zwiększa uczucie sytości, tym samym warunkuje niższe spożycie kalorii w kolejnym posiłku.

Niestety małże są też źródłem sodu, dlatego osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć ich spożywanie.

CZYTAJ TEŻ:

Małże - jak jeść?

Na rynku małże dostępne są w rożnych postaciach: żywe w muszlach, zamrożone w muszlach, bez muszli świeże, mrożone, puszkowane lub panierowane.

Małże świetnie sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Sposób ich spożywania zależy od sposobu przygotowania małży: parowane bądź surowe.

Małże parowane jada się specjalnym widelczykiem lecz dopuszcza się też jedzenie małż rękoma. Natomiast jedzenie małż surowych nie wymaga użycia widelczyka.

Spożywając małże parowane w pierwszej kolejności należy podważyć skorupkę i otworzyć małża, trzymając go w jednej ręce. Do wyjęcia małża ze skorupki wykorzystuje się widelczyk, w mniej formalnych warunkach można do tego użyć palców.

Nie wszystko, co znajduje się w środku, jest jadalne. Po otwarciu muszli należy znaleźć szyję, która ma ciemną barwę i jest pokryta jasną skórką, której należy się pozbyć za pomocą palców (jest ona niejadalna). Przed połknięciem małża należy przeżuć.

Przed zjedzeniem można go zanurzyć w rozpuszczonym maśle lub bulionie (albo ww obydwu) - to zniweluje smak słony i rybi.

Surowe małże w twardych skorupkach najlepiej spożywać w restauracjach w pobliżu oceanów, ponieważ to zapewni ich wysoką jakość oraz bezpieczeństwo. Podobnie jak w przypadku małż w miękkich skorupkach, należy podważyć je palcami. Do ich jedzenia nie są potrzebne specjalne widelczyki, spożywa się je palcami. Otwartą skorupkę należy przyłożyć do ust i wyssać małża z muszli (mięso oraz sok), bez konieczności żucia, połykając.

Prosty przepis na obłędne mule w białym winie z tymiankiem

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie
O autorze
Marzena Masna, dietetyk SOS Dieta, catering dietetyczny, Warszawa
Absolwentka dietetyki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w poradniach dietetycznych, Zespole Żłobków m. st. Warszawy oraz warszawskich szpitalach dla dorosłych i dzieci. Stale pogłębia swoją wiedzę, uczestnicząc w konferencjach dotyczących prawidłowego odżywiania oraz dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób. Obecnie dietetyk w SOS Dieta, cateringu dietetycznym, gdzie zajmuje się doradztwem żywieniowym dla klientów, tworzeniem receptur, przygotowywaniem menu oraz nadzorem nad jakością posiłków.