Krewetki - właściwości odżywcze, kalorie. Jak jeść krewetki?
Krewetki są cenione nie tylko ze względu na smak. Krewetki mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a przy tym niewiele kalorii. Krewetki pozytywnie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia. Mają właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto jeść krewetki.
Spis treści
- Krewetki - właściwości. Czy krewetki są zdrowe?
- Krewetki - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
- Krewetki - dlaczego warto jeść krewetki?
- Krewetki - przeciwwskazania
- Krewetki - jak wybrać i przechowywać?
- Krewetki - jak obrać krewetki?
- Krewetki - ile gotować? Jak je przygotować?
- Krewetki - przepis na krewetki w białym winie
Krewetki to jedne z popularniejszych skorupiaków w kuchni. Istnieją różne rodzaje krewetek. Ze względu na barwę wyróżnia się krewetki szare, różowe i czerwone. Ze względu na wielkość wyróżnia się krewetki tygrysie i koktajlowe. Jednak ich właściwości i wartości odżywcze są do siebie bardzo zbliżone.
Krewetki - właściwości. Czy krewetki są zdrowe?
- krewetki źródłem białka
100 g krewetek dostarcza prawie 14 g pełnowartościowego białka, dlatego też z powodzeniem mogą być spożywane jako zamiennik mięsa czerwonego oraz drobiowego.
- krewetki skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Kolejną zaletą krewetek jest dość wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,295 g/ 100 g), które mają korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy: regulują pracę tętnic, zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Krewetki są też źródłem cholesterolu (126 mg/100 g produktu). Jednak krewetki, mimo że zawierają cholesterol, są bezpieczne dla osób z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi.
Zawierają one bowiem duże ilości kwasów omega-3, które neutralizują jego szkodliwe działanie. Poza tym krewetki charakteryzuje się niską zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych i są bogate w witaminy i składniki mineralne. Dzięki temu wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu krążenia.
Poza tym stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w krewetkach jest prawidłowy, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, otyłości i nadciśnienia.
Krewetki to produkt niskokaloryczny - 100 g krewetek dostarcza 71 kcal. Polecane są więc osobom odchudzającym się.
- Krewetki źródłem karotenoidu
Krewetki dzięki zawartości karotenoidu - astaksantyny - mają właściwości przeciwzapalne. Astaksantyna może być korzystna dla układu nerwowego, układu mięśniowego oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i cukrzycy.
Jednak ilość tego barwnika w krewetkach może być różna, w zależności od sposobu żywienia skorupiaków. Ważne jest, by krewetki pobierały astaksantynę z naturalnych źródeł: alg morskich i zooplanktonu.
- Krewetki - bogactwo witamin i składników mineralnych
Krewetki zawierają znaczne ilości witaminy B12, witaminy B6, niacyny i witaminy E. Są też źródłem selenu, który poprawia odporność organizmu, bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
W krewetkach znajduje się jeszcze miedź, której funkcja w organizmie związana jest z działaniem dysmutazy ponadtlenkowej, zapobiegającej stresowi oksydacyjnemu.
Niestety krewetki są też bogate w sód.
CZYTAJ TEŻ:
- OWOCE MORZA - rodzaje i sposoby przyrządzania
- Toksyny w rybach - sprawdź, które ryby nie trują
- TABELA KALORII: ryby i owoce morza. Sprawdź, ile kalorii mają ryby i owoce morza!
Krewetki - dlaczego warto jeść krewetki?
Źródło: x-news.pl/Agencja TVN
Krewetki - wartości odżywcze, kalorie (w 100 g)
Wartość energetyczna - 71,0 kcal
Białko - 13,61 g
Tłuszcze - 1,01 g
- tłuszcze nasycone - 0,261 g
- tłuszcze jednonienasycone - 0,181 g
- tłuszcze wielonienasycone - 0,295 g
W tym omega-3 0,076 g (DHA 0,070 g)
Cholesterol 126,0 mg
Minerały
Potas - 133,0 mg (4% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej)
Sód - 566,0 mg (38%)
Wapń - 54,0 mg (5%)
Fosfor - 244,0 mg (35%)
Żelazo - 0,21 mg (2%)
Magnez - 22,0 mg (6%)
Cynk - 0,97 mg (9%)
Miedź - 0,182 mg (20%)
Selen - 29,6 µg (54%)
Witaminy
Witamina B1 - 0,02 mg (2%)
Witamina B2 - 0,015 mg (1%)
Niacyna - 1,778 mg (11%)
Witamina B6 - 0,161 mg (13%)
Foliany - 19,0 µg (5%)
Witamina B12 - 1,11 µg (46%)
Witamina A - 54,0 µg (6%)
Witamina E - 1,32 mg (12%)
Witamina D - 0,1 µg (0,7%)
Witamina K - 0,3 µg (0,5%)
Wartość odżywcza: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, % dziennego zalecanego spożycia na podstawie Norm Żywienia IŻŻ, 2017
Krewetki - przeciwwskazania
Krewetki należą do skorupiaków, tym samym do produktów, które mogą powodować alergię pokarmową. Niektóre reakcje alergenne mogą być reakcją na siarczyny, które są stosowane w celu zapewnienia okresu przydatności do spożycia.
Krewetki zawierają umiarkowane ilości puryn, które dla osób zdrowych nie są niebezpieczne. Jednak powinny je ograniczyć osoby z dną moczanową, u których zbyt duża ilość krewetek może wiązać się z zaostrzeniem choroby.
Podobnie jak większość ryb i owoców morza, krewetki mogą zawierać śladowe ilości rtęci, której wysokie stężenie jest niebezpieczne dla płodu. W związku nie są one zalecane kobietom w ciąży.
Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!
Krewetki - jak wybrać i przechowywać?
Świeże krewetki powinny być jędrne, a ich mięso powinno przylegać do skorupy. Na skorupce nie powinno być czarnych plam, a jej barwa nie może być żółta. Dobrej jakości krewetki powinny charakteryzować się lekko morskim zapachem.
Warto wiedzieć, że połowa krewetek dostępna na rynkach pochodzi ze sztucznych hodowli, a ich jakość może się różnić. Warunki niektórych hodowli są zbliżone do warunków w naturalnych środowisku: otwarte systemy i pasze składające się z naturalnych składników. W związku z tym niektóre krewetki z hodowli mogą być bezpieczniejsze niż te z naturalnych połowów, które mogą pochodzić ze skażonych siedlisk.
Warto kupować krewetki z zaufanego źródła. Lepszym wyborem będą krewetki mające oznaczenie „hodowane w sposób zrównoważony” lub „certyfikowane MSC”.
Krewetki świeże można przechowywać maksymalnie 2 dni w warunkach chłodniczych, ale najlepiej spożyć je w dniu zakupu. Natomiast krewetki mrożone można przechowywać nawet do kilku tygodni. Krewetki należy rozmrażać w zimnej wodzie lub w lodówce, to zmniejszy ryzyko wysuszenia oraz zakażenia.
Krewetki - jak obrać krewetki?
Przed przystąpieniem do obierania krewetek należy je opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli mają głowę, należy ją odciąć.
Istnieją trzy sposoby obierania krewetek:
- przy użyciu rąk
- z wykorzystaniem nożyc kuchennych
- z wykorzystaniem widelca półmiskowego z dwoma zębami
Obierając krewetki ręcznie w pierwszej kolejności należy pozbyć się nóg. Następnie trzeba rozerwać skorupę przy użyciu kciuków, chwytając ja od spodu, gdzie jest miękka. Na koniec ściągamy skorupę.
Obierając krewetki z wykorzystaniem noża należy włożyć koniec noża między skorupkę a krewetkę i ciąć ją wzdłuż długości aż do ogona. Następnie w ten sposób oddzieloną skorupkę odcinamy od tułowia. Podobnie jak w przypadku obierania ręcznego, pozbywamy się ogona.
Obieranie krewetek za pomocą widelca należy rozpocząć od umieszczenia jednego zęba widelca w ciemnym miejscu w żyle. Mocno przytrzymując krewetkę wciska się zęby w głąb żyły. Wtedy krewetka zacznie się prostować - ciśnienie zwinie skorupkę do ogona.
Krewetki tuż pod powierzchnią posiadają ciemną żyłę, która jest u tych skorupiaków przewodem pokarmowym. Zjedzenie krewetek z żyłą nie jest niebezpieczne, ale bardziej estetycznie wyglądają krewetki bez żyły. Jej usunięcie polega na delikatnym nacięciu tylnej części krewetki i wyjęciu jej przy użyciu końcówki noża.
Polecany artykuł:
Krewetki - ile gotować? Jak je przygotować?
Pomysłów na dania z krewetek jest bardzo wiele. Krewetki można piec, gotować, grillować a także smażyć na maśle lub oleju, podawać w sosie maślanym lub kremowym.
Ile gotuje się krewetki? Po doprowadzeniu do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone krewetki 1–2 minuty, świeże krewetki 2–3 minuty.
Krewetki pieczone, gotowane i grillowane doprawiane czosnkiem i ziołami będą zdrowsze. Można je podawać jako danie główne, ale też w połączeniu z makaronem, ryżem, bagietką i surówką ze świeżych warzyw.
Krewetki - przepis na krewetki w białym winie
Źródło: x-news.pl/Kocham Gotować
Polecany artykuł: